International Baccalaureate (IB)

Priznati lider međunarodnih obrazovnih sustava

IB program je globalni lider u internacionalnom obrazovanju koji nastoji oblikovati mlade u radoznale, obrazovane i brižne pojedince koji pomažu u stvaranju boljeg i mirnijeg svijeta kroz obrazovanje temeljeno na međukulturalnom razumijevanju i poštovanju.
 

Program je osnovan u Švicarskoj krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nastao je kao inicijativa škole UN-a u New Yorku i Međunarodne škole u Ženevi. Ideja je nastala iz potrebe da se prevladaju razlike između mnogih obrazovnih sustava širom svijeta i na taj način olakša obrazovanje djeci koja su prisiljena često mijenjati zemlje stanovanja i škole zbog međunarodne karijere svojih roditelja.

Danas više od 5 tisuća škola provodi IB programe i obrazuje učenike na svim razinama školovanja. Završni ispiti se polažu na kraju srednje škole, ocjenjuje ih nezavisna organizacija sa sjedištem u Ženevi (IB Organisation), a svjedodžbe su priznate od strane najprestižnijih sveučilišta u svijetu.

 

Za više informacija o programu obratite nam se na info@integraledu.hr ili na mail adresu krovne organizacije koja provodi IB programe support@ibo.org

Po čemu je IB program drugačiji?

IB učenike stavlja u prednost izgradnjom njihovih vještina kritičkog mišljenja dok istovremeno njeguje njihovu znatiželju i sposobnost rješavanja složenih problema.
 

Putem 4 različita programa koji prate razvoj učenika od najranije dobi, IB potiče i osobni i akademski razvoj. Učenici koji pohađaju program odgovorni su za vlastito učenje te ih se potiče na razumijevanje o tome od čega se sastoji znanje.
 

Programi pomažu učenicima da propitkuju, kritički razmišljaju, uče kroz multidisciplinarnost te razvijaju istraživačke vještine. Osim toga, programi ih potiču i na aktivnost u lokalnoj zajednici te učenje izvan školskih klupa.


 

Kako IB program izgleda?

Učenici biraju predmete iz sljedećih skupina:
1. Jezik i književnost 
2. Usvajanje stranog jezika
3. Pojedinac i društvo (ekonomija, geografija, povijest, filozofija, psihologija, itd.)
4. Znanost (biologija, informatika, kemija, fizika, itd.)
5. Matematika (koncepti, metode)
6. Umjetnost (ples, glazba, film, gluma, vizualni efekti)

 

Kurikulum se satoji od 6 grupa predmeta i tri glavna elementa koje čine: teorija znanja, prošireni esej te kreativnost, aktivnost, usluga. 

 

Učenici mogu predmete pohađati na visokoj (HL) ili standardnoj (SL) razini. Svaki učenik odabire najmanje tri predmeta na visokoj razini te ostale na standardnoj. 

INTERNATIONAL BACCALAUREATE (IB)

ŠTO JE VAŽNO ZNATI?

Ispiti i ocjenjivanje

Ocjenjivanje uključuje pokazatelje u kojoj su mjeri učenici savladali određene akademske vještine, primjerice analiziranje i prezentiranje informacija, argumentiranje te kreativno rješavanje problema. Rezultati se određuju prema unaprijed postavljenim standardima.

 

IB koristi vanjsko i unutarnje ocjenjivanje. Vanjsko podrazumijeva eseje, pitanja s kratkim odgovorom, studije slučaja i slično te je naglasak na objaktivnosti, dok unutranja procjena uključuje usmeni ispit, terensku nastavu, laboratorijski rad, umjetničku izvedbu i slično gdje je uvelike prisutno ocjenjivanje nastavnika.
 

Učenje jezika i zemlje

Program je dostupan na engleskom, francuskom i/ili španjolskom u različitim školama. Putem Integrala možete se prijaviti za upis IB programa u Švicarskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji i Nizozemskoj.
 

Kada je pravo vrijeme za pohađanje ovog programa?

Ovaj program namijenjen je učenicima od 16 – 19 godina. Većina škola nudi mogućnost trogodišnjeg školovanja s pripremnom godinom (pre-IB), te pripreme za završne ispite u posljednje dvije godine.
 

Prijava i izbor škole

Prilikom izbora škole po IB programu i prijave važno je znati kako pravilno uklopiti interese učenika sa ponuđenim predmetima u različitim školama.
 

INTERNATIONAL BACCALAUREATE (IB)

Međunarodni obrazovni sustav (samo privatne škole)

DOB RAZRED KLASIFIKACIJA
15-16 10. razred Gimnazija Pred-IB – pripremna godina za IB
(15) 16-17  11. razred Gimnazija Priprema i polaganje ispita za IB diplomu
17-18 (19) 12. razred Gimnazija Priprema i polaganje ispita za IB diplomu

 

ZEMLJE U KOJIMA SE MOŽE POHAĐATI INTERNACIONALNI SREDNJOŠKOLSKI PROGRAM IB

ZEMLJE

VELIKA BRITANIJA
VELIKA BRITANIJA

GCSE, A-level, International Baccalaureate (IB)

Vidi više
VELIKA BRITANIJA
ŠVICARSKA
ŠVICARSKA

GCSE, A-level, IB, Abitur, Swiss Matura, AP, Baccalauréat

Vidi više
ŠVICARSKA
NJEMAČKA
NJEMAČKA

IB, Abitur
 

Vidi više
NJEMAČKA
FRANCUSKA
FRANCUSKA

GCSE, IB, Baccalauréat

Vidi više
FRANCUSKA
AUSTRIJA
AUSTRIJA

IB

Vidi više
AUSTRIJA
ITALIJA
ITALIJA

GCSE, IB, AP

Vidi više
ITALIJA
ŠPANJOLSKA
ŠPANJOLSKA

GCSE, A-level, IB

Vidi više
ŠPANJOLSKA
SAD
SAD

AP, IB

Vidi više
SAD
KANADA
KANADA

IB, IP

Vidi više
KANADA

OBRATITE SE NAŠEM SAVJETNIKU

ZAKAŽI SAVJETOVANJE

Ispuni obrazac i zakaži termin za savjetovanje s našim obrazovnim savjetnikom

ZAKAŽI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka