NJEMAČKI OBRAZOVNI SUSTAV

Rana specijalizacija koja studentima omogućuje lakše zapošljavanje u budućnosti

Njemačka nudi specifičan sustav srednjoškolskog obrazovanja. Posebnost njenog sustava jest da specijalizacija kreće jako rano što omogućava učenicima lakše zaposlenje u budućnosti.


Srednje škole u Njemačkoj se dijele na 3 vrste: Hauptschule, Realschule i Gymnasium.

 

U Hauptschule mogu ići učenici u dobi između 10 i 15 godina (4-8 razred). Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobiju svjedodžbu s kojom se mogu upisati u strukovnu školu do 18. godine.


Realschule omogućava obrazovanje učenicima u dobi između 10 i 16 godina. Na kraju obrazovanja u toj vrsti škole učenici dobiju svjedodžbu s kojom se mogu dalje upisati u strukovnu školu ili gimnaziju. Realschule kombinira teoretsko i praktično obrazovanje.

 

Gymnasium je u većini pokrajina u Njemačkoj ponuđena do 13. razreda (za učenike od 10 do 19 godina) i završetkom te škole dobiva se srednjoškolska diploma zvana Abitur koja omogućava mladima da nastave svoje obrazovanje na sveučilištu ili drugoj instituciji za visoko obrazovanje.

Кako se uči?

Obrazovanje u gimnaziji je klasično, učenici biraju između 6 grupa predmeta: društvene znanosti, opće obrazovanje, matematika, prirodne znanosti, glazba i strani jezici. Svaka škola nudi jednu ili dvije vrste navedenih programa gdje učenici biraju najmanje 2 intenzivna predmeta te 7-10 standardnih predmeta. Neke privatne srednje škole uključuju program International Baccalaureate.

Ispiti i sustav ocjenjivanja

Na zadnjoj godini srednjoškolskog obrazovanja učenici polažu maturu na način da biraju predmete iz svog izabranog područja – jedan ispit za svaki od dva intenzivna predmeta i jedan od dva standardna.

Sveukupan uspjeh se formira na način da se gledaju rezultati mature te ocjene unazad zadnje 2-3 godine srednjoškolskog obrazovanja.

Kada se polože zadnji ispiti dobije se Abiturzeugnis, svjedodžba srednjoškolskog obrazovanja u Njemačkoj. 

NJEMAČKI OBRAZOVNI SUSTAV

GERMAN ABITUR

DOB RAZRED VRSTA SREDNJE ŠKOLE
10 - 15 5. - 9. razred Hauptschule Na kraju obrazovanja učenici dobivaju svjedodžbu koja im omogućuje upis u strukovnu školu do 18 godina
10 - 16 5.- 10. razred Realschule Realschule kombinira opća i praktična usmjerenja
10 - 19 5. - 13. razred Gymnasium Abitur omogućuje učenicima nastavak školovanja na sveučilištu ili drugim institucijama za visoko obrazovanje

 

DESTINACIJE NA KOJIMA SE MOŽE IZUČAVATI NJEMAČKI ABITUR

ZEMLJE

NJEMAČKA
NJEMAČKA

IB, Abitur

Vidi više
NJEMAČKA
ŠVICARSKA
ŠVICARSKA

GCSE, A-level, IB, Abitur, Swiss Matura, AP, Baccalauréat

Vidi više
ŠVICARSKA

OBRATITE SE NAŠEM SAVJETNIKU

ZAKAŽI SAVJETOVANJE

Ispuni obrazac i zakaži termin za savjetovanje s našim obrazovnim savjetnikom

ZAKAŽI

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka