Studij u Njemačkoj

Prema istraživanju iz 2018., Njemačka je zemlja koja privlači najviše međunarodnih studenata iz zemalja u kojima je engleski jezik službeni. Tako je 2016. većina međunarodnih studenata u Njemačkoj dolazila iz SAD-a, Velike Britanije i Australije čime je po prvi puta premašila Francusku. Na njemačka visoka učilišta je 2016. godine bilo upisano 252 tisuće studenata koji su srednjoškolsko obrazovanje završili izvan Njemačke.

Kao i druge sjeverne zemlje poput Nizozemske ili Danske i Njemačka ima dvojni sustav visokoobrazovnih institucija. Razlikuju sveučilišta koja su fokusirana na istraživanja te sveučilišta koja su fokusirana na praksu i primjenu stečenog znanja tijekom studija. 

Istraživačka sveučilišta, die Universität, u fokusu imaju studije poput psihologije, antropologije, filozofije i sociologije. Prijave na ovakva sveučilišta mogu biti vrlo konkurentne i usmjerene na studente koji su pokazali iznimne rezultate u određenom polju ili tijekom srednje škole.

 

Sveučilišta koja su usmjerena na praksu, die Fachhochschule, iznimno su popularna kod međunarodnih studenata jer većina ovakvih sveučilišta nudi i stjecanje radnog iskustva tijekom studija. Svako ovakvo sveučilište specijalizira se u određenom području poput inženjerstva, tehnologije ili poslovanja.

In Bremen
Brandenburg Gate Sunset

Jedan od najvećih razloga zbog kojeg Njemačka ima toliko veliki broj međunarodnih studenata je taj što za visokoobrazovne institucije u Njemačkoj studenti ne plaćaju školarinu, bili oni iz Njemačke, Europske unije ili neke druge zemlje, osim u saveznoj državi Baden-Württemberg. Nijemci vjeruju da obrazovanje ne bi trebalo biti komercijalizirano te da su visoko obrazovani stručnjaci temelj ekonomskog rasta i dobrobiti za ostatak stanovništva. Nijemci tako žele privući sposobne studente koji će u Njemačkoj studirati, a zatim i raditi te tako pridonijeti ekonomskom razvoju.

Iako je obrazovanje besplatno, njemačka su sveučilišta jedna od najboljih na svijetu.

Pazi! Većina studija na njemačkim sveučilištima je na njemačkom jeziku zbog čega će ti biti potrebna minimalna razina od B2 ili C1 koju moraš potvrditi službenim certifikatom njemačkog jezika.

Želiš upisati studij u Njemačkoj? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako želiš upisati studij u Njemačkoj, možemo ti pomoći s upisom na određena državna i privatna sveučilišta. Za provjeru mogućnosti upisa preko agencije IntegralEdu potrebno nas je kontaktirati.

Neka od najpopularniji svečilišta u Njemačkoj su:

 • TU München 

 • LMU München 

 • Universität Heidelberg

 • Karlsruher Institut für Technologie (KIT)

 • Humboldt-Universität zu Berlin

 • Freie Universität Berlin

 • Universität Aachen (RWTH)

 • Technische Universität Berlin

 • Universität Tübingen

 • Universität Freiburg

 • Mannheim Universität

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim željama i mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete usluga te njihove cijene.