INŽENJERSKE ZNANOSTI

Izravna primjena prirodnih znanosti u stvarnom životu

Inženjerstvo ili inženjerske znanosti vezane su uz istraživanje, transformaciju i korištenje resursa za stvaranje konstrukcija, strojeva i uređaja u korist čovjeka. Latinski korijen riječi potječe od „ingenerare”, što doslovno znači „stvaranje”. Primjenom znanstvenih načela, najčešće na području matematike, fizike i kemije, inženjeri projektiraju i grade različite sustave i strojeve koji trebaju raditi pod određenim uvjetima, rješavati praktične probleme, sistematizirati i optimizirati proizvodne procese. Inženjering je direktna primjena prirodnih znanosti u stvarnom životu. Jedan od glavnih ciljeva svih inženjerskih disciplina je rješavanje problema. Također daje odgovor na pitanje kako se uporabom materijala ili resursa mogu postići optimalna i najučinkovitija rješenja.

Kako izgleda studij u području inženjerstva?

Inženjerske znanosti podijeljene su u nekoliko glavnih kategorija: građevinarstvo, strojarstvo, elektrotehnika i kemijsko inženjerstvo (inženjerska kemija). Razvojem tehnologije pojavljuju se i druga područja i specijalizacije, kao što su aeronautički inženjering, proizvodni sustavi, nuklearni inženjering i inženjerske znanosti vezane uz održivi razvoj i sustave. Specijalizacija se temelji na temama poput matematike i fizike, što pretpostavlja dobro poznavanje ovih znanosti, zahtijeva apstraktno razmišljanje, analitičke vještine, rješavanje složenih problema i kreativnost. Ovisno o području studiranja, obrađuju se teme poput mehanike, matematike, fizike, elektronike, hidraulike, ali moduli mogu biti menadžment, komunikacije i dizajn. Obvezna stažiranja ili stažiranja u području specijalizacije često su uključeni u programe, gdje studenti provode eksperimente, izrađuju prototipe, koriste 3D modeliranje i izvode simulacije procesa. Uspješni diplomirani inženjeri razvijaju vještine istraživanja i razvoja, projektiranja, izgradnje, proizvodnje, poslovanja i industrijskog menadžmenta.

Što možeš s diplomom?

Inženjerske znanosti i tehnologije razvijaju se sve većim tempom i uvijek su povezane. Pojava novih i modernih područja istraživanja stvara različite mogućnosti za profesionalni razvoj diplomiranih inženjera. Uz tradicionalna područja poput strojarstva, građevinarstva, elektrotehnike, sve učestalije mogućnosti za karijeru pojavljuju se i u područjima kao što su genetika, naftna i plinska industrija, robotika i umjetna inteligencija, automobilska i posebno električna vozila, te energetski sektor s proizvodnjom čiste energije iz vjetrenjača i solarnih sustava.

SMJEROVI

Studiji u području inženjerstva

 • Automotive Engineering
 • Chemical Engineering
 • Industrial Engineering and Management
 • Mechanical Engineering
 • Software Engineer
   
 • Electrical and  Electronic Engineering
 • Mechatronics
 • Biomedical Engineering
 • Aeronautical Engineering
 • Civil Engineering
 • Logistics Engineering
 • Industrial Design Engineering
ZEMLJE U KOJIMA SE MOGU STUDIRATI INŽENJERSKE ZNANOSTI

ZEMLJE

ŠTO BI TE JOŠ MOGLO ZANIMATI?

IELTS pripremni tecajevi

Ispiti profesionalne orijentacije

Motivacijsko pismo

OBRATITE SE NAŠEM SAVJETNIKU

DOGOVORI KONZULTACIJE

Ispuni obrazac i dogovori konzultacije s našim obrazovnim savjetnikom

REZERVIRAJ

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka