Zašto bi već u trećem razredu trebali odabrati studij u inozemstvu?

15.04.2020

Znači li odabir studija i odabir cjeloživotne karijere? U nekoj mjeri da – bira se način života i određeni okvir za budućnost. Budući da to stvara priličan pritisak, za obrazovanje u inozemstvu potrebno je dobro se informirati.


Zašto već u trećem razredu?

Prijave na studij u inozemstvu počinju već s početkom posljednje školske godine obrazovanja, što je kod nas četvrti razred. To znači da je moguće prijaviti se za studij već početkom četvrtog razreda i dobiti odgovor od sveučilišta kroz par tjedana. Budući da je četvrti razred prepun drugih obaveza i preopterećenja, a uobičajeno opterećenje gradivom obično uključuje i pripreme za maturu, ranija prijava omogućuje i posvećivanje tim drugim obavezama.

Iskustvo naših studenata koji su se ranije prijavili je uvijek pozitivno – o prijavi na fakultet više nisu morali razmišljati jer su znali da, ako zadovolje uvjete koje su im sveučilišta postavila (završe razred, maturiraju) su upisani na studij u inozemstvu i odlaze studirati upravo na fakultet koji su odabrali. Ali, prijava uključuje i odluku koji program prijaviti, u kojoj državi, na kojem sveučilištu i hoćete li zadovoljiti okvirne uvjete i zato je već u trećem razredu potrebno znati koji studij upisati.

Kako odlučiti koji studijski program?

Prije detaljnog istraživanja sveučilišta u raznim državama potrebno je znati što se želi studirati. Također, ponekad postoje razlike u studiju i kasnijoj karijeri – primjerice, grafički dizajn, animacija i ilustracija su srodne karijere za koje je prethodno obrazovanje potpuno drugačije! Ako već znaš okvirno koja te karijera interesira naši obrazovni savjetnici ti mogu pomoći u izboru studija za tu karijeru. Ako ne znaš uopće što studirati ili raditi nakon studija, ponovno smo tu kako bismo pomogli prilikom izbora – na besplatnim konzultacijama savjetujemo koji je test profesionalne orijentacije najbolje izabrati kako bi se odlučili oko studija.

Kako se informirati?

Osim što ti naši obrazovni savjetnici mogu objasniti studijske programe, savjetovati oko izbora, poslati popise gdje je što moguće studirati, mogu te uputiti i na daljnje informiranje! Uvijek je dobro proučiti internetske stranice sveučilišta i određenog studijskog programa. Sveučilišta često organiziraju i virtualne otvorene dane tijekom kojih je moguće detaljnije upoznati se sa sveučilištem ili s nekim od trenutnih studenata. Također, IntegralEdu organizira i druženja s aktualnim studentima u inozemstvu tijekom kojih je moguće saznati sve one informacije koje ne pišu na službenim stranicama ili se ne spominju tijekom virtualnih događaja.

Koje su sve informacije bitne za izbor sveučilišta?

Nakon odabira studijskog programa treba pronaći sveučilište koje zadovoljava sve uvjete koji te interesiraju. Pitanje je – koji su to uvjeti? Svakako je dobro pogledati koje sveučilište zauzima koje mjesto na ljestvici sveučilišta. Postoje razne rang-liste sveučilišta, ali većina uključuje sve bitne informacije – ocjenu sveučilišta, ocjenu određenih programa, stupanj zaposlenja nakon studija i zadovoljstvo studenata sveučilištem. Osim toga, potrebno je odabrati lokaciju – mali, srednje veličine ili veliki gradovi donose različite prednosti, a ovise većinom o osobnim prioritetima. Također, ono što je bitno je i usmjerenje određenog sveučilišta – je li riječ o sveučilištu koje je većinom tehničkog ili društvenog usmjerenja.

Budući da je potrebno istražiti velik broj informacija kako bi se odabralo studijski program, to je najbolje napraviti već u trećem razredu kako bi prijave mogle biti spremne početkom četvrtog.

Zato nam se pridružite na webinaru 21. travnja od 17 sati na kojemu ćemo reći više o testovima profesionalne orijentacije. Za sudjelovanje kliknite na sljedeći link. Svi sudionici mogu ostvariti do 10% popusta na MyUni i MyCareer Choices testove, kratke informacije potražite ovdje.

U svakom slučaju, za početak možete skinuti naš katalog obrazovanja u inozemstvu i virtualno prolistati neka od sveučilišta i vidjeti koji se sve programi uopće nude. Za besplatne konzultacije, prijavite se ovdje.

#obrazovanjeuinozemstvu #studijuinozemstvu #testprofesionalneorijentacije

Povezane vijesti

Corvinus University of Budapest – studiji ekonomij...

Oko 11,500 studenata raspoređeno je na 12 institucija sveučilišta pod vodstvom stručnjaka svake discipline. Glavna zgrada ovog skoro stogodišnjeg sveučilišta uvrštena je na...
12.10.2021 Vidi više

Olakšan ulazak u UK svim potpuno cijepljenim građa...

Svi oni koji su potpuno cijepljeni u zadnjih 14 dana, imat će pravo ulaska u zemlju. Među priznatim cjepivima su: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson. Putnici koji pu...
24.09.2021 Vidi više

MODUL University Vienna – sveučilište usmjereno na...

Informiraj se na nadolazećem World Education Fairu, najvećem događaju posvećenom obrazovanju u inozemstvu na ovome području. Sudjelovanje je besplatno, potrebno je samo registrirati se! Zagreb, Hotel...
16.09.2021 Vidi više

Dundalk Institute of Technology – vodeća tehnološk...

Informiraj se na nadolazećem World Education Fairu, najvećem događaju posvećenom obrazovanju u inozemstvu na ovome području. Sudjelovanje je besplatno, potrebno je samo registrirati se! Zagreb, Hotel...
16.09.2021 Vidi više

Fontys UAS – jedno od najboljih sveučilišta primij...

Sveučilište Fontys jedno je od najvećih sveučilišta primijenjenih znanosti u Nizozemskoj koje moraš istražiti, a nalazi se u dijelu Nizozemske koji je okarakteriziran kao brzorast...
09.09.2021 Vidi više

Što je to obrazovno savjetovanje i zašto ga odabra...

Odabir i upis željenog studija u inozemstvu uzbudljiv je, ali i kompleksan proces koji podrazumijeva detaljno informiranje o studijskim programima, obrazovanju u inozemstvu, uvjetima i kriterijima sve...
26.08.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka