ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

OBRAZOVANJE

U kojoj zemlji mogu studirati određeni studij?

Odabir smjera jedan je od najvažnijih koraka pri prijavi na studij u inozemstvu. Odluka o studiranju odabranog programa često je povezana s odgovorima na pitanja "Kakva je tradicija sveučilišta na tom području", "Koji je sadržaj studijskog programa i je li uključena praksa", "Kakve su mogućnosti za zapošljavanje nakon diplome". Studijski programi koji se odnose na dublje proučavanje materijala ili istraživačke djelatnosti tipičniji su za akademska ili tradicionalna sveučilišta, dok drugi tehnički, kreativni, poslovni i informatički studiji naginju praktičnoj primjeni i mogu se studirati na akademskim i praktički usmjerenim sveučilištima.

Na koliko sveučilišta se mogu istovremeno prijaviti?

Za različite zemlje može se navesti različiti broj sveučilišta. Oni se mogu definirati i ograničiti centraliziranim prijavnim sustavom u dotičnoj zemlji. Najčešće se budući studenti prijavljuju na 3 do 5 sveučilišta u željenoj zemlji.

Kada početi s prijavom?

Preporučuje se početi početkom posljednje školske godine trenutnog obrazovanja u rujnu ili listopadu. Rani odabir destinacija, sveučilišta i studija pomaže u boljoj pripremi za specifičnosti procesa prijave, a time i povećava šanse za uspješan upis na željeni studij.

Koji mi je certifikat o poznavanju jezika potreban?

Kako bi se potvrdila razina znanja jezika - engleskog, francuskog, njemačkog, španjolskog ili drugog, potrebno je položiti međunarodno priznati ispit iz odgovarajućeg jezika. IELTS, Cambridge English Qualifications, TOEFL tradicionalni su ispiti za programe engleskog jezika; DELF, DALF - za francuski; DSD, TestDaF - za njemački, DELE - za studije na španjolskom jeziku.

Mogu li se paralelno prijaviti u više od jedne zemlje?

Da, ne postoji ograničenje u broju zemalja u kojima se može poslati prijava za studijske programe. Važno je poštivati ​​rokove za prijavu.

Postoji li mogućnost prakse tijekom studija?

Da, većina sveučilišta u inozemstvu pruža praksu u sklopu studija. Njezino trajanje je od 3 mjeseca do 1 godine, ovisno o zemlji i studiju. Visinu plaće određuje tvrtka koja osigurava praksu. Velika prednost su karijerni centri na sveučilištima koji pomažu u pronalaženju prakse.

Koji su uvjeti za upis?

Uvjeti za upis individualni su za svaku visokoobrazovnu instituciju, a glavne komponente procjene mogu uključivati ​​uspjeh na završnoj diplomi, potvrdu o poznavanju nastavnog jezika, motivacijsko pismo, određenu razinu ili položenu maturu iz određenih predmeta, dodatne testove ili intervju s koordinatorom programa .

FINANCIRANJE

Odobravaju li se krediti ili stipendije i koji?

Zajmovi i stipendije specifični su za svako sveučilište i mogu ih osigurati država, škola ili privatne organizacije. Više informacija o vrstama financiranja možete pronaći ovdje.

Imam li pravo raditi tijekom studija?

Da. Studenti koji studiraju u zapadnoj Europi smiju raditi s nepunim radnim vremenom, a preporučeni (ponekad obavezni) broj sati tjedno ne smije prelaziti 20. Studenti u Sjedinjenim Američkim Državama smiju raditi samo unutar sveučilišnog kampusa. Studentska plaća je prosječno 6-10 eura / sat.

Koliko dođe uzdržavanje studenta u inozemstvu?

Smještaj u studentskom domu dođe u prosjeku između 4500-6000 eura godišnje, a dodatnih 3000-5000 eura godišnje potrebno je za privatne troškove života, putovanja i udžbenike. Za detaljne informacije o troškovima u pojedinim zemljama ovdje možete preuzeti naš specijalizirani financijski vodič.

Pomaže li sveučilište u pronalasku posla nakon diplome?

Jedan od važnijih pokazatelja kvalitete sveučilišta u inozemstvu je broj zaposlenih studenata u stručnom području nakon završenog studija. Visok postotak posljedica je kombinacije čimbenika kao što su kvalitetna nastava, izvrsni profesori, podržavajući i učinkovit Centar za karijeru, jaka mreža diplomanata, ali i osobne kvalitete i uspješnost studenta tijekom studija. Sveučilišta ne jamče radno mjesto nakon diplomiranja, ali pružaju punu pomoć za buduću karijeru svojim studentima.

SMJEŠTAJ

Postoji li zajamčen smještaj?

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje tradicionalna sveučilišta imaju svoje kampuse, brucoši su smješteni u studentskim domovima u blizini sveučilišnih zgrada. U zemljama poput Danske, Nizozemske i Njemačke, gdje sveučilišta surađuju s privatnim agencijama za smještaj, domovi imaju ograničene kapacitete, a rana prijava je posebno važna.

Je li moguće pronaći privatni smještaj?

Privatni smještaj uobičajena je alternativa studentskim domovima u zemljama u kojima mejsto u studentskom domu nije zajamčeno. Prilikom rezervacije takvog doma važno je obratiti posebnu pozornost na uvjete ugovora, provjeriti agenciju ili pojedinca, biti na oprezu zbog nepravilnosti i rizika od prijevare. Preporučljivo je potražiti smještaj u preporučenim agencijama na web stranicama sveučilišta ili se obratiti za pomoć profesionalnom savjetniku.

USLUGE

Zašto bih trebao odabrati vašu pomoć?

Kako bi tvoja prijava bila brža i lakša. S obzirom na kompleksnost dokumentacije potrebne za rpijavu, obrazovni savjetnici te mogu stručno uputiti kako ispravno prikupiti sve potrebne dokumente, dati ti savjet kako ih nadopuniti i ispraviti, posebice životopis i motivacijsko pismo, te u svakom trenutku mogu provjeriti ispravnost i potpunost tvoje prijave s predstavnicima sveučilišta ili direktno s prijamnim odborom. 

Nudite li ispit za profesionalno usmjeravanje/pomoć pri odabiru studijskog programa?

Možete kreirati svoju uspješnu obrazovnu strategiju i odabrati za sebe najprikladnije područje specijaliziranim programom profesionalne orijentacije! Profesionalna orijentacija obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija, a program uključuje i rješavanje dvaju ispita profesionalne orijentacije. 

Radite li službene prijevode dokumenata?

Da, možete kod nas službeno prevesti svoje prijavne dokumente - i akademske i popratne dokumente. Naš interni sudski tumač napravit će ovjereni prijevod potrebne dokumentacije. Za upis studija u inozemstvu potrebni su isključivo ovjereni prijevodi te institucije ne priznaju neovjerene verzije. 

Mogu li računati na vašu pomoć čak i nakon odlaska?

Naravno! Bit će nam drago primiti vaše povratne informacije o uspješno započetom studiju, kao i odgovoriti na sva pitanja koja se mogu pojaviti. Redovito pomažemo studentima pri produljenju studentskih zajmova u Velikoj Britaniji, prijevodu sveučilišnih svjedodžbi, traženju smještaja za drugu godinu i druge specifične slučajeve i pitanja.

NISTE NAŠLI ODGOVOR NA VAŠE PITANJE?

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam upit i rado ćemo vam odgovoriti.

POSLATI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka