Zašto se učenici sve češće odlučuju za program profesionalne orijentacije?

26.05.2021

Planiranje budućnosti nije jednostavan zadatak, posebice kada se radi o toliko bitnoj odluci kao što su odabir odgovarajućeg studija i buduće karijere.


Kako bi odabir studija bio uspješan, a učenik dugoročno zadovoljan, potrebno je razmišljati o brojnim faktorima – interesi, vještine, talenti, mogućnosti učenika, njegove želje i ambicije, područja u kojima se ističe, predmeti koji ga vesele i slično samo su neki od njih.

Kako bi jasno vidjeli koja ih područja zanimaju, koje su njihove preference što se tiče buduće karijere i poslovnog okruženja, koje su im vještine posebno razvijene te samim time koji su studijski programi i buduće karijere za njih najpogodnije, sve više učenika odlučuje se za program profesionalne orijentacije.

Česti problemi pri odabiru studija

  • Studij uopće ne postoji;

  • Studij postoji, ali je integriran u neku drugu disciplinu;

  • Studij postoji, ali ima izrazivo male kvote;

  • Studij postoji, ali vam program i način izvoođenja nastave ne odgovaraju;

  • Ne sviđa vam se specijalizacija;

  • Niste sigurni koji je pravi studij, odnosno karijara za vas.

Ograničava li vas neki od ovih problema da upišete željeni studij, razmislite o programu profesionalne orijentacije i obrazovnom savjetovanju kako biste dobili korisne smjernice za odluku o svojoj budućoj karijeri.

 

O programu profesionalne orijentacije

Ispiti profesionalne orijentacije MyUniChoices i MyCareerChoices pomažu učenicima da stvore viziju svoje obrazovne i karijerne budućnosti. Oba ispita razvio je tim stručnjaka Cambridge Occupational Analysts (My Future Choice) te vodeći britanski psiholozi, a trenutno su najbolji ispiti profesionalne orijentacije u Velikoj Britaniji. Sastoje se od raznolikih pitanja, a na temelju odgovora, dosadašnjeg obrazovanja, interesa i sposobnosti istaknut će najbolje studijske programe i zanimanja.

Program profesionalne orijentacije u agenciji IntegralEdu započinje preliminarnim razgovorom i upoznavanjem s učenikom. Na prvim besplatnim konzultacijama upoznajemo učenika i savjetujemo ga o tome koji je ispit profesionalne orijentacije za njega najpogodnije, odnosno koji će mu najviše koristiti. Učenik zatim rješava ispit koji se uglavnom sastoji od dva dijela. Nakon što rezultati stignu, naši obrazovni savjetnici detaljno prolaze i tumače rezultate riješenih ispita s učenikom i njegovim roditeljima. Sljedeći korak uključuje vrijeme koje se ostavlja učeniku kako bi promislio o rezultatima i sugestijama testa te dodatno samostalno istražio studije koji odgovaraju njegovim mogućnostima i interesima. Kad učenik izrazi želju, zajedno sa svojim obrazovnim savjetnikom izrađuje strategiju o budućem obrazovanju i odabiru studija i/ili karijere.

Ponosni smo što je IntegralEdu jedina obrazovna agencija u Hrvatskoj i Sloveniji koja je ovlaštena provoditi ove ispite profesionalne orijentacije te što program profesionalne orijentacije u agenciji IntegralEdu obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija.

Više informacija o ispitima profesionalne orijentacije pročitajte ovdje, a za sva ostala pitanja o studiju u inozemstvu kontaktirajte nas putem linka!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka