Studij u Nizozemskoj

Znaš li da je Nizozemska bila prva zemlja koja je vrata svojih sveučilišta otvorila stranim studentima nudeći studije na engleskom jeziku? U suradnji s vrsnim stručnjacima i nizozemskom vladom, nizozemska sveučilišta neprestano ulažu u kvalitetu visokog obrazovanja i podižu ga na sve višu razinu – tome svjedoči i rekordni broj inozemnih studenata (preko 122 000 međunarodnih studenata 2017./2018. godine) i činjenica da imaju drugi najbolji obrazovni sustavu u Europi (nakon Velike Britanije).

Nizozemci su među najsretnijim narodima na svijetu, a u samoj zemlji ima više bicikala nego stanovnika. Kako 20% stanovništva čine upravo stranci, Nizozemci su naviknuti živjeti s ljudima iz različitih kultura. Upravo se zato i strani studenti vrlo brzo prilagode i sprijatelje – ne samo s Nizozemcima, već sa studentima iz cijelog svijeta.
Zahvaljujući odličnom poznavanju engleskog jezika (9 od 10 Nizozemaca tečno govori engleski jezik), sveučilišta su u mogućnosti ponuditi raznolike studijske programe i svatko može pronaći studij koji će mu najbolje odgovarati. Kampusi i zgrade sveučilišta su remek djela moderne arhitekture – studenti potrebno znanje stječu koristeći najnoviju tehnologiju okruženi prirodnim svjetlom, a slobodno vrijeme između predavanja provode u udobnim prostorijama za odmor.

U Nizozemskoj postoje dvije vrste sveučilišta: research universities i universities of upplied sciences. U čemu je razlika?
University of applied sciences stavlja naglasak na praksu i priprema studente za tržište rada te razne poslovne i ekonomske situacije. Preddiplomski studij traje četiri godine, a praksa je obvezna i uključena u sam studij. Studij pruža potrebno iskustvo i znanje zbog kojeg student brže i lakše shvaća procese i potrebe poslovanja te postaje konkurentan na tržištu rada. Na ovom tipu sveučilišta možeš studirati međunarodno i europsko pravo i poslovanje, kemiju, komunikologiju, strojarstvo i mehatroniku, programiranje i dizajniranje igrica i još mnoge druge studije.
Na research universities akademsko istraživanje integrirano je u studijski program, kao što je slučaj u Hrvatskoj. Na taj način znanstvena otkrića postaju dijelom svakidašnjice studenata. Preddiplomski studij traje tri godine nakon kojeg se upisuje diplomski studij u trajanju od jedne ili dvije godine. Ovaj tip sveučilišta nudi studije poput psihologije, sociologije, političkih znanosti, umjetne inteligencije, ekonomije i ekonometrije, biologije, kemije, ali i mnoge druge.

Godišnja školarina u Nizozemskoj za EU studente iznosi 2168 € za sve preddiplomske studije neovisno o tipu sveučilišta te za diplomske studije na research sveučilištima. Međutim, svi studenti koji upisuju prvi puta prvu godinu preddiplomskog studija imaju pravo na 50% popusta na školarinu zbog čega njima školarina iznosi 1084 €. Zbog načina i pristupa predavanjima i podučavanju te stečenog znanja tijekom preddiplomskog studija, od studenata se ne očekuje upis diplomskog studija na sveučilištima orijentiranima na praksu (Universities of Applied Sciences), stoga školarina za diplomski studij može iznositi od 10 000 do 18 000 eura godišnje. Nakon obavljenog upisa na sveučilište, studenti iz EU zemalja imaju pravo zatražiti i zajam za pokrivanje troškova školarine.
Nizozemska je u srpnju 2018. godine ukinula radne dozvole za hrvatske studente što je još jedna odlična vijest za sve one koji uz studij žele i raditi – osim mogućnosti lakšeg zaposlenja, studenti imaju pravo na dodatno sufinanciranje.

Zašto se prijaviti preko Integrala?
Show More

Ako te zanima više o iskustvima naših studenata koji su se odlučili na studij u inozemstvu ili o njihovoj suradnji s nama, prouči naš Youtube kanal.

Želiš se upisati na studij u Nizozemskoj? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako se želiš upisati na studij u Nizozemsku, možemo ti pomoći s upisom na gotovo sva njihova državna sveučilišta i gotovo sve studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Neka od naših partnerskih sveučilišta u Nizozemskoj su:

 • Radboud University

 • Tilburg University

 • Fontys Universiy of Applied Siences

 • The Hague University of Applied Sciences

 • Hanze University of Applied Sciences

 • Saxion University of Applied Sciences

 • NHL Stenden University of Applied Sciences

 • Breda University of Applied Sciences

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete naših usluga te njihove cijene.

Adresa: Pierottijeva 5, 10000 Zagreb, Hrvatska

E-mail: info@integraledu.hr

Broj telefona: +385 (0)1 468 3381

Online radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati. Subotom, nedjeljom i praznicima zatvoreno.

Posjetite nas i na:

 • FB
 • Instagram
 • you-tube

©2020 INTEGRAL GROUP

Kod agencije: HR-AB-01-080953041