IB program osnovan je u Švicarskoj krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nastao je kao inicijativa škole UN-a u New Yorku i Međunarodne škole u Ženevi. Ideja je nastala iz potrebe da se prevladaju razlike između mnogih obrazovnih sustava širom svijeta i na taj način olakša obrazovanje djeci koja su prisiljena često mijenjati zemlje stanovanja i škole zbog međunarodne karijere svojih roditelja.
Danas više od 2500 škola provodi IB programe i obrazuje učenike na srednjoškolskoj razini. Završni ispiti se polažu na kraju srednje škole; ocjenjuje ih nezavisna organizacija sa sjedištem u Ženevi (IB Organisation), a svjedodžbe su priznate od strane najprestižnijih sveučilišta u svijetu.

 

Koja je razlika?
Ono što je drugačije jest to što studenti imaju širok izbor jezika jer je obrazovanje dostupno na engleskom, francuskom i/ili španjolskom jeziku.
Nadalje, umjesto fokusa na samo 4 predmeta kao što je to slučaj u Britaniji, IB program pruža mogućnosti za djecu sa širim rasponom interesa, kao i one koji su još neodlučni.

Kako se uči?
Predmeti su podijeljeni u šest skupina. Djeca biraju jedan predmet iz svake skupine od kojih tri mora uzeti na visokoj razini i tri na standardnoj.
Šest skupina u koje su podijeljeni programi svugdje su jednake, međutim ne nude sve mogućnost odabira predmeta na više razina.
Grupa 1: (prvi jezik) Označava prvi jezik učenika ili službeni jezik škole. Fokus je na jezičnom i književnom znanju.
Grupa 2: (drugi jezik) Može biti na osnovnoj, srednjoj i naprednoj razini. Izbor je obično dosta velik i svatko može pronaći nešto u skladu sa svojim željama i interesima
Grupa 3: Društvene znanosti (povijest, ekonomija, IT)
Grupa 4: Prirodoslovne znanosti (biologija, kemija, fizika, prirodni sustavi itd.)
Grupa 5: Matematika (matematika , matematičke metode itd.)
Grupa 6: Umjetnički i znanstveni izborni predmeti (medicinski predmeti, glazbena umjetnost, kazalište, vizualne umjetnosti ili predmeti iz grupe od 1 do 4).

Ispiti i ocjenjivanje
Ispiti iz 6 odabranih predmeta održavaju se na kraju druge godine. Učenici dobivaju dvije ocjene – jednu od strane nastavnika, i jednu od strane vanjske ocjenjivačke institucije. Svjedodžba je priznata na svim prestižnijim sveučilištima na svijetu.

Kada je pravo vrijeme za pohađanje ovog programa?
Ovaj program namijenjen je učenicima od 16 – 19 godina. Većina škola nudi mogućnost trogodišnjeg školovanja s pripremnom godinom (pre-IB), te pripreme za završne ispite u posljednje dvije godine.

Učenje jezika i zemlje
Program je dostupan na engleskom, francuskom i/ili španjolskom u različitim školama. Putem Integrala možete se prijaviti upis IB programa u Švicarskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Nizozemskoj.

Prijava i izbor škole
Prilikom izbora škole po IB programu i prijave važno je znati kako pravilno uklopiti interese učenika sa ponuđenim predmetima u različitim školama.