Švedska je primjer razvijene i moderne zemlje koja konstantno ulaže u daljnji razvoj svog gospodarstva i ekonomije, a svoje studije temelji na kreativnosti, ekološkoj održivosti i primjenjivom znanju. Iako se na prvu čini hladna i daleka, Švedska i njezin obrazovni sustav za EU studenta svakako su zanimljivi – naime, za EU studente visoko obrazovanje u Švedskoj je besplatno.

Studij u Švedskoj

Primjer sveučilišta u Švedskoj

Jönköping University

 

Preddiplomski studij traje 3 godine, a diplomski studij jednu ili dvije godine. Tvrtke, vlade i različite institucije diljem svijeta konstantno traže stručnjake na području ekonomije, statistike i poslovanja kako bi im pomogli u analizi problema i izazova te pronalasku pametnih rješenja, a sveučilište Jönköping usmjereno je upravo na praktično osposobljavanje studenata kroz suradnju s različitim švedskim poduzećima – od manjih tvrtki pa sve do onih velikih poput IKEA-e, Volva, Ericssona itd. Svaki od četiri preddiplomska studija nudi mogućnost studentske razmjene i prakse čime će svaki student još više upotpuniti svoje švedsko obrazovno iskustvo, a diplomski studiji tijekom druge godine studija nude praksu, studentsku razmjenu ili mogućnost dodatnih izbornih kolegija kako bi se još više upotpunilo ili proširilo stečeno znanje. Sveučilište jamči pronalazak odgovarajućeg smještaja kao i doček novih studenata (uz uvjet da im se javi točan datum dolaska studenta).

Zašto izabrati studij u Švedskoj?

1. Kreativnost na prvom mjestu

Nezavistnost uma i sloboda izražavanja su dva razloga zbog kojih je Švedska jedna od najkreativnijih nacija u svijetu.

 

2. Inovacije

Savladat ćete vještine potrebne za globalnu karijeru, a studij u Švedskoj će nijegovati kreativnost uz druge vještine koje se cijene, na primjer, sposobnost korištenja teorije i prakse, ili kako se upravlja kompleksnim situacijama gdje ne postoji jednostavno rješenje.

 

Mnogi studiji u Švedskoj uključuju praksu, koja je odličan način stjecanja iskustva i građenja profesionalne mreže. Ukoliko ste zainteresirani za istraživanje, diplomski studij u Švedskoj je način da uspostavite vrijedne kontakte koji će vam biti potrebni ukoliko ste zainteresirani za doktorske studije.

 

3. Visoka kvaliteta obrazovanja

Švedska ima dugu tradiciju akademske izvrsnosti i usprkos malobrojnoj populaciji, predstavlja dom nekim od najboljih svjetskih sveučilišta. Cjelokupan švedski obrazovni sustav je rangiran kao jedan od najboljih na svijetu, a nekolicina zauzima najviše pozicije na Times i akademskoj listi svjetskih sveučilišta.

 

4. Ekološka svijest u fokusu

Pitanje zaštite životne sredine ima prioritet u ovoj zemlji, a Švedska spada u jednu od najefikasnijih zemalja na svijetu zbog korištenja obnovljivih izvora energije. Švedska planira do 2040. dostignuti 100% korištenje obnovljivih izvora za proizodnju energije.

 

5. Multikulturalnost

Svi pričaju engleski – Švedska spada u vrh svjetskih zemalja prema broju govornika kojima engleski nije maternji jezik.

 

Međunarodni studenti imaju pravo na rad u Švedskoj. Iako je studij najveći prioritet, ne postoji zakonsko ograničenje u dozvoljenom broju sati rada za međunarodne studente. Nakon završetka studija, studenti mogu produžiti dozvolu boravka zbog pronalaska posla, maksimalno 6 meseci. (Ako želite raditi, učenje švedskog je važno – često je obavezno za pronalazak posla).

 

Želiš se upisati na studij u Švedskoj? Kako ti mi možemo pomoći?

Ako se želiš upisati na studij u Švedskoj, možemo ti pomoći s upisom na određena državna i privatna sveučilišta. Za provjeru mogućnosti upisa preko IntegralEdu potrebno nas je prije toga kontaktirati. Neka od sveučilišta u Švedskoj su:

  • Jönköping University

  • Malmö University

  • Mid Sweden University

  • Örebro University

  • Karlstad University 

  • Luleå University of Technology

Odaberite paket usluga savjetovanja o obrazovanju u inozemstvu koji odgovara vašim mogućnostima. Obratite se našim savjetnicima koji će vas uputiti u pakete naših usluga te njihove cijene.