MBA STUDIJ

Ubrzajte svoju uspješnu poslovnu karijeru

ŠTO JE MBA PROGRAM?

Želite li ubrzati rast svoje karijere, proširiti svoju mrežu kontaktima iz cijelog svijeta, potpuno promijeniti svoje profesionalno područje ili postati poduzetnik, program MBA (Master of Business Administration) pravi je način. On za vas stvara vrijednu poslovnu sposobnost, sposobnosti vođenja i nove mogućnosti, a to su samo neki od razloga njezine popularnosti. Posljednjih godina MBA program je uživao veliki interes i to ima svoje objašnjenje - povijesno gledano, potražnja za ovom vrstom programa raste kad je gospodarstvo u recesiji, a oportunitetni troškovi nadogradnje vještina smanjuju se.

VRSTE MBA PROGRAMA

Full-time MBA

Full-time MBA klasičan je oblik ove vrste studija koji naglašava stjecanje novih znanja i proučavanje čitavog niza upravljačkih disciplina u razdoblju od jedne ili dvije godine na sveučilištu. U posljednje vrijeme, kao dio programa, ozbiljan je fokus na razvoju multilateralnih vještina vodstva. Ako želite uroniti u kulturu sveučilišta na kampusu i stvoriti kontakte iz cijelog svijeta, full-time MBA je za vas najprikladniji format. Studenti se na kraju studija specijaliziraju za određena područja - poput financija, marketinga, menadžmenta ili IT -a.
Specifičnost ovog MBA programa je to što je prikladan za studente s kraćim radnim iskustvom na rukovodećoj poziciji - do 2 godine. Dob studenata ovih programa je od 25 do 28 godina.

Executive MBA (EMBA)

Executive MBA namijenjen je profesionalcima sa značajnim iskustvom u vodstvu koji se profesionalno razvijaju i žele diplomirati bez napuštanja posla. Osnovan za osposobljavanje radnih menadžera 1943. na Sveučilištu u Chicagu, program EMBA usmjeren je na razvoj vodstva, timski rad i profesionalni razvoj. Dok tradicionalni MBA program priprema menadžere za ulazak u profesionalni život, EMBA uči trenutne voditelje da budu učinkovitiji. Većina EMBA programa nudi visoko strukturirani kurikulum osmišljen za pripremu sudionika za pozicije sa širokom lepezom odgovornosti. Od svih polaznika koji se upišu u program očekuje se da svladaju sve osnovne poslovne funkcije - od računovodstva i financija, preko marketinga, prodaje do ljudskih resursa, proizvodnje i rada te da prošire svoje znanje u tim područjima tijekom studija. Za iskusne profesionalce koji žele podići svoju karijeru na višu razinu, EMBA je strateški izbor iz mnogo razloga. Glavna prednost je da učenjem bez napuštanja posla možete odmah primijeniti svoje nove vještine i alate. Izuzetno je ugodno prakticirati ono što naučite u stvarnom vremenu. Prosječna dob stručnjaka u EMBA-i je 35 godina, s najmanje 10-15 godina iskustva u upravljanju/vodstvu. Polaznici rade na stvarnim poslovnim slučajevima u malim grupama sa stručnjacima iz cijelog svijeta što pomaže razvoju snažnih osobina uspješnog modernog vođe - analitičkog, kritičkog i strateškog mišljenja. Obuka u Executive MBA programu organizira se najčešće jednom mjesečno tijekom dugog vikenda ili tjedna, često u različitim dijelovima svijeta, što Vam omogućuje da se odvojite od dnevnog ritma i uronite u drugu atmosferu. Izuzetno su popularni programi Executive MBA, koje zajedno nude dvije ili više svjetski poznatih poslovnih škola, često smještene u različitim zemljama i kontinentima. Ovo su programi koji zauzimaju prvo mjesto na rang ljestvicama ovakvih studija. Primjeri su: IE University u Španjolskoj i Brown University u SAD -u; Kellogg School of Management na Northwest University u SAD-u, WHU-Otto Beisheim School of Management u Njemačkoj i drugi.

Part-time MBA

Part-time MBA ima ozbiljne prednosti, uključujući mogućnost diplomiranja bez napuštanja posla ili mijenjanja obiteljskih obaveza, što također smanjuje financijsko opterećenje studentu polazniku. Postoje slučajevi u kojima poslodavac pristaje platiti dio ili sve troškove osposobljavanja kao dio organizacijske politike za razvoj zaposlenika.

U prijavi za MBA program, kandidat ističe akademski i voditeljski potencijal, razvoj karijere i profesionalne ciljeve. Standardni kriteriji za upis uključuju prijavne obrasce; CV/životopis; diplomu o visokom obrazovanju; akademske preporuke i/ili preporuke poslodavca; motivacijsko pismo ili esej na temu koju postavlja visokoobrazovna institucija; certifikat koji potvrđuje razinu znanja engleskog jezika i u većini slučajeva rezultat ispita GMAT ili GRE. U najboljim poslovnim školama postoji zahtjev za snimanjem videa i intervju s upisnim odborom. Većina poslovnih škola ima kotizaciju za MBA program.

 

GMAT
Kao dio zahtjeva za upis na MBA, kandidat mora položiti GMAT (Graduate Management Admission Test). Ispit ocjenjuje jezične, matematičke i analitičke vještine, kao i sposobnost kritičkog mišljenja. Rezultat je često ključan kriterij za upis u vrhunske poslovne škole i može se kretati od 200 do 800 bodova. Valjanost rezultata ispita je pet godina, a sastoji se od 4 dijela: procjena analitičkog pisanja, inherentno rasuđivanje, kvantitativno rasuđivanje i usmeno rasuđivanje.

Kriteriji za odabir MBA programa trebali bi dobro odražavati osobne stavove, potrebe i želje prijavitelja. Najčešće su to: lokacija institucije, trajanje programa, rang i prestiž, uvjeti za upis, akreditacija, školarina i mogućnosti stipendiranja, profil polaznika programa, nova poznanstva i kontakti te povrat ulaganja.

 
Poredak škola koje nude MBA program

Postoji nekoliko različitih ljestvica koje rangiraju poslovne škole koje nude MBA programe. Neki od njih su oni utjecajnih ekonomskih i poslovnih publikacija The Economist, The Financial Times i QS World University Rankings te pružaju informacije o rangiranju škola širom svijeta - Europe, Sjeverne Amerike ili Azije, dok postoje izvori poput američkog Forbesa i US News koje rangiraju samo američke poslovne škole. Koju ljestvicu gledati stvar je osobnog izbora, no dobro je upoznati se s njihovom metodologijom iza koje stoje kriteriji poput akreditacije, razine plaća alumnija, broja akademskih publikacija nastavnika, povrata uloženih sredstava u MBA diplomu u prvih pet godina nakon diplomiranja, nove mogućnosti karijere, osobni razvoj, zadovoljstvo alumnija MBA -a i takozvana mjera zapošljivosti - kriterij koji mjeri podobnost za profesionalno zapošljavanje.

Ovisno o tome gdje u svijetu odaberete studirati tradicionalni MBA program, njegova cijena može varirati. Odlučujući faktor je trajanje programa i ugled škole. Važno je napomenuti da u SAD-u MBA traje dvije godine, a u Europi jednu godinu. Na primjer, školovanje u najboljim poslovnim školama u Sjedinjenim Državama košta više od 120.000 dolara: MIT Sloan, Harvard Business School; Stanford; Sveučilište u Chicagu: Booth. U Europi su naknade između 80.000 i 110.000 dolara u poslovnim školama kao što su HEC Paris, INSEAD, London Business School. Prilikom odlučivanja o takvom ulaganju preporučljivo je uzeti u obzir ostale troškove povezane s odlaskom na MBA program - prijavnu naknadu, smještaj i boravak na licu mjesta na sveučilištu, kao i putne troškove.

Slava part-time MBA programa određena je činjenicom da studenti zadržavaju trenutni posao i ne gube prihod koji im posao donosi. Sama školarina nije mnogo niža, ali često je djelomično ili u cijelosti financirana od strane poslodavca. Prema rang-listama The Economista, najboljih 10 poslovnih škola koje nude Executive MBA u 2020. godini ima prosječnu cijenu od 137 500 USD. Za sedamdeset institucija koje sudjeluju u rangiranju, školarine se kreću od 62.000 do 213.000 dolara.

SVEUČILIŠTA KOJA NUDE MBA

SVEUČILIŠTA U FOKUSU

ZEMLJE

OBRATITE SE NAŠIM SAVJETNICIMA

DOGOVORI KONZULTACIJE

Ispuni obrazac i dogovori konzultacije s našim obrazovnim savjetnicima

REZERVIRAJ

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka