ŠVICARSKI OBRAZOVNI SUSTAV

Ima slavu jednog od najboljih na svijetu

Sa svoja četiri službena jezika, raznolikošću kultura, predivnom prirodom te mirnim i sigurnim okruženjem, Švicarska je ne samo popularna turistička destinacija, već i idealno mjesto za obrazovanje. Privatne srednje škole u Švicarskoj imaju dugu tradiciju individualiziranih, modernih i kvalitetnih obrazovnih programa za učenike iz svih dijelova svijeta. Švicarski obrazovni sustav decentraliziran je i autonoman te je na glasu kao jedan od najboljih na svijetu. Službeni jezik kantona određuje jezik izvođenja školske nastave. Kurikulum za švicarsku državnu maturu sadrži 13-15 obveznih predmeta, 3 strana jezika i dodatne besplatne izborne predmete. Osim švicarskog, dostupni su i drugi kurikulumi koji odgovaraju potrebama inozemnih učenika i koji se nalaze u ponudama privatnih srednjih škola.

Kako se razlikuje?

Švicarski obrazovni sustav je decentraliziran i autonoman te je poznat kao jedan od najboljih u svijetu. Službeni jezik odgovarajućeg kantona je i jezik na kojem se odvija nastava u školi. Različite regije imaju posebna obilježja i pravila vezana uz obrazovanje. Osnovnoškolsko obrazovanje počinje od 4-6 godina, ovisno o kantonu. Prosječno traje 7-9 godina, od kojih prva razina traje 3-5 godina, dok druga traje 3 ili 4 godine.

 

Matura koja se polaže u Švicarskoj na kraju srednje škole je dvojezična. Engleski i francuski su jezici koji su optimalan izbor za sve strane studente koji imaju visoku razinu znanja oba jezika. Nakon položene mature učenici dobivaju svjedodžbu koja služi kao kvalifikacija za upis na sveučilišta.

 

Osim švicarskog obrazovnog programa, privatne škole nude i druge odgovarajuće obrazovne programe idealne za strane studente. Prilikom mature učenici primaju međunarodno priznate kvalifikacije.

Koji je način podučavanja?

Kurikulum za Swiss Maturité Fédérale od 13 do 15 godina uključuje obvezne predmete, 3 strana jezika i dodatne izborne predmete.

 

Međutim, osim švicarske mature učenici mogu odabrati britanski GSCE ili A – Levels program, francuski Baccalauréat, Njemački Abitur ili IB (International Baccalaureate) program i steći pripadajuće kvalifikacije.

 

Jezični predmeti također mogu varirati ovisno o odabranom obrazovnom sustavu i programu.

ŠVICARSKI OBRAZOVNI SUSTAV

ŠTO JE VAŽNO ZNATI?

Kada je pravo vrijeme za upis u školu?

Privatne srednje škole u Švicarskoj imaju mnogo iskustva s upisima učenika iz cijeloga svijeta te su prilagodili svoje programe na način da prelazak iz drugačijeg obrazovnog sustava bude što lakši i prihvatljiviji. Učenici u dobi od 14 i 15 godina mogu se direktno upisati čak i s prosječnom razinom znanja jezika, te tijekom prve godine slušati dodatne jezične satove. No upis u više razrede srednje škole zahtijeva visoku razinu znanja jezika i dobre ocjene.

 

Izbor škole ovisi o dobi učenika, stupnju obrazovanja, razini znanja jezika, budućem obrazovanju i njegovim ili njezinim planovima.

Kolike su školarine?

Školarine ovise o školama, programima i mogu varirati od 55 do 75 tisuća švicarskih franaka godišnje.

ŠVICARSKI OBRAZOVNI SUSTAV

SWISS MATURA

DOB RAZRED KVALIFIKACIJA
7-12 1-6 Elementary School Osnovno obrazovanje
12-14 7-8 Secundarschule Osnovno obrazovanje
14-16 9-10  Gymnasium Gimnazija
16-18 11-12 Gymnasium Pripreme za švicarsku maturu koja daje mogućnost nastavka školovanja na sveučilištu

 

DESTINACIJE NA KOJIMA MOŽETE STUDIRATI ŠVICARCA MATURA

ZEMLJE

ŠVICARSKA
ŠVICARSKA

GCSE, A-level, IB, Abitur, Swiss Matura, AP, Baccalauréat

Vidi više
ŠVICARSKA

OBRATITE SE NAŠEM SAVJETNIKU

ZAKAŽI SAVJETOVANJE

Ispuni obrazac i zakaži termin za savjetovanje s našim obrazovnim savjetnikom

ZAKAŽI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka