STIPENDIJE ZA STUDIRANJE U INOZEMSTVU, STUDENTSKI ZAJMOVI I POTPORE

Financiranje studija u inozemstvu

Prilikom razmišljanja i odabira odgovarajućeg studija u inozemstvu, u obzir je potrebno uzeti i financijski aspekt studiranja u inozemstvu.

 

Često pitanje koje studenti postavljaju jest kako dobiti stipendiju za studiranje u inozemstvu ili neki drugi oblik financijske pomoći koji će im omogućiti upis željenog studija. Financijska pomoć pruža se u različitim oblicima – stipendije za studiranje u inozemstvu, studentski krediti, zajmovi, dodatni financijski poticaji. Mogu se dobiti od države, kao i od privatnih organizacija ili samih sveučilišta u inozemstvu.

 

Stipendije za studiranje u inozemstvu koje su u ovom kontekstu posebno značajne jesu one za studiranje u Velikoj Britaniji. Velika Britanija, odnosno sveučilišta koja se tamo nalaze, svake godine objavljuju brojne stipendije za studiranje u inozemstvu kako bi međunarodnim studentima omogućili da se i dalje obrazuju na najboljim sveučilištima u Europi.

 

U kontekstu destinacija koje su financijski prilagođene studentskim mogućnostima, važno je istaknuti Nizozemsku. Studij u Nizozemskoj pristupačan je svim međunarodnim studentima zbog mogućnosti podizanja zajmova, državne pomoći te dozvoljenog neograničenog rada za vrijeme samog studiranja u inozemstvu.

 

Zanima te kako dobiti stipendiju za studiranje u inozemstvu? Agencija IntegralEdu tu je da te uputi u sve aspekte studiranja u inozemstvu. Obrati nam se za pomoć i sve potrebne informacije!

FINANCIRANJE

Vrste stipendija za studiranje u inozemstvu razlikuju se ovisno o sveučilištu i državi, ali su uglavnom podijeljene u 4 vrste:

  • Socijalne stipendije za studiranje u inozemstvu: temelje se na obiteljskim prihodima, a pri prijavi se dostavljaju određeni financijski dokumenti prihoda od zaposlenja roditelja, privatnog poslovanja, nekretnina i ostalo.
  • Akademske stipendije za studiranje u inozemstvu: dodjeljuje se na temelju izvrsnih rezultata diplome o srednjem ili visokom obrazovanju s mogućnošću produženja za sljedeće godine uz održavanje visokog akademskog uspjeha.
  • Stipendije za studiranje u inozemstvu na natječajnoj osnovi: moguća prijava uz prilaganje autorskog motivacijskog eseja, videa ili druge vrste projekta.
  • Sportske stipendije za studiranje u inozemstvu: za kandidate s izvrsnim sportskim uspjesima na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Često je potrebno dostaviti dokaz o izvrsnosti u određenom sportu, što može biti u obliku videozapisa ili preporuke trenera.

Kad govorimo o studentskim kreditima, odnosno zajmovima, za studiranje u inozemstvu, mislimo na one koje odobravaju država ili vladine organizacije. To je vrsta financiranja kojom se najčešće pokriva školarina, to jest njezin puni ili djelomični iznos. Uvjeti za povrat su povlašteni – s nižom kamatnom stopom i na određeno vrijeme. Dvije najpopularnije zemlje sa studentskim zajmovima, ali i stipendijama za studiranje u inozemstvu, su Nizozemska i Velika Britanija. Zajam odobren na školarinu u Nizozemskoj ima kamatnu stopu od 0% za 2021. i počinje se otplaćivati ​​2 godine nakon završetka studija. S izlaskom Velike Britanije iz EU-a 1. siječnja 2021., samo studenti s pre-settled ili settled statusom imaju pravo na tradicionalni studentski zajam koji dodjeljuje kompanija za studentske zajmove. Iako je tako, u Velikoj Britaniji postoji veliki broj stipendija za studiranje u inozemstvu koje uvelike olakšaju financijski aspekt studiranja svima onima koji odabiru Veliku Britaniju kao destinaciju na kojoj žele nastaviti svoje visoko obrazovanje.

Financiranje troškova života tijekom studiranja u inozemstvu često je uvjetovano ispunjavanjem određenih uvjeta. Socijalne politike zemalja poput Nizozemske i Danske usmjerene su na pružanje financijske pomoći koja se može povezati s kombinacijom rada na nepuno radno vrijeme i redovitim sveučilišnim obrazovanjem, kao i s fiksnim maksimalnim pragom obiteljskih prihoda. U drugim slučajevima studenti se mogu prijaviti za financiranje dijela mjesečne najamnine za smještaj ili studentski dom. Postoje i mogućnosti financiranja troškova života iz privatnih, dobrotvornih organizacija ili zaklada koje nisu vezane za određeno sveučilište ili studij.

Financijski vodič za studente

Financijski vodič za studente

PREUZIMANJE

ZEMLJE

OBRATI SE NAŠEM SAVJETNIKU

ZAKAŽI SAVJETOVANJE

Ispuni obrazac i zakaži termin za savjetovanje s našim obrazovnim savjetnikom.

ZAKAŽI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka