STUDIJ U VELIKOJ BRITANIJI

Vrhunska sveučilišta sa svjetski priznatim diplomama

15. SIJEČNJA

15. SIJEČNJA

Rok za prijavu

69

69

Sveučilišta

700

700

Studijski programi

6000

6000

Hrvatski studenti

9 250-32 000 £

9 250-32 000 £

Školarina za preddiplomski studij

ENGLESKA KAO OBRAZOVNA DESTINACIJA

Prestiž, tradicija i brojne prilike tri su ključne prednosti obrazovanja u Engleskoj, destinacije koja privlači više od 485 000 stranih studenata na više od 150 sveučilišta i 50 000 studijskih programa. Engleska je dom nekih od najpoznatijih obrazovnih institucija u svijetu – Oxford, Cambridge, UCL, King’s College London samo su neke od cijenjenih obrazovnih institucija na kojima velik broj Hrvata svake godine ostvaruje svoj akademski potencijal. Kao globalno industrijsko središte s tvrtkama kao što su AstraZeneca, Unilever, Barclays, British Petroleum, Burberry, Vodafone, Engleska je idealno mjesto za početak uspješnog profesionalnog puta, a prestižna diploma s britanskog sveučilišta prvi je korak prema tome.

 

VISOKO OBRAZOVANJE U ENGLESKOJ

Osim kvalitete, studiranje u Engleskoj pruža iznimnu raznolikost studija, mogućnost kombiniranja dvaju smjerova, odabir dodatnih izbornih predmeta u skladu s interesima. Preddiplomski studiji traju tri ili četiri godine, a na četverogodišnjim studijima studenti biraju hoće li u dio svog studija uključiti praksu (tzv. sandwich year ili placement year), hoće li specijalizirati odabrano područje ili provesti godinu dana na programima razmjene za strane studente. Programi se dijele prema pristupu i specijalizaciji, a razlikujemo BA, BSc, BEng i druge diplome preddiplomskog studija. Diplomski programi traju jednu ili dvije godine, a posljednjih godina raste broj sveučilišta koja nude online studije. Suvremeni laboratoriji i specijalizirani prostori obrazovnih ustanova pružaju studentima mogućnosti istraživačkog rada u području bioznanosti, medicine, farmacije, simulacije slučajeva iz stvarnoga života; snimanje i kreiranje posebnih efekata u filmskoj i televizijskoj industriji; simuliranje letenja i slično. Mogućnost života u studentskim domovima olakšava studentima privikavanje na novu okolinu.

  PREDDIPLOMSKI PROGRAMI DIPLOMSKI PROGRAMI
ŠKOLARINA 9 250-32 000 ₤ / godišnje 12 000-30 000 ₤ / godišnje
FINANCIRANJE ŠKOLARINE djelomično djelomično
STIPENDIJE
SMJEŠTAJ 350-600 ₤ / mjesečno 350-600 ₤ / mjesečno
TROŠKOVI ŽIVOTA 200-350 ₤ / mjesečno 200-350 ₤ / mjesečno

ŠTO JE VAŽNO ZNATI?

Stipendije u Engleskoj dijele se u sljedeće kategorije:

  • Socijalne – temelje se na obiteljskim prihodima te je prilikom prijave potrebno predati određene dokumente koji se odnose na prihode roditelja, privatno poslovanje, nekretnine i slične informacije. Iznos socijalne stipendije kreće se od 500 do 3000 ₤ godišnje.
  • Akademske – dodjeljuju se na temelju izvrsnog uspjeha tijekom srednjoškolskog ili visokog obrazovanja s mogućnošću produženja za sljedeće godine studija uz održavanje visokog akademskog uspjeha. Iznos ove stipendije kreće se od 1000 do 5000 ₤ godišnje.
  • Na temelju natječaja – prijave putem motivacijskog pisma, videa ili druge vrste relevantnog projekta. Korisnici ove stipendije uglavnom dobiju jednokratan iznos koji se kreće između 1000 i 3000 ₤.
  • Sportske – za kandidate s izvrsnim sportskim uspjesima na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Često je potrebno dostaviti dokaz o postignutoj razini izvrsnosti u određenom sportu; u obliku videozapisa ili preporuke trenera. Sportske stipendije mogu iznositi do 5000 ₤.

Izlaskom Velike Britanije iz EU-a 1. siječnja 2021., samo studenti s pre-settled ili settled statusom imaju pravo na studentski zajam koji dodjeljuje Student Loans Company. Od 1. kolovoza 2021. Hrvati, ali i drugi građani zemalja EU-a, više nemaju priliku koristiti vladine studentske zajmove.

Tradicija smještaja studenata u kampuse ide ruku pod ruku s engleskom obrazovnom tradicijom. Svaki brucoš ima zajamčen smještaj u studentskom domu pri prijavi u skladu s određenim rokovima prijave za svako sveučilište. Studenti također imaju priliku izabrati svoje sobe, kao i hoće li imati vlastitu kupaonicu pa čak i uključenu hranu. Cijene se razlikuju ovisno o lokaciji i uvjetima, a prosječan iznos je od 90 ₤ do 200 ₤ tjedno.

Svi oni koji žele upisati studij u Velikoj Britaniji od 1. siječnja 2021. obavezni su proći proces prijave za vizu. Prijava za studentsku vizu iznosi 348 ₤. Izdaje se za vrijeme studija i daje pravo na boravak i rad u zemlji do 20 sati tjedno. Minimalna plaća u Ujedinjenom Kraljevstvu je 6 ₤ po satu. Prema najnovijim izmjenama, nakon završetka studija, studenti imaju priliku dobiti radnu vizu u trajanju od 2 godine te tako steći radno iskustvo u UK-u.

MOŽETE STUDIRATI U ENGLESKOJ

STUDIJI

Arhitektura

Ekonomija

Filologija

Financije, računovodstvo, bankarstvo

Informatika

Inženjerstvo

Medicina

Mediji i komunikacije

Politologija

Poslovanje

Pravo

Prirodne znanosti

Psihologija

Turizam, ugostiteljstvo & kulinarstvo

Umjetnost i dizajn

BESPLATNA REGISTRACIJA U UCAS-u

UCAS REGISTRACIJA

IntegralEdu je službeni UCAS upisni centar za hrvatske prijavitelje u Ujedinjenom Kraljevstvu i kao takav nudi praktičnost, sigurnost i povjerenje. 

UCAS REGISTRACIJA

Registracija na UCAS platformi

Za vas ćemo napraviti registraciju, pomoći vam ispunjavanjem potrebnih informacija, odabirom željenih studijskih programa i sveučilišta te provjerom i podnošenjem same prijave. 

UCAS Extra

Ako niste dobili mjesto na željenom programu ili niste zadovoljni svojim izborom, naši će vas konzultanti savjetovati i pomoći vam u procesu prijave.
 

UCAS Clearing

Informacije, registracija u UCAS-u i prijava za preostala slobodna radna mjesta u Engleskoj nakon 30. lipnja.

ŠTO BI VAS JOŠ MOGLO ZANIMATI?

IELTS pripremni tečajevi

Programi profesionalne orijentacije

Školarine i stipendije

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Na koliko sveučilišta se mogu prijaviti u Engleskoj?

Prijave u Engleskoj, Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj podnose se putem centraliziranog UCAS sustava kroz koji se može poslati 5 prijava za studijske programe.
* IntegralEdu je službeni UCAS upisni centar za Hrvatsku.

Postoje li sveučilišta s umanjenim školarinama nakon Brexita?

Da, gotovo 50 britanskih institucija potvrdilo je da će zadržati školarine od 9250 funti ili omogućiti dodatno sufinanciranje studentima iz EU.

Mogu li tijekom studija odraditi i praksu?

Da, većina programa nudi placement ili sandwich godinu, tj. jednogodišnje prakse u struci tijekom treće godine studija. 

Koje je najbolje sveučilište za studij koji želim upisati?

Postoje razne svjetske ljestvice, poput QS World University Rankings, gdje možete pronaći više informacija o pojedinim sveučilištima. Prilikom istraživanja najboljeg sveučilišta i studijskog programa, potrebno je proučiti pozicije na rang ljestvicama, ali i ostale kriterije poput mogućnosti diplomskih studija i specijalizacije, dodatne aktivnosti, grad u kojem se sveučilište nalazi i ostalo. 

Kada je rok za prijavu?

Rok za prijavu u Ujedinjenom Kraljevstvu je 15. siječnja, s izuzetkom Oxforda i Cambridgea te programa poput medicine, stomatologije i veterine kojima je rok prijave 15. listopada.

Koje su mogućnosti za zapošljavanje nakon završetka studija?

Sveučilišta imaju visoko razvijene centre za karijeru koji pomažu studentima u pripremama za traženje posla i prijavu. Na visoko rangiranim sveučilištima postotak uspješno zaposlenih studenata unutar 6 mjeseci nakon stjecanja diplome je preko 85%.

OBRATI SE NAŠEM SAVJETNIKU

DOGOVORI KONZULTACIJE

Ispuni obrazac i dogovori termin za konzultacije s našim obrazovnim savjetnikom.

REZERVIRAJ TERMIN

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka