ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu

OBRAZOVANJE

Gdje u inozemstvu mogu pohađati srednju školu?

Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Švicarska, Belgija, Francuska, Austrija, Italija, Sjedinjene Američke Države i Kanada zemlje su u kojima IntegralEdu ima partnerske škole. Naravno, možemo pomoći i s upisima u škole s kojima nemamo partnerstvo.

U kojoj se dobi prijavljuje za srednju školu u inozemstvu?
Najčešće prijave su nakon 8. razreda osnovne škole, kad učenici imaju 14 godina, kao i nakon 2. razreda srednje škole, u dobi od 16 godina. 
Kako se prijaviti?
Početno savjetovanje uključuje upoznavanje s obrazovnim sustavima, zahtjevima škola i dokumentacijom potrebnom za prijavu. Individualno se pristupa potrebama i zahtjevima svakog učenika u skladu s njegovim znanjem, sposobnostima, interesima, vještinama i postignućima.
Nakon savjetovanja s roditeljima i učenikom te upoznavanja s programima, obrazovni savjetnik nudi škole ovisno o zahtjevima, željama i sposobnostima djeteta. Slijedi predaja dokumenata, uključujući ocjene posljednje 3 godine obrazovanja, polažu se prijamni ispiti iz engleskoga jezika i matematike, a neke škole imaju i testove inteligencije. IntegralEdu djetetu pruža mogućnost testiranja unaprijed kako bi se utvrdila njegova razina znanja u različitim predmetima i procijenilo u koju vrstu škole se ima mogućnost upisati.
Završavanjem koje srednje škole je moguće upisati cijenjeno sveučilite u inozemstvu?
Iz bilo koje vrhunske srednje škole u inozemstvu s postignutim visokim rezultatima na maturi.
Koji je odgovarajući program i zemlja za moje dijete?
Izbor je uvijek individualan – ovisno o željenom jeziku, vrsti akademskog programa i diplomi koju želite da Vaše dijete postigne.
Koliko se dobro mora poznavati jezik?

Za niže razrede, do srednje škole, dovoljna je B1 ili B2 razina poznavanja stranog jezika. Za ostale potrebna je C1 razina ili IELTS ispit jezika položen s minimalnim rezultatom 6,0.

FINANCIJE

Koja je cijena školovanja u srednjoj školi u inozemstvu?
Školarine se razlikuju ovisno o zemlji u kojoj se ona nalazi. Godišnje su školarine u Velikoj Britaniji između 25 000 i 33 000 funti, u Europi između 25 000 i 40 000 eura, a u Švicarskoj počinju od 67 000 franaka.
Postoji li mogućnost stipendiranja?
Mnoge srednje škole u inozemstvu dodjeljuju stipendije svojim učenicima. One su prvenstveno akademske, odnosno dodjeljuju se na temelju izvrsnosti. Postoje glazbene, sportske i umjetničke stipendije, a neke škole također imaju i specijalizirane stipendije.
Kada je potrebno platiti školarinu?
Školarinu je moguće platiti u dvije ili tri jednake rate, ovisno o uvjetima upisa koji su različiti u svim zemljama. 
Postoje li dodatni troškovi?

Da, za uniforme, udžbenike te izlete koji su neobavezni. Također, postoje i osobni troškovi za potrošni materijal. 

SMJEŠTAJ

Gdje će dijete živjeti nakon polaska u školu?

Sve škole nude smještaj u učeničkim domovima, a to je ujedno i najpoželjniji smještaj. 

Koliko djece je u sobi?

Svaka škola ima vlastite uvjete. Za mlađu je djecu prikladnije živjeti s 3 do 6 vršnjaka kako bi mogli graditi prijateljstva i osjećati se bolje. Za srednjoškolce većina soba ima 2 kreveta, dok za maturante neke škole nude privilegiju jednokrevetne sobe. Većina kupaonica nalazi se na katu, ali dostupne su i sobe s vlastitim kupaonicama.

Koji su principi smještaja?
Djevojčice i dječaci smješteni su u zasebnim kućama ili na odvojenim katovima te su raspodijeljeni prema dobi. Škole u jednu sobu smještaju djecu bliske dobi, ali različitih nacionalnosti, tako da se primarno ne služe svojim materinjim jezikom. U smještaju postoje odgovorne osobe, a stariji učenici mlađima pomažu savjetima, brinu se o njima te tako razvijaju osjećaj odgovornosti i empatije prema mlađima. Djeca žive zajedno i natječu se s djecom iz drugih kuća, tako učeći funkcionirati u timu.

OSTALA PITANJA

Kako izgleda prosječan dan u srednjoj školi u inozemstvu?

Dan započinje doručkom. U većini učeničkih domova postoji posebna blagovaonica u kojoj se poslužuje hrana. Učenici zatim odlaze u školu,  gdje nastava počinje u 8 sati ujutro i traje do podneva, nakon čega se jede u školskoj kantini. U poslijepodnevnim satima slijedi još nastave ili aktivnosti, a nakon 16:30 učenici imaju slobodno vrijeme za željene aktivnosti. U 18:30 je večera, nakon koje se odvaja sat i pol do dva za pisanje domaće zadaće. Za mlađe učenike nadzor osigurava učitelj ili odgojitelj koji pruža metodičku pomoć. Nakon 20 sati svi se okupljaju u zajedničkom dnevnom boravku gdje se igraju, gledaju televiziju, razgovaraju. Vrijeme za spavanje je 22:00 za mlađe učenike i 22:30 za starije.

Tko se brine o djeci ako se razbole?
Većina srednjih škola u inozemstvu ima medicinski centar s medicinskom sestrom. Ako je potrebno, dostupan je i liječnik koji obavlja osnovne preglede te propisuje liječenje.
Koliko su često praznici?
Najduži praznici održavaju se za vrijeme božićnih i uskršnjih praznika, a većina škola na engleskom jeziku svakih 6 tjedana ima po tjedan dana praznika. 
Je li sport obavezan i kako se moje dijete može baviti sportom koji nije jako popularan?

Sport je dio nastavnog plana i programa u srednjim školama u inozemstvu. Najpopularniji sportovi za dječake u Velikoj Britaniji su ragbi, nogomet, plivanje i atletika. Za djevojčice su to jahanje i lacrosse. Škole nude brojne mogućnosti za dodatne sportove poput tenisa, golfa, streličarstva i mačevanja, koji se također mogu vježbati u sklopu interesnih klubova.

NISTE DOBILI ODGOVOR NA PITANJE KOJE VAS ZANIMA?

KONTAKTIRAJTE NAS

Pošaljite nam upit i rado ćemo vam pružiti sve informacije.

POŠALJI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka