DIPLOMSKI STUDIJ

Veliki izbor akademskih područja i sveučilišnih programa

Diplomski studij već dugo nije samo način da nastavite svoj studentski život. Omogućuje vam nadogradnju stečenih znanja i vještina sa preddiplomskog studija, kao i profiliranje kako biste definitivno zauzeli svoje profesionalno mjesto. Diplomski studiji u inozemstvu traju 1 ili 2 godine, ovisno o području i studijskom planu i programu. Na dvogodišnjim diplomskim studijima studenti imaju priliku provesti treći semestar u obliku prakse ili razmjene na partnerskom sveučilištu. U većini zapadnoeuropskih zemalja glavni uvjet za kandidate za upis na diplomski studij jest da imaju diplomu preddiplomskog studija iz sličnog područja. Za one koji ne ispunjavaju ovaj uvjet nudi se pripremna godina ili semestar za stjecanje potrebnih bodova (tzv. Pre-Master).

VRSTE DIPLOMSKIH STUDIJA

Master of Arts

Magistar umjetnosti (MA) obično se dodjeljuje za proučavanje humanističkih znanosti, poput umjetnosti, komunikacija, obrazovanja, jezika, lingvistike, društvenih znanosti, književnosti, geografije, povijesti i glazbe.

Master of Philosophy

Magistar filozofije (MPhil) najčešće je dvogodišnji program koji prethodi doktorskim programima i njegov završetak može biti preduvjet za upis doktorata. Za razliku od praktičnijih magistarskih programa, ova je kvalifikacija istraživački orijentirana i tijekom razdoblja studija studenti istražuju, dovršavaju i predstavljaju neovisni projekt pod vodstvom mentora u odabranom području, što je osnova njihovog diplomskog rada.

Master of Laws

Ovo je magisterij prava, prirodni nastavak za diplomante prvostupničkog prava, sa stručnim pravnim obrazovanjem ili diplomom iz područja prava. U mnogim zemljama studenti prava diplomiraju izravno s magisterijom, a to je i jedina kvalifikacija koja omogućuje ulazak u pravnu praksu.

Master of Science

Magistar znanosti (MS, MSc) ima izraženije tehničke, matematičke i analitičke komponente i stječe se na studiju disciplina kao što su biologija, kemija, inženjerstvo, medicina i zdravlje, statistika. Određena područja, poput ekonomije i društvenih znanosti, mogu se uključiti i u MA ili MS/MSc, pri čemu pojedina institucija odlučuje kako će nazvati svoj diplomski program i kako ga kategorizirati.

Master of Research

Ovo je magisterij istraživanja, koji kombinira nadogradnju znanja iz odabranih predmeta iz određenog područja s neovisnim istraživačkim radom na projektu koji vodi stjecanju stručnosti u tom području. Ova vrsta magistarske kvalifikacije prikladna je za kandidate koji imaju jači interes za akademsku karijeru, a za koje je dubinsko i teorijsko znanje obvezan čimbenik.

Master of Business Administration

MBA je međunarodno priznata diploma koja je osmišljena kako bi u vama razvila tehničke, menadžerske i liderske sposobnosti potrebne za poslovnu karijeru i upravljanje. Magistar poslovne administracije daje vrijednu poslovnu sposobnost, proširuje vašu profesionalnu mrežu kontakata i stvara nove mogućnosti. Idealno je rješenje ako želite ubrzati rast svoje karijere, ostvariti se u novoj industriji ili postati poduzetnik.

KAKO ODABRATI DIPLOMSKI STUDIJ?

AKO STE VEĆ ZAVRŠILI PREDDIPLOMSKI STUDIJ

Nositelji diplome o visokom obrazovanju imaju cijeli niz predmeta koje studiraju i odgovarajući broj bodova za njihovu kvalifikaciju, koji su glavni akademski kriterij pri prijavi na željeni diplomski program. To omogućuje lakši, informiraniji i optimalan odabir odgovarajućih diplomskih studija. Proučite rokove i prijavite se na ispit za jezični certifikat što je prije moguće.

AKO STE POSLJEDNJA GODINA PREDDIPLOMSKOG STUDIJA

Počnite s istraživanjem i odabirom početkom posljednje godine vašeg studija. Dopustite si vrijeme za nabavu potrebnih dokumenata, pripremu i polaganje ispita za stjecanje certifikata na nastavnom jeziku. Saznajte postoje li zahtjevi za određene predmete kako biste mogli planirati izborne module na trenutnoj godini preddiplomskog studija i prilagoditi si. Usporedite financijske uvjete i rokove.

AKO ŽELITE PROMIJENITI PODRUČJE STUDIJA

Detaljno proučite koji su to posebno osmišljeni programi za kandidate bez potrebne diplome iz sličnog područja. Provjerite mogu li se zahtjevi za ECTS bodove pokriti akumuliranim radnim iskustvom ili dodatnim modulima koje neke škole nude ljeti.

VIŠE O DIPLOMSKIM STUDIJIMA

Zašto diplomski studij u inozemstvu?
 • multikulturalno okruženje
 • praktična orijentacija - mogućnost prakse tijekom studija
 • povezanost s poslom
 • diploma prestižnog sveučilišta
 • prilika za realizacijom u međunarodnom okruženju
Koliko dođe diplomski studij i nude li se stipendije?

Zadiplomske studije ne nudi se puno financiranje jer je glavna svrha ovih programa pružiti stručnjacima priliku za nadogradnju, poboljšanje ili nadopunu svojih kvalifikacija kako bi bili uspješniji na svom profesionalnom putu i karijeri.
Ovisno o destinaciji, u ponudi su različiti financijski instrumenti, poput djelomičnih kredita i stipendija na školarinu, dok podnositelji zahtjeva sami pokrivaju troškove smještaja, prijevoza i života. Mogućnosti dodatne financijske pomoći ažuriraju se svake godine i provjeravaju na željenim sveučilištima. U zemljama poput Njemačke, Austrije, Danske, Švedske, Norveške i Francuske, diplosmki programi su cjenovno pristupačni ili čak besplatni.

Mogu li upisati diplomski studij u inozemstvu nakon završenog preddiplomskog u Hrvatskoj?

Diplomirali ste u Hrvatskoj i pitate se je li to nedostatak ako se želite prijaviti za diplomski studij u inozemstvu? Imamo dobre vijesti za vas - nije. Nema problema prijaviti se na diplomski studij na sveučilištu u Europi. Sveučilišta zahtijevaju prosječan ili odličan uspjeh u prijavi. Jedan od obveznih uvjeta je da fakultet/sveučilište koje ste završili bude akreditirano.

Gdje mogu upisati diplomski studij na daljinu?

Diplomski studiji na daljinu idealna su prilika za one koji ne žele putovati i ostati u inozemstvu dulje vrijeme. Takvi programi nude fleksibilnost i mogućnost uštede na životnim troškovima. Predavanja su organizirana na online platformama u malim grupama. Prosječno trajanje ovih programa je 24 mjeseca. Obično su dostupni s datumima početka na proljeće i jesen.
 

INTEGRALEDU SAVJETNICI DIJELE...

Odgovarajući diplomski studij često je važan korak prema učvršćivanju pozicije u razvoju karijere. Osim čimbenika kao što su osobno i profesionalno zadovoljstvo, mogućnosti rasta, dinamično radno okruženje, plaća također zauzima vodeće mjesto. Koja su najbolje plaćena područja? Najnovija istraživanja diljem svijeta pokazuju da su to medicina i zdravstvo, poslovanje i financije, inženjering, IT i softverski inženjering, zrakoplovstvo, korporativno pravo, marketing. Godišnje plaće u tim područjima mogu se kretati od 100.000 do 430.000 dolara.

I više

Prijava na diplomske programe u ovim i drugim područjima interesa selektivan je proces u kojem prijavitelji moraju ispuniti posebne zahtjeve i dostaviti određene dokumente, uključujući:

 • Visok akademski uspjeh - preko 70% uspjeha diplome
 • Prijemni ispiti - GMAT, GRE
 • Međunarodno priznata potvrda o poznavanju jezika
 • Radno iskustvo
 • Akademske preporuke
 • Motivacijsko pismo ili tema istraživanja
ODABERITE ŽELJENU STUDIJ

STUDIJI

Architecture

Ekonomija

Filologija

Financije, računovodstvo, bankarstvo

Informatika

Inženjerstvo

Medicina

Mediji i komunikacije

Politologija

Poslovanje

Pravo

Prirodne znanosti

Psihologija

Turizam, ugostiteljstvo & kulinarstvo

Umjetnost i dizajn

ZEMLJE

ŠTO BI VAS JOŠ MOGLO ZANIMATI?

IELTS pripremni tecajevi

Ispiti profesionalne orijentacije

Motivacijsko pismo

OBRATITE SE NAŠEM SAVJETNIKU

DOGOVORI KONZULTACIJE

Ispuni obrazac i dogovori konzultacije s našim obrazovnim savjetnikom

 

REZERVIRAJ

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka