Ukidanje studija na engleskom jeziku na stručnim studijima u Danskoj

01.07.2021

Danska vlada donijela je odluku kojom od rujna 2022. ukida studijske programe na engleskom jeziku na stručnim studijima, odnosno na Academies i Colleges.


Akademski programi na Research Universities nastavit će se održavati na engleskom jeziku, ali uz smanjene kvote. O svim novim informacijama i dodatnim objašnjenjima elemenata odluke obavještavat ćemo vas pravovremeno.

Trenutni studenti te studenti koji će svoje obrazovanje na danskim sveučilištima započeti s nadolazećom akademskom godinom 2021./2022. svoje će studije moći završiti na engleskom jeziku.

Oni koji završavaju AP programe, Top-up programe na engleskom jeziku moći će upisati u rujnu ove te veljači 2022. godine. Nakon veljače, broj mjesta na Top-up programima drastično će se smanjiti te će se održavati isključivo na danskom jeziku. Do sada je taj broj uključivao jednu trećinu studenata AP programa.

 

Ovom se političkom odlukom želi omogućiti financiranje vladinih planova za otvaranje studija u cijeloj zemlji, s naglaskom na manje gradove, što će se postići smanjivanjem troškova uzrokovanih davanjem državnih potpora (SU Grant) stranim studentima koji su se posljednjih godina povećali na razinu koja danskoj vladi nije prihvatljiva.

Danska sveučilišta ne dijele mišljenje vlade te su izrazito nezadovoljna njezinom ekstremnom odlukom. ”Nesretni smo zbog odluke vlade. Ponosimo se time što možemo omogućiti visokokvalitetne internacionalne studijske programe na UCN-u te tvrdimo da je njihovo zatvaranje kratkoročno rješenje i izrazito loša odluka. Ono što trebamo u maloj državi poput Danske jesu zaposlenici s internacionalnim kompetencijama jer smo duboko ovisni o suradnji s ostatkom svijeta”, objasnila je rektorica danskog sveučilišta UCN (University College of Northern Denmark), Lene Augusta Jørgensen.

Neke obrazovne institucije u Danskoj razmatraju opciju uvođenja tečajeva danskoga jezika za sve studente kojima je Danska i dalje prioritetna opcija. Također, neke od njih, primjerice Business Academy Aarhus, već su najavile da će nastaviti s izvođenjem programa na engleskom jeziku i nakon 2022., ali će ova odluka uključivati samo nekoliko programa te ograničen broj studenata. Danske će se institucije nastaviti truditi zadržati najbolje studente na svojim sveučilištima jer studenti iz EU ne doprinose samo studentskoj raznolikosti, već je njihov doprinos važan za inovacije i sveopći napredak u obrazovnom i profesionalnom području.

 

Tu smo da vam damo odgovore na sva vaša pitanja u skladu s informacijama kojima raspolažemo te predstavimo kvalitetne obrazovne institucije u drugim državama, kontaktirajte nas.

Ključne riječi:
studiranje u danskoj vijesti

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka