Studiranje u inozemstvu - kako se najbolje pripremiti za intervju

02.07.2019

Razmišljaš li o studiju u inozemstvu? Pitaš se koji je najbolji način da se pripremiš za intervju?


Pripremili smo jedan članak samo za tebe kako bismo odgovorili na neka tvoja pitanja i dali ti potrebne smjernice. Određena sveučilišta, poput Oxforda i Cambridgea, uvijek žele obaviti intervju s budućim studentima prije nego što donesu konačnu potvrdnu odluku. Uspjeh na samom intervjuu ovisi najviše o tvojoj pripremljenosti za isti. Zato je jako bitno planirati unaprijed.

Pažljivo pročitaj svoju prijavu i motivacijsko pismo

Ispitivač će tijekom intervjua ispred sebe gotovo uvijek imati tvoju prijavu i motivacijsko pismo te je velika vjerojatnost da će ti postaviti neka pitanja koja se odnose na ono što si napisao. Postoji mogućnost da si se prijavio na više sveučilišta i više nisi sigurni što si u kojoj prijavi napisao, a ne bi želio doći u situaciju u kojoj izgledaš iznenađeno ili zbunjeno jer se ne sjećaš onoga što si osobno napisao, zar ne?

Temeljno istraži sveučilište i sam smjer koji si odabrao

Potrudi se saznati nešto o smjeru koji si odabrao, kao i o metodama učenja i očekivanjima koje profesori mogu imati od tebe. Postoji mogućnost da će ispitivač biti baš jedan od tvojih budućih profesora.

Kako se obući

Prvi dojam je jako bitan. Trebao bi se osjećati ugodno, ali ujedno i izgledati profesionalno. Nemoj previše brinuti oko izbora odjeće, jer će se ispitivač fokusirati na to uklapaš li se generalno u sustav vrijednosti fakulteta i hoće li sa zadovoljstvom raditi s tobom. Ukoliko si zadovoljan izborom odjeće i svojim izgledom, bit ćeš samouvjeren i opušten tijekom intervjua.

Vježbaj intervju

Ukoliko se u tvojoj školi nudi mogućnost vježbanja intervjua, iskoristite tu priliku. Ukoliko ne postoji ta mogućnost onda razgovaraj s nekim od svojih profesora ili pedagoga i vidi može li se organizirati nešto slično. Možda ti ovo djeluje nevažno i dosadno, ali bit će ti od jako velike koristi.

Budi dobro informiran

Ispitivač će htjeti čuti nešto o tvojim izvannastavnim aktivnostima i interesima, posebice ako su povezani sa smjerom za koji si se odlučio. Intervju je prava prilika da pokažeš znanje i posvećenost području kojim se planiraš baviti u budućnosti.

Budi spreman na razgovor o aktualnim događanjima

Veoma je bitno da budeš informiran o aktualnostima, posebice onim povezanim s područjem u kojem želiš studirati, jer je moguće da će ispitivače zanimati tvoj pogled na trenutna događanja u svijetu. Oni će to najčešće smatrati temom koja tebe zanima i o kojoj bi rado razgovarao i zato dozvoli sebi da zablistaš i oslobodiš se treme. Čitaj novine, gledaj vijesti, prati događanja na internetu, jer to može biti odličan način da impresioniraš ispitivače.

Što očekivati?

Kada je u pitanju studiranje u inozemstvu, intervjui se općenito razlikuju od slučaja do slučaja, ali postoje određena pravila, odnosno pitanja koja će vjerojatno biti postavljena. Ispitivači se uvijek trude razumjeti tvoju motivaciju, koliko se tvoj profil uklapa u profesiju, kao i što želiš postići studiranjem u tom području. Bilo bi dobro da unaprijed pripremiš i zapišeš pitanja koja bi želio postaviti ispitivaču jer će ispitivač tako vidjeti da si se dobro pripremio „napisao domaću zadaću“.

Ispitivači su na tvojoj strani i trudit će se učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se osjećao ugodno i opušteno. Uglavnom će te pitati nešto o čemu smatraju da će ti biti ugodno razgovarati. Ukoliko ti, pak, postave neko pitanje na koje ne znaš odgovor, jednostavno reci da ne znaš i nemoj izmišljati odgovor. U takvoj situaciji možeš reći da je to nešto što još uvijek nisi učio u školi.

Poneki ispitivači ti mogu dati da pročitaš neki tekst i onda se tijekom intervjua fokusirati na diskusiju o istom. Na taj način žele testirati tvoje intelektualne sposobnosti i koliko se ugodno osjećaš diskutirajući o određenoj temi.

Potencijalna pitanja na intervjuu

  • Zašto si izabrao baš ovo područje?
  • Zašto želiš studirati na ovom sveučilištu?
  • Zašto si pohađao baš tu srednju školu?
  • Jesi li ikad bio kod nas na sveučilištu ili u zemlji?
  • Čime bi se želio baviti nakon završetka studija?
  • Što te je posebno privuklo na ovom smjeru?
  • Reci nešto o prethodnom iskustvu koje imaš?
  • Što si naučio iz tog iskustva?
  • Kako ostaješ u toku s trenutnim događanjima u svijetu?
  • Jesi li pratio neke slučajeve povezane s ovim područjem?
  • Jesi li razgovarao s nekim tko već radi u ovom području? Jesi li posjetio neke tvrtke/institute/laboratorije itd.?
  • Dodatna pitanja u vezi sa smjerom i tvojom motivacijom.

 

Nakon intervjua

Za neka sveučilišta, kao što su Oxford i Cambridge, morat ćete pričekati nešto duže za povratnu informaciju. Općenito, vrlo je teško procijeniti kako je prošao intervju. Kada sami procjeniš svoj uspjeh uglavnom se fokusiraj na situacije u kojima se baš nisi najbolje snašao, a zaboravi na one u kojima si odlično reagirao i dao zadovoljavajuće odgovore. Nemoj previše brinuti. Činjenica da si došao do faze intervjua je već odličan uspjeh. Čak i ako na prvom intervjuu nisi dobro prošao – ne obeshrabruj se, bit će ti lakše na svakom sljedećem.

Svakako traži povratnu informaciju i razloge zbog kojih nisi prošao, kako bi u budućnosti znao na čemu trebaš poraditi i na što obratiti pažnju. Također, to je prilika da pobliže upoznaš sveučilište koje te je zanimalo i možda će ti baš taj intervju pomoći pri odluci želiš li tamo studirati. Studiranje u inozemstvu je jako velika odluka i bitno je da odabereš pravi program. Nemoj se bojati odbiti ponudu sveučilišta, jer na kraju je najbitnije da budeš zadovoljan svojim izborom i da osjećaš da je to sveučilište ono pravo za tebe!

Za dodatne infomacije o brojnim sveučilištima u inozemstvu, obrati se IntegralEdu timu za besplatne savjete i pomoć pri odabiru najboljeg studija za tebe!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka