AMERIKA (SAD)

Prestižna sveučilišta, progresivno obrazovanje i neograničene mogućnosti

1. STUDENOG / 1. SIJEČNJA

1. STUDENOG / 1. SIJEČNJA

Rok za prijavu

17

17

Sveučilišta

300

300

Studijski programi

Hrvatski studenti

$ 12 000 - 50 000

$ 12 000 - 50 000

Školarina za preddiplomski studij (god.)

AMERIKA KAO OBRAZOVNA DESTINACIJA

Poznata kao zemlja neograničenih mogućnosti, Sjedinjene Američke Države omiljeno su obrazovno odredište za više od milijun međunarodnih studenata. Obrazovni sustav nudi prvorazrednu nastavu, međunarodno priznate diplome te slobodu i fleksibilnost u odabiru specijalnosti i nastavnog programa. Osim sedam od deset najboljih svjetskih sveučilišta, u Americi se nalaze i globalne tehnološke tvrtke poput Googlea, Applea, Amazona i Tesle. Sjedinjene Američke Države imaju mnogo toga za ponuditi svakom poduzetniku, umjetniku, putniku - od velikih gradova, glazbe i kina do nevjerojatne prirode, međunarodne kuhinje i još mnogo toga.

ŠTO JE VAŽNO ZNATI?

S jednim od najboljih obrazovnih sustava na svijetu, Sjedinjene Američke Države dom su više od 5000 Community collegea i sveučilišta. Studij na Community collegu traje dvije godine čime studenti ostvaruju associate diplomu nakon koje je moguće upisati se na posljednje dvije godine preddiplomskog programa na sveučilištu. Među prednostima studija u SAD-u su pristupačnije školarine, male skupine na predavanjima, individualni pristup i fleksibilnost pri upisu. Osim toga, sve visokoškolske ustanove u SAD-u nude jedinstvenu priliku za odabir smjera u kasnijoj fazi studija, kao i slobodu kombiniranja predmeta iz različitih područja.

Najniže školarine na državnim sveučilištima su 15.000 američkih dolara (USD). Školarina za akademsku godinu u prosjeku iznosi 27.000 USD, a za sveučilišta Ivy League raste do 56.700 USD. Studenti za prestižni diplomski studij u SAD-u moraju računati na školarine između 60.000 i 80.000 dolara. Studenti se imaju priliku prijaviti za stipendije na temelju izvrsnosti, visokih akademskih i natjecateljskih postignuća ili za sportske stipendije za izvanredne sportaše.

Velika pogodnost jest što je smještaj na sveučilišnom kampusu zajamčen za strane studente, a često je uključena i hrana. Prosječan iznos za pokriće ovih troškova je 11.000 USD. Uz to, za osobne troškove, prijevoz, materijale za učenje i ostalo, potrebno je 4.000-6.000 USD, ovisno o lokaciji sveučilišta.

Za svakog prihvaćenog sveučilišnog studenta potrebna je američka studentska viza. Preporuča se za nju se prijaviti najmanje 2 mjeseca prije početka akademske godine. Važno je dostaviti dokument kojim se dokazuju dovoljna financijska sredstava za pokriće školarine i životnih troškova za prvu godinu.

MOŽETE STUDIRATI U AMERICI

STUDIJI

Arhitektura

Ekonomija

Filologija

Financije, računovodstvo, bankarstvo

Informatika

Inženjerstvo

Medicina

Mediji i komunikacije

Politologija

Poslovanje

Pravo

Prirodne znanosti

Psihologija

Turizam, ugostiteljstvo & kulinarstvo

Umjetnost i dizajn

ŠTO BI VAS JOŠ MOGLO ZANIMATI?

IELTS pripremni tecajevi

Ispiti profesionalne orijentacije

Motivacijsko pismo

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Kada se prijavljuje na studij u SAD-u?

Postoje dva kruga prijave - rani (rana odluka) i standardni (redovna odluka). Rana prijava je do 1. studenog i tipična je za neka sveučilišta Ivy League. Rok za standardne prijave određuje svako sveučilište i to je period od siječnja do svibnja.
 

Je li potrebno motivacijsko pismo za prijavu na sveučilište u Americi?

Studenti na američkim sveučilištima imaju mogućnost odabrati pisanje o određenoj temi ili prezentirati svoja postignuća, kvalitete i motivaciju za prijavu na željenu visokoobrazovanu instituciju.
 

Je li za prijavu u SAD-u potrebno položiti SAT ispit?

Standardni zahtjev za upis na vrhunska sveučilišta u SAD-u jest da su kandidati položili SAT ispit i priložili ga prilikom prijave. Zbog pandemije na većini je sveučilišta uklonjen uvjet za obvezni ispit.

Što je Community College?

Općinski fakultet dvogodišnja je obrazovna ustanova koja nudi mogućnost studiranja prve dvije godine preddiplomskog studija po pristupačnijoj cijeni. Na kraju druge godine student dobiva stupanj associate, poznat kao specijalistički stupanj. Prednost općinskog fakulteta je u tome što studenti mogu uštedjeti novac tako što će dvije godine pohađati općinski fakultet, a zatim se prebaciti na sveučilište radi završetka zadnje 2 godine preddiplomskog studija i dobivanja diplome.
 

Dodjeljuju li se pune stipendije?

Studenti mogu dobiti financijska sredstva za studij u Sjedinjenim Američkim Državama izravno od sveučilišta ili države. Pune stipendije dodjeljuju se izvanrednim studentima s međunarodnim postignućima u znanosti ili sportu.

OBRATITE SE NAŠEM SAVJETNIKU

DOGOVORI KONZULTACIJE

Ispuni obrazac i dogovori konzultacije s našim obrazovnim savjetnikom

REZERVIRAJ TERMIN

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka