Studij u Nizozemskoj

Znaš li da je Nizozemska bila prva zemlja koja je vrata svojih sveučilišta otvorila studentima iz inozemstva nudeći studije na engleskom jeziku? U suradnji s vrsnim stručnjacima i nizozemskom vladom, nizozemska sveučilišta neprestano ulažu u kvalitetu visokog obrazovanja i podižu ga na višu razinu – tome svjedoči i rekordan broj inozemnih studenata (preko 122 000 međunarodnih studenata 2017./2018. godine) i činjenica da imaju drugi najbolji obrazovni sustavu u Europi, nakon Velike Britanije.

Nizozemci su među najsretnijim narodima na svijetu, a u zemlji broje više bicikala nego stanovnika. Kako 20% stanovništva čine upravo stranci, Nizozemci su naviknuti živjeti s ljudima iz različitih kultura. S obzirom na navedeno, strani se studenti vrlo brzo prilagode i sprijatelje – ne samo s Nizozemcima, već i sa studentima iz cijeloga svijeta.
Zahvaljujući odličnom poznavanju engleskog jezika (9 od 10 Nizozemaca tečno govori engleski jezik), sveučilišta su u mogućnosti ponuditi raznolike studijske programe i svatko može pronaći studij koji će mu najbolje odgovarati. Kampusi i zgrade sveučilišta su remek djela moderne arhitekture – studenti potrebno znanje stječu koristeći najnoviju tehnologiju okruženi prirodnim svjetlom, a slobodno vrijeme između predavanja provode u udobnim prostorijama za odmor.

holland 1.png
holland 2.png

U Nizozemskoj postoje dvije vrste sveučilišta: research universities i universities of upplied sciences. U čemu je razlika?


University of applied sciences stavlja naglasak na praksu i priprema studente za tržište rada te razne poslovne i ekonomske situacije. Preddiplomski studij traje četiri godine, a praksa je obvezna i uključena u sam studij. Studij pruža potrebno iskustvo i znanje zbog kojih student brže i lakše shvaća procese i potrebe poslovanja te postaje konkurentan na tržištu rada. Na ovom tipu sveučilišta možeš studirati međunarodno i europsko pravo te poslovanje, kemiju, komunikologiju, strojarstvo i mehatroniku, programiranje i dizajniranje igrica, kao i mnoge druge studije.
Na research universities akademsko istraživanje integrirano je u studijski program, kao što je slučaj u Hrvatskoj. Tako znanstvena otkrića postaju dijelom obrazovne svakodnevice studenata. Preddiplomski studij traje tri godine, a obrazovanje se nastavlja upisom diplomskog studija u trajanju od jedne ili dvije godine. Ovaj tip sveučilišta nudi studije poput psihologije, sociologije, političkih znanosti, umjetne inteligencije, ekonomije i ekonometrije, biologije, kemije, ali i mnoge druge.

Godišnja školarina u Nizozemskoj za EU studente iznosi 2168 € za sve preddiplomske studije, neovisno o tipu sveučilišta, te za diplomske studije na research sveučilištima. Međutim, svi studenti koji upisuju prvi puta prvu godinu preddiplomskog studija imaju pravo na 50% popusta na školarinu zbog čega im školarina iznosi 1084 €. Zbog načina i pristupa predavanjima i podučavanju te stečenog znanja tijekom preddiplomskog studija, od studenata se ne očekuje upis diplomskog studija na sveučilištima orijentiranima na praksu (Universities of Applied Sciences), stoga školarina za diplomski studij može iznositi od 10 do 18 tisuća eura godišnje. Nakon obavljenog upisa na sveučilište, studenti iz EU zemalja imaju pravo zatražiti i zajam za pokrivanje troškova školarine.
Nizozemska je u srpnju 2018.  ukinula radne dozvole za hrvatske studente što je još jedna odlična vijest za sve one koji uz studij žele i raditi – osim mogućnosti lakšeg zaposlenja, studenti imaju pravo i na dodatno sufinanciranje.

Tražiš studentski smještaj? Evo kako ga lako pronaći...

Ako te zanima više o iskustvima naših studenata koji su se odlučili na studij u inozemstvu, prouči naš Youtube kanal.

norbert-levajsics-oTJ92KUXHls-unsplash.j

Želiš se upisati na studij u Nizozemskoj? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako želiš upisati studij u Nizozemskoj, možemo ti pomoći s upisom na gotovo sva njihova državna sveučilišta i gotovo sve studije na preddiplomskoj i diplomskoj razini.

Neka od naših partnerskih sveučilišta u Nizozemskoj su:

  • Radboud University

  • Tilburg University

  • Fontys University of Applied Sciences

  • The Hague University of Applied Sciences

  • Hanze University of Applied Sciences

  • Saxion University of Applied Sciences

  • NHL Stenden University of Applied Sciences

  • Breda University of Applied Sciences

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete naših usluga te njihove cijene.