Studiranje u Velikoj Britaniji iz perspektive sveučilišta – stipendije, prilike i savjeti

05.03.2021

Zbog posljedica Brexita, od 1. siječnja ove godine uvjeti za upis studija u Velikoj Britaniji značajno su se promijenili za studente iz Hrvatske i ostalih zemalja Europske unije.


Ono što je često ključan faktor pri odabiru studija u inozemstvu jest mogućnost primanja stipendija i cijena školarine čiji se iznos za EU studente koji žele upisati studij u Velikoj Britaniji promijenio te je sad jednak školarinama internacionalnih studenata.

Unatoč tome, zainteresirani učenici i studenti ne trebaju biti obeshrabreni jer brojna britanska sveučilišta nude velikodušne stipendije kroz cijelo trajanje studija u inozemstvu, a neka od njih zadržala su i stare iznose školarina. Također, nakon što diplomiraju na britanskom sveučilištu, naši će studenti ostvariti pravo na radnu vizu u trajanju od 2 godine.

Kako biste iz prve ruke saznali pojedinosti o uvjetima za studij u Velikoj Britaniji nakon Brexita, stipendijama koje sveučilišta nude, kao i informacije o pogodnostima na pojedinim sveučilištima, prenosimo vam odgovore četiri cijenjena britanska sveučilišta na najčešće postavljena pitanja. Ta su sveučilišta redom Brunel University London, De Montfort University, University of Central Lancashire i University of Northampton.

Koja je konkretna prilika koju vaše sveučilište nudi studentima iz Europske Unije?

Brunel University London: Na Sveučilištu Brunel u Londonu studira otprilike 14 tisuća studenata od kojih je oko 20% međunarodnih pa su internacionalni studenti ključan dio naše raznolike zajednice. Studentski život centriran je u kampusu koji pruža sve što bi studentima moglo zatrebati – sportske sadržaje, raznolik umjetnički centar, Studentski savez, molitvene prostore, smještaj u kampusu, a sve nadomak središnjeg Londona.

De Montfort University: Kroz DMU Global, sveučilište nudi širok spektar mogućnosti za sve naše studente koji žele studirati, raditi i volontirati kroz svoj studij u inozemstvu. DMU Global međunarodni je program čiji je cilj obogatiti iskustvo studija u inozemstvu, proširiti obzore studenata te im pomoći da razviju ključne vještine koje poslodavci cijene. Naši studenti mogu sudjelovati u kratkim akademskim putovanjima, provesti godinu dana u inozemstvu studirajući u jednoj od partnerskih institucija DMU-a u Europi, Sjevernoj Americi ili Aziji ili sudjelovati u projektu koji je fokusiran na zapošljavanje u drugim državama.

University of Central Lancashire: Mi mislimo na vašu budućnost i želimo oblikovati vašu željenu karijeru nakon obrazovanja. Ulažemo u usluge koje su usmjerene na dobrobit naših studenata te osiguravamo da većina naših studentskih smjerova nudi mogućnost zaposlenja. Ovo, kombinirano s našim praktičnim stilom učenja, osigurava spremnost naših studenata za tržište rada nakon diplome! Zato 95% naših diplomiranih studenata pronalazi posao ili nastavlja s daljnjim obrazovanjem u roku od 6 mjeseci nakon diplome.

University of Northampton: Ono što smo tijekom godina zaključili iz susreta i rada s inozemnim studentima jest da zaista cijene pet pogodnosti koje naše sveučilište nudi, a to su: visoka kvaliteta nastave s fokusom na praktičnu karijeru, sadržaj i oblik podučavanja usmjeren na primjenu teorije u praksi i razvijanje konkretnih vještina korisnih za odabranu karijeru, lokacija u srcu Engleske, vrijednost koju dobiju za uložen novac i predanost aktivnostima koje pozitivno utječu na društvene promjene.

Kao rezultat Brexita, studenti iz Europske unije više nemaju pravo na povoljne školarine kao ostali britanski studenti. Imate li posebnu ponudu za studente iz EU-a ili oni moraju platiti iste naknade kao i međunarodni studenti?

Brunel University London: U akademskoj godini 2021./2022., kandidati iz EU-a imat će iste školarine kao i studenti iz Velike Britanije kako bismo podržali studente iz EU-a u odluci da upišu studij u inozemstvu tijekom ovog prijelaznog razdoblja. Ovakve naknade vrijedit će za navedenu akademsku godinu. Naknade za studente iz Europske unije za akademsku godinu 2022. još nisu potvrđene.

De Montfort University: DMU prepoznaje izazove koje Brexit donosi za naše studente iz EU-a koji žele upisati studij u Velikoj Britaniji, a time i za studente koji započinju svoj preddiplomski studij u akademskoj godini 2021./22. Odlučili smo uvesti stipendije za smanjenje naknada kako bi se naknade za studente iz EU-a uskladile s naknadama koje plaćaju britanski studenti za vrijeme trajanja studija.

University of Central Lancashire: Iako se čini da se međunarodne naknade sada primjenjuju i na studente iz EU-a, što u osnovi i je tako, naše sveučilište nudi paket stipendija zbog kojih bi studenti iz EU-a troškove školarine na kraju mogli platiti i manje nego prije. Na primjer, naše naknade iznose 13 tisuća £ godišnje za preddiplomske studije, a ako oduzmete našu međunarodnu stipendiju koja se dodijeljuje svim EU studentima u iznosu od 1000 £ i stipendiju za izvrsnost od 3 000 £, naknade iznose 9000 £ godišnje! To je manje nego prije Brexita. Nudimo i druge stipendije, ovo su samo neki od primjera.

University of Northampton: Studenti iz EU-a bit će dužni platiti međunarodne naknade. S obzirom na to, naše naknade vrlo su pristupačne u usporedbi s većinom ostalih sveučilišta u Velikoj Britaniji – približno 25% niže od prosjeka. Naše automatske međunarodne stipendije UON-a sada su postale dostupne svim studentima iz EU. Nudimo stipendije u obliku smanjenja troškova školarine do 30%, dostupne za preddiplomske i diplomske studije. Popust za preddiplomske studije primjenjuje se na sve tri godine studija, a uz stipendiju cijena školarine iznosi 9100 £ (dakle, manje od cijene školarine za studente iz Velike Britanije koja iznosi 9250 £) za akademsku godinu 2021./2022. i 9800 £ za diplomske studije.

Koji su uobičajeni troškovi studija? Mogu li se studenti iz Europske unije pokriti stipendijama ili potporama?

Brunel University London: Naknade za dom za preddiplomske studije/Iznos naknade za studente iz EU-a za akademsku godinu 2021./2022. iznose 9250 £; Naknade za dom za diplomske studije/Iznos naknade za studente iz EU-a za akademsku godinu 2021./2022. iznose 8485 £-10 750 £. Nažalost, ne nudimo pune stipendije, ali možda će vas zanimati one djelomične. Ne zaboravite, provjerite postoje li rokovi i kriteriji prihvatljivosti.

De Montfort University: Za međunarodne studente preddiplomskih studija u godini 2021./2022. školarine će se kretati između 14 250 £ i 14.750 £. Međutim, studenti iz EU-a bit će nagrađeni tranzicijskom stipendijom kako bi se školarine studenata iz EU-a uskladile sa školarinama koje plaćaju studenti iz Velike Britanije (9250 £ godišnje).

University of Central Lancashire: Naknade za preddiplomske studije iznose 13 000 £, ali osigurali smo međunarodnu stipendiju od 1000 £ koja se dodjeljuje svim studentima iz EU-a. Također, nudimo i stipendiju za izvrsnost koja iznosi 3000 £ ili Merit stipendiju od 2000 £. Student ne može koristiti obje stipendije, ali jednu od njih može kombinirati s međunarodnom stipendijom.

University of Northampton: Uz već navedene pogodnosti, našim studentima omogućujemo kombiniranje međunarodne stipendije s drugim vrstama vanjskih stipendija, shemama financiranja, potporama ili zajmovima za obrazovanje kako bi pokrili troškove školovanja.

Koji savjet možete dati mladoj osobi iz Europske unije koja želi studirati u Velikoj Britaniji, a posebno na sveučilištu koju predstavljate?

Brunel University London: Tri glavna pitanja o kojima studenti moraju razmišljati prilikom odabira studija, uz područja interesa, jest: lokacija (želite li studirati u gradu ili ruralnom području), okolina (želite li studirati na sveučilištu koje nudi smještaj na kampusu ili do njega morate putovati, odabir smjera (želite li naučiti nešto novo ili nadograditi postojeće znanje). Kako bismo vam pomogli u odluci, preporučujemo virtualna događanja i dane otvorenih vrata sveučilišta.

De Montfort University: Kontaktirajte predstavnika sveučilišta da biste dobili više informacija o sveučilištu, smjerovima i mogućnostima koje nudimo. DMU je jedno od 20 najboljih britanskih sveučilišta po postotku studenata koji se lako zaposle nakon studija. Ako brinete o svojoj budućoj karijeri i lakom zaposlenju DMU je idealan odabir za vas.

University of Central Lancashire: Smatramo da je korisnije čuti savjete od naših studenata! Kad im postavimo ovo pitanje, oni uvijek kažu slične stvari: izađite iz svoje sigurne zone i ostvarit ćete ono što želite. Važno je zapamtiti da niste sami, mnogi međunarodni studenti svake godine kreću na isti put kao i vi! Ne zaboravite uživati, naučiti nove stvari, isprobati nove stvari i postati dio obitelji UCLan-a.

University of Northampton: Samo naprijed, vrijedit će! Velika Britanija je svjetski lider u obrazovnom sektoru. Dobivanje britanske diplome otvara vrata. Imat ćete priliku steći nove prijatelje širom svijeta, izgraditi mreže i veze, naučiti i iskusiti nove kulture, tradicije, jezik i hranu te uz sve to dobiti najbolje obrazovanje.

Zanima Vas iskustvo roditelja s upisom djeteta na studij u Velikoj Britaniji? Pročitajte u članku. Za besplatno savjetovanje, prijavite se putem linka.

Ključne riječi:
studiranje u velikoj britaniji

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka