ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Work&Travel USA

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Iako je prijava bezbolna i laka, mnogo je novih informacija. Stoga smo za tebe odmah priredili i naveli odgovore na najčešća pitanja studenata.

Koliko dugo traje radni dio programa i što je to grace period?

Hrvatskim studentima dozvoljeno je legalno raditi od 10. lipnja do 10. listopada, ali raditi se mora minimalno 2,5 mjeseca. Koliko ćeš dugo raditi ovisi o tebi i tvom dogovoru s poslodavcem. Nakon što završiš s radnim dijelom programa, moguć je turistički dio programa ili grace period – period programa namijenjen putovanju i istraživanju SAD-a. Turistički dio programa može trajati maksimalno 30 dana.

Mogu li se prijaviti grupe?

Naravno! Puno poslodavaca traži veliki broj sezonskih radnika, što nudi mogućnost tebi i tvojim prijateljima da se zajedno prijavite i iskusite sve čari američkog stila života.

Moram li imati dogovoren posao prije odlaska na program?

Da, svi sudionici programa moraju imati odobrenog poslodavca prije prijave za radnu dozvolu DS-2019 i razgovora za vizu.

Moram li biti zdravstveno osiguran u SAD-u?

Da! Zdravstveno osiguranje, koje pokriva i radni i turistički dio programa, uključeno je u cijenu naše usluge.

Razgovor za J-1 vizu

Zahtjev za izdavanjem J-1 vize sudionici programa podnose tek nakon što prime ponudu za posao, sponzorska ju agencija odobri, a program bude uplaćen u cijelosti. 
Sudionici podnose zahtjev osobno američkom veleposlanstvu u Zagrebu.
Svi sudionici programa mogu očekivati pomoć pri rezerviranju termina i pripremu za viza intervju.

Jesam li obvezan plaćati porez u SAD-u?

Kao legalno zaposleni radnici, svi sudionici programa dužni su plaćati Federal i State, ponekad i Local, Tax tijekom radnog dijela programa. No, po povratku s programa, ostvaruješ pravo na povrat poreza.

Sponzor? Što je to?

Sponzori ili „garantori vize“ su agencije ovlaštene od američkog State Departmenta za provođenje Work&Travel programa. Sponzori surađuju s američkim poslodavcima te odobravaju one s kojima nemaju ugovor o suradnji. Potom, kada prime svu potrebnu dokumentaciju, prijavljuju te za tvoju radnu dozvolu.

Koji su dozvoljeni poslovi na programu?

Svi poslovi sezonskog karaktera u manjim turističkim mjestima, kao što su konobarenje, rad u hotelima, restoranima, vodenim i nacionalnim parkovima i slično.

Što je DS-2019?

Datumi navedeni na obrascu označavaju početak i kraja radnog dijela tvog programa. End-date, odnosno datum završetka, naznačen na obrascu definira datum početka turističkog dijela programa. 

A što je sa smještajem?

Mnogi poslodavci osiguravaju smještaj svojim radnicima.
Ako to nije slučaj, možeš računati na njihovu pomoć pri potrazi! Treća su opcija mnoge grupe na Facebooku gdje možeš pronaći svoje buduće cimere te s njima tražiti smještaj.

Što ako mi odbiju vizu ili želim odustati od programa?

Kako bismo ti osigurali prijavu na program bez stresa, omogućujemo opciju dodatnog osiguranja uplaćenih sredstava u slučaju odustanka od programa iz osobnih razloga ili zbog odbijene vize. 
 

NISTE NAŠLI ODGOVOR NA VAŠE PITANJE?

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam upit i rado ćemo vam odgovoriti na sva pitanja!

 

POŠALJI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka