RAZMJENA UČENIKA U AMERICI

Budi američki tinejdžer i proživi godinu dana u američkoj školi

Razmjena učenika u Americi

Razmjena učenika u Americi putem J-1 vize omogućuje hrvatskim učenicima da provedu jedno polugodište ili cijelu školsku godinu u srednjoj školi u Americi. Učenici pohađaju državnu srednju školu te mogu iskusiti kako je to biti tinejdžer u Americi.

 

1948. godine američki je Kongres izglasao Zakon o razmjeni učenika informacija i obrazovanja kojemu je svrha poboljšanje shvaćanja raznolikosti između građana Sjedinjenih Američkih Država i stanovnika drugih zemalja svijeta. Taj je zakon postao pravni okvir putem kojeg su se mogli pokrenuti razni programi razmjene, a najpopularniji su upravo J-1 High School Exchange kao i J-1 Work and Travel USA program za studente. Službena stranica američke Vlade o tom programu se može naći ovdje.
 

Tko može sudjelovati?

U programu mogu sudjelovati učenici od 15 do 18 godina koji su posljednje tri godine školovanja prošli s vrlo dobrim ili odličnim te su imali vrlo dobar ili odličan iz engleskog. Idealni kandidati su učenici prvog ili drugog razreda srednje škole. Isto tako, bitan uvjet je i zdravlje samog učenika tako da učenik ne smije imati teže zdravstvene poteškoće.

Tko ne može sudjelovati?

Na programu ne mogu sudjelovati učenici koji su mlađi od 15 ili će tijekom boravka u Americi, tj. SAD-u napuniti 18 godina i 6 mjeseci. Također, moguće je da učenici koji imaju veće zdravstvene probleme poput kroničnih bolesti, teških alergija i slično, neće moći sudjelovati u programu jer zdravstvena osiguranja u Americi ne pokrivaju troškove ovakvih bolesti za ovakvu vrstu programa. Ako imate zdravstveno stanje za koje mislite da bi vas moglo ograničiti u sudjelovanju, pošaljite nam upit i rado ćemo provjeriti s našim partnerima u Americi hoće li vam sudjelovanje biti omogućeno.

KADA JE NAJBOLJE PRIJAVITI SE?

Idealni kandidati su učenici u 1. ili 2. razredu srednje škole, ali mogu se prijaviti i oni u 3. razredu (uz napomenu da nije vjerojatno da će položiti sve razlikovne ispite na vrjeme za maturu). Prijave počinju 1. rujna, a završavaju 31. ožujka za početak školske godine u kolovozu. Ponekad se može ići i na razmjenu učenika u drugom polugodištu, međutim takve su razmjene rijetke. Ako ste zainteresirani za razmjenu učenika u drugom polugodištu, morate to naglasiti prilikom prijave ili nam poslati upit o dostupnosti. Slobodna mjesta se svake godine raspoređuju „per capita“ ili prema glavi stanovnika, tako da Hrvatskoj pripadne vrlo mali broj mjesta, a ona se dodjeljuju prema redoslijedu prijava. Dakle, što se ranije prijavite, veće su šanse da dobijete mjesto i da jedno od „hrvatskih mjesta“ pripadne upravo vama. Iako prijave završavaju u prosincu, većina mjesta se rasporedi do početka listopada.

O ČEMU JE RIJEČ?

Učenik koji se prijavi na ovakav program bit će dodijeljen američkoj obitelji koja će ga primiti u svoj dom. Sve obitelji domaćini kao i učenici koji žele sudjelovati u programu razmjene moraju se pridržavati i poštovati standarde US State Departmenta za učeničke razmjene te ispunjavati uvjete koji se od njih očekuju. Od obitelji domaćina se očekuje da pruži učeniku na razmjeni učenika smještaj, obroke, prijevoz do škole i na izvannastavne aktivnosti, da ga uključi u svoj dnevni ritam i obiteljski život te da mu omogući da u potpunosti iskusi život u Americi, tj. SAD-u te upozna njihovu kulturu i tradiciju. S druge strane od učenika se očekuje da se prilagodi životu te obitelji i životu u Americi, da bude marljiv u školi, redovno pohađa nastavu i polaže ispite, da sudjeluje u radu škole, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima te da sudjeluje u životu zajednice u kojoj živi. Obje će strane primiti ugovore u kojima će se jasno odrediti ono čega se moraju pridržavati. 

ŠTO JE POTREBNO ZA PRIJAVU?

Za prikupljanje dokumentacije za prijavu potrebno je oko dva tjedna, a osnovna dokumentacija je sljedeća: svjedodžbe zadnja 3 razreda prevedene na engleski, rodni list preveden na engleski, motivacijsko pismo, obiteljsko pismo (pismo koje pišu roditelji), ELTIS ispit iz engleskog koji se piše kod nas u uredu u Zagrebu, usmeni ispit iz engleskog, medicinski obrazac kojeg ispunjava učenikov doktor i iskaznica imunizacije sa svim potrebnim cjepivima. U kasnijim stadijima prijave bit će potrebna dodatna dokumentacija u koju će vas uputiti vaš savjetnik.

Što još moram znati?

❗️Razmjena učenika u  Americi, tj. SAD-u putem J-1 vize je na prvom mjestu kulturalna razmjena učenika zbog čega učenik neće moći odabrati obitelj u koju odlazi već će mu ona biti dodijeljena prema učenikovom profilu. Učenikov profil sastoji se od njegovih ocjena, znanja engleskog, hobija, motivacijskog pisma i profila obitelji. Učenik može odabrati dio Amerike, tj. SAD-a u koji odlazi, međutim ta se opcija dodatno naplaćuje i ima ograničen broj mjesta te učenik mora ispunjavati dodatne kriterije poput prosjeka koji je minimalno 4,0 zadnje tri godine te odličnog engleskog. Takva se opcija naziva Area Choice i za nju se potrebno prijaviti već u rujnu.

❗️Tijekom boravka na razmjeni učenika, učenike ne smiju posjećivati roditelji, braće, sestare i rođaci, osim u zadnjih dva tjedna razmjene. Svaki takav posjet obitelj domaćin mora prijaviti što može biti razlog za ukidanje razmjene. 

❗️Prijava za vizu i razgovor za vizu u Američkom veleposlanstvu je obaveza učenika i roditelja koji se mora zakazati i platiti na mrežnim stranicama Veleposlanstva. Za sve maloljetne učenike, obavezan je dolazak u pratnji jednog roditelja na razgovor za vizu. Viza se ne može zakazati dok se ne prikupi sva dokumentacija od čega je najvažniji dokument DS-2019 i račun za plaćanje SEVIS naknade koje ćemo vam mi osigurati. Kako biste izbjegli stres oko izdavanja vize, najbolje je obaviti razgovor za vizu do kraja svibnja za početak nastave u kolovozu.

❗️Prije rezerviranja leta potrebno je poslati željeni let agenciji na odobrenje. Avionska karta mora ispunjavati određene uvjete, a to je da je dolazni let direktan ili sa što manje presjedanja ako nema direktnog leta na destinaciju, da nema noćenja u zračnoj luci, da je zakazan maksimalno 7 dana prije početka školske godine. Povratni let mora ispunjavati iste uvjete te mora biti zakazan maksimalno 7 dana nakon završetka školske godine te mora imati opciju promjene datuma leta jer zbog vremenskih uvjeta škole mogu produžiti školsku godinu.

Moja obitelj domaćin - „host family“

Svaka obitelj koja se prijavi u ovaj program, učenika na razmjeni učenika prima u svoj dom, zajedno sa svojom djecom i bližnjima. Učeniku mora omogućiti krevet, prostor za njegove stvari i učenje, pristup kupaonici, tri obroka dnevno te prijevoz u školu i na izvannastavne aktivnosti. Iako je ovo osnovni minimum koji obitelj mora pružiti, svaka obitelj se trudi na svoj način – od dočekivanja učenika u zračnoj luci s transparentima, do vlastite sobe i kupaonice, izrade šalice i email adrese i još štošta. Često, ako su dovoljno velika, djeca iz obitelji domaćina idu u istu školu kao i učenik na razmjeni učenika tako da je moguće da će učenik ići u razred sa svojom host sister ili host brother. Obitelj se mora brinuti i o učeniku u zdravstvenom smislu, međutim sve troškove koji nastanu kao posljedica bolesti učenika, moraju pokriti učenikovi roditelji u Hrvatskoj. Iako će učenik imati zdravstveno osiguranje koje pokriva sve što program zahtijeva, akutna stanja poput prehlade ili gripe te lijekovi koji se moraju kupiti za liječenje, ne pokriva osiguranje. 

Škola u Americi

Škola u Americi, tj. SAD-u je državna srednja škola koja se uglavnom nalazi u manjim mjestima te znaju imati od 500 do 3000 učenika. Na razmjenu učenika ćete ići ili u 2., 3. ili 4. razred srednje škole – njihov 10., 11. ili 12. razred, zavisno od toga koji ste razred završili u Hrvatskoj. U Americi ne postoji jedan nacionalni kurikul za srednje škole kao u Hrvatskoj, već svaka savezna država, ali i svaki okrug može napraviti svoj program srednjoškolskog obrazovanja. Uz neke izmjene predmeti koje ćete tamo imati su sljedeći:

10. razred ili 2. razred srednje škole po hrvatskom sustavu

 • Engleska i američka književnost: Shakespeare i Salinger
 • Američka povijest: Povijest SAD-a od otkrića do ranog 20. stoljeća
 • Matematika: Algebra 1 i Geometrija
 • Prirodoslovni predmet (kemija, biologija ili fizika, najčešće kemija)
 • Jedan ili dva izborna predmeta (zavisi od škole, ali mogu biti predmeti poput: likovnog, tehnologije, stranog jezika, informatike, povijesti Europe, itd.)
   

11. razred ili 3. razred srednje škole po hrvatskom sustavu

 • Američka književnost
 • Matematika: Algebra 2, trigonometrija
 • Prirodoslovni predmet (kemija, biologija ili fizika)
 • Jedan predmet društvenih znanosti (američka povijest, kulturologija, geografija, psihologija, sociologija, poduzetništvo, gospodarstvo)
 • Jedan ili dva izborna predmeta (neki predmet društvenih znanosti ili strani jezik)
   

12. razred ili 4. razred srednje škole po hrvatskom sustavu

 • Engleska i američka književnost
 • Matematika: trigonometrija
 • Jedan prirodoslovni predmet (kemija, biologija ili fizika)
 • Jedan predmet društvenih znanosti (američka povijest, kulturologija, geografija, psihologija, sociologija, poduzetništvo, gospodarstvo)
 • Strani jezik
 • Dva izborna predmeta
   

A što sa školom u Hrvatskoj?

Potrebno je zatražiti dopuštenje  škole u Hrvatskoj za odlazak na razmjenu učenika. Također, bilo bi dobro razgovarati i s nastavničkim vijećem o predmetima koje ćete morati polagati po povratku. Po povratku svoju svjedodžbu iz američke srednje škole morate nostrificirati u nadležnom Ministarstvu i poslati ju svojoj srednjoj školi u Hrvatskoj. Mi kao agencija nemamo nikakav utjecaj na to hoće li predmeti iz američke srednje škole i koji predmeti biti priznati po povratku, niti hoće li i kada škola u Hrvatskoj organizirati polaganje razlikovnih ispita.

ISKORISTI POPUST OD 150 USD DO 31.10.

Prijavi se!

Cijena i što je u nju uključeno?

Cijena za cijelu akademsku godinu je 9400 dolara, a za jedno polugodište je 8400 dolara. Uz to se plaća još 220 dolara SEVIS naknada, 90 dolara Criminal Backround Check te 185 dolara prijava za vizu. Ova posljednja naknada se plaća direktno Američkom veleposlanstvu. Za pokretanje postupka prijave potrebno je uplatiti 2600 dolara pologa koji se oduzima od ukupne cijene programa.

 

Moguće nadoplate:

City Choice - ako želite sami odabrati grad u koji želite ići na razmjenu. Može se birati iz ponude 22 različita grada, u krugu od 15 milja od ruba grada. Cijene zavise od grada do grada, a kreću se od 2800 dolara do 4300 dolara.

State Choice - ako želite sami odabrati saveznu državu u koju želite ići na razmjenu. Može se birati iz ponude 24 savezne države. Cijene zavise od savezne države, a kreću se od 650 dolara do 3300 dolara.

Area Choice - ako želite sami odabrati područje Amerike, tj. SAD-a u koje želite ići. SAD je podijeljen u 10 razdličitih područja, od kojih se neki mogu preklapati s drugim područjem. Cijene se kreću od 1300 dolara do 4300 dolara.

Napomena: Moguće je odabrati samo jednu od ponuđenih opcija, a za svaku opciju se mora ispuniti podsebne dodatne uvjete osim onih koje se moraju ispuniti za sam program.

 

U cijenu programa je uključen smještaj u obitelj domaćina, provjera doma obitelji i učenikovog smještaja, školarina, obroci, posjet lokalnog koordinatora jednom mjesečno koji živi na maksimalno 2 sata od učenika, zdravstveno osiguranje za vrijeme cijelog trajanja razmjene. Od ostalih troškova, učenikova obitelj može očekivati trošak povratne avionske karte, mjesečni džeparac od 250 dolara te naknadu koja se plaća za izvannastavne aktivnosti i ekskurzije.

 

Ostale opcije (rok prijave 31.10.2023.):

Jednokrevetna soba: 2350 dolara

Raniji polazak (tijekom svibnja 2024.): 2650 dolara

Kasniji dolazak (nakon 20. kolovoza 2024.): 2650 dolara

Upis u 10% najboljih državnih srednjih škola u SAD-u: 3400 dolara

 

OBRATITE SE NAŠIM OBRAZOVNIM SAVJETNICIMA

DOGOVORITE KONZULTACIJE

Misliš li da ispunjavaš sve uvjete i želiš iskusiti kako je to biti tinejdžer u Americi?

Javi nam se!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka