FINANCIRANJE STUDIJA U INOZEMSTVU

Stipendije, studentski zajmovi, potpore

Osim ulaganja vremena u visoko obrazovanje, studiranje na sveučilištu u inozemstvu također je povezano s financijskim ulaganjima i troškovima.
Financijska pomoć pruža se u različitim oblicima - stipendije, studentski krediti, zajmovi, dodatni financijski poticaji. Mogu se dobiti od države, kao i od privatnih organizacija ili samih sveučilišta.

FINANCIRANJE

Vrste stipendija razlikuju se ovisno o sveučilištu i državi, ali su uglavnom podijeljene u 4 vrste:

  • Socijalna - temelje se na obiteljskim prihodima, a pri prijavi se dostavljaju određeni financijski dokumenti prihoda od zaposlenja roditelja, privatnog poslovanja, nekretnina i ostalo.
  • Akademska - dodjeljuje se na temelju izvrsnih rezultata diplome o srednjem ili visokom obrazovanju s mogućnošću produženja za sljedeće godine uz održavanje visokog akademskog uspjeha
  • Na natječajnoj osnovi - prijavite se putem autorskog motivacijskog eseja, videa ili druge vrste projekta
  • Sportska - za kandidate s izvrsnim sportskim uspjesima na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Često je potrebno dostaviti dokaz o izvrsnosti u određenom sportu, što može biti u obliku videozapisa ili preporuke trenera.

Kad govorimo o studentskim kreditima, tj. zajmovima, mislimo na one koje odobravaju država ili vladine organizacije. To je vrsta financiranja kojom se najčešće pokriva školarina, tj. njezin puni ili djelomični iznos. Uvjeti za povrat su povlašteni - s nižom kamatnom stopom i na određeno vrijeme. Dvije najpopularnije zemlje sa studentskim zajmovima su Nizozemska i Velika Britanija. Zajam odobren na školarinu u Nizozemskoj ima kamatnu stopu od 0% za 2021. i počinje se otplaćivati ​​2 godine nakon završetka studija. S izlaskom Velike Britanije iz EU-a 1. siječnja 2021., samo studenti s pre-settled ili settled statusom imaju pravo na tradicionalni studentski zajam koji dodjeljuje kompanija za studentske zajmove.

Financiranje troškova života tijekom studiranja često je uvjetovano ispunjavanjem određenih uvjeta. Socijalne politike zemalja poput Nizozemske i Danske usmjerene su na pružanje financijske pomoći koja se može povezati s kombinacijom rada na nepuno radno vrijeme i redovitim sveučilišnim obrazovanjem, kao i s fiksnim maksimalnim pragom obiteljskih prihoda. U drugim slučajevima studenti se mogu prijaviti za financiranje dijela mjesečne najamnine za smještaj ili studentski dom. Postoje i mogućnosti financiranja troškova života iz privatnih, dobrotvornih organizacija ili zaklada koje nisu vezane za određeno sveučilište ili studij.

Financijski vodič za studente

Financijski vodič za studente

PREUZIMANJE

ZEMLJE

OBRATITE SE NAŠEM SAVJETNIKU

ZAKAŽI SAVJETOVANJE

Ispuni obrazac i zakaži termin za savjetovanje s našim obrazovnim savjetnikom

ZAKAŽI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka