Sve što trebaš znati o financiranju studija u Nizozemskoj

13.10.2022

Praktične informacije za one koji planiraju studiranje u Nizozemskoj i za one koji su još uvijek neodlučni oko odabira željenog studija u inozemstvu


Za uspješan i bezbrižan odlazak na studiji u inozemstvu potrebno je isplanirati puno toga – i to na vrijeme! Jedna od važnijih stavki o kojima treba razmišljati pri odluci o studiju u inozemstvu su financije. Nužno je dobro se informirati i upoznati sa svim obavezama i mogućnostima koje određene države ili sveučilišta pružaju.

Prije odlaska na studij u inozemstvo, svakom studentu savjetujemo izradu financijskog plana za prvu godinu studiranja. Budući da je prva godina vrijeme za prilagodbu, financijska sigurnost omogućuje lakše snalaženje i nošenje s novim izazovima. 

Ako planiraš studirati u Nizozemskoj, osim što imaš sjajne prilike za obrazovanje i radno iskustvo, imaš i brojne prilike za financijsku pomoć tijekom studija.

Troškovi

 

Školarina

Cijena školarine na preddiplomskoj razini studija iznosi 2314 eura. Na diplomskoj razini školarina se razlikuje ovisno o sveučilištu.

Smještaj 

U Nizozemskoj je smještaj privatan; bilo da je riječ o smještaju u domu, stanu ili studentskoj sobi te se cijene uvelike ne razlikuju s obzirom na vrstu smještaja, ali i lokaciju.

Ispod 30% studenata živi u studentskim domovima te se sobe brzo popune. Većina studenata se odmah odluči za privatni smještaj, bilo u stanu s cimerom ili u stanovima za studente koji se sastoje od više spavaćih soba i dijeljenih prostorija (dnevni boravak, kuhinja). Dok u domu nije potrebno razmišljati o režijama, u privatnom stanu je – pri izboru smještaja provjerite je li cijena režija uključena u sveukupnu cijenu ili se plaća odvojeno.

VAŽNO: S obzirom da je Nizozemska trenutno najpopularnija studentska destinacija, važno je na vrijeme krenuti s procesom prijave, a zatim i traženjem smještaja! Naša preporuke je imati sve, do tog trenutka dostupne, dokumente već na početku 4. razreda. Nikada nije prerano za istraživanje opcija zato se javi našim obrazovnim savjetnicima za besplatne konzultacije već danas.

Hrana 

U inozemstvu ne postoji koncept „menze“ u obliku u kojem ga mi poznajemo, već kantine u kojima je moguće pojesti brzi obrok te zbog toga većina studenata kuha.

Ostalo

Naravno, u računicu je potrebno uključiti i potrebe koje se razlikuju od osobe do osobe te na koji je budžet osoba navikla u svom svakodnevnom životu.

Mogućnosti dodatnog financiranja u Nizozemskoj

Kako bi studenti bili u mogućnosti pokriti dio troškova, mogu se prijaviti za različite zajmove. Zajam je financijska pomoć koja se, pod određenim uvjetima, mora vratiti. Stipendije su financijska pomoć koja se ne mora vratiti – ali one ovise o pojedinom sveučilištu te ne postoje na državnoj razini.

Zajam za plaćanje troškova školarine 

• Uvjeti za podizanje ovog zajma su da je student upisan na sveučilište, mlađi od 30 godina kad počinje svoj studij i da je EU državljanin.
• Studenti se za zajam prijavljuju po dolasku u Nizozemsku, kad već imaju adresu i nizozemski ekvivalent OIB-u („burgerservicenummer“).
• Zajam iznosi 2314 eura, odnosno moguće je podignuti ukupan iznos školarine.
• Otplata zajma počinje prvog sljedećeg siječnja nakon završetka studija, ali može biti odgođena do dvije godine nakon završetka studija.

Standardni zajam

• Uvjet je da student radi minimalno 56 sati mjesečno barem posljednja tri mjeseca.
• Do 500 eura mjesečno, ali ovisi o imovinskom statusu roditelja.
• Otplata je istovjetna onoj za zajam za pokrivanje školarine

Dodatna studentska subvencija 

• Ako student koristi prethodne potpore u obliku zajmova, zadovoljava uvjete za subvenciju.
• Iznos ovisi o primanjima roditelja primatelja subvencije kroz posljednje dvije godine.
• Subvencija se ne mora vratiti za prvih pet mjeseci studija, a ako se studij završi u roku 10 godina se ne mora uopće vratiti nego se pretvara u svojevrsnu stipendiju.

Zajam za troškove javnog prijevoza

• Snižena cijena javnog prijevoza, točnije, zajam u iznosu 98 eura koji je iskoristiv samo za javni prijevoz u Nizozemskoj.
• Zajam je moguće iskoristiti za javni prijevoz tijekom tjedna ili vikendom.
• Ovaj zajam je nepovratan ako se studij završi u roku 10 godina (kao i dodatna studentska subvencija).

Za svaki zajam potrebno je prijaviti se nakon dolaska u Nizozemsku ili s tri mjeseca rada u Nizozemskoj. 

Ovako navedene financijske mogućnosti mogu se činiti izrazito kompliciran sustav, ali naši obrazovni savjetnici vam mogu detaljno objasniti koje je sve uvjete potrebno ispuniti i kako se prijaviti. Za besplatne konzultacije možeš se prijaviti putem ove poveznice.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka