Prednosti ranih prijava na studije u inozemstvu

22.11.2022


Upis studija u inozemstvu velika je i važna odluka koja podrazumijeva istraživanje i detaljne informacije o studijima i sveučilištima u inozemstvu, prikupljanje i pripremu potrebne dokumentacije te planiranje života u novoj zemlji!

Koncept obrazovnog savjetovanja sve popularniji

Odluku o obrazovanju u inozemstvu uvelike otežava nedovoljna informiranost o tome koliko je pristupačno, ali i velik broj informacija među kojima je teško pronaći onu potrebnu. Mladi zbog navedenoga često odustanu od ideje pronalaska željenog obrazovnog programa u inozemstvu, ne znajući da postoje stručnjaci čiji je posao upravo to – pronalazak najboljeg obrazovanja s obzirom na želje, ambicije i mogućnosti studenata!

Naši obrazovni savjetnici za tebe su tu od ideje do realizacije, ali ističu važnost ranih prijava kako proces upisa željenog studija u inozemstvu ne bi bio stresno, već uzbudljivo i pozitivno iskustvo!

O rokovima

Za većinu sveučilišta u inozemstvu prijavni rokovi otvoreni su dvaput godišnje, najčešće u proljeće i jesen, a rijetko i triput godišnje. Datumi se razlikuju za svaki studijski program, a do propisanog roka potrebno je dostaviti svu prijavnu dokumentaciju!

Procijenjeni rokovi za prijavu su tri do četiri mjeseca prije početka akademske godine, a neke obrazovne institucije najvišeg ranga imaju rok koji je gotovo šest do sedam mjeseci prije stvarnog početka nastave.

Zašto je rana prijava pametan potez?

Proces prijave na željeno sveučilište u inozemstvu razlikuje se od studija do studija te uključuje uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi budući student konkurirao za mjesto na sveučilištu koje je odabrao. 

Kako bismo obrazložili savjet za što ranijim početkom procesa informiranja i prijava, u nastavku teksta predstavit ćemo neke od uvjeta koji moraju biti zadovoljeni za prijavu na studij u inozemstvu, ali i stvari o kojima je potrebno razmišljati nakon upisa.

Motivacijsko pismo

Izrazito bitan, mnogima najteži, a često presudan dio prijave za studije u inozemstvu. Motivacijsko pismo prvi je susret sveučilišta s vama i vašim ambicijama, željama, planovima te razmišljanjem o budućnosti i obrazovanju. 

Iz navedenih razloga, sadržaj motivacijskog pisma toliko je važan. Prilikom procesa obrade prijave kandidata 70% ovisi o motivacijskom pismu, dok je ostalih 30% podijeljeno između rezultata jezičnih ispita, mature, diplome i iskustva. Uz to što je ključan element u prijavi za studij u inozemstvu, kvalitetno napisano motivacijsko pismo otvara vrata mnogim poslovnim prilikama i neizbježno je za karijerni razvoj pojedinca.

U agenciji IntegralEdu velik broj budućih studenata odlučuje se za radionicu motivacijskog pisma. Radionica uključuje upoznavanje s pravilima pisanja motivacijskog pisma, grupne rasprave o radnoj verziji pisma, individualne konzultacije, stručno vodstvo i završavanje pisma uz savjete obrazovnih savjetnika. Više informacija pročitaj ovdje.

Pismo preporuke

Pismo preporuke važno je jer treća osoba, stručna u određenom području, daje uvid u tvoje znanje, vještine i sposobnosti te iz prve ruke govori o tvojoj motivaciji za obrazovanjem na odabranom sveučilištu u inozemstvu. Pismo preporuke mora pratiti određenu formu, a profesori su često zauzeti te ih je potrebno na vrijeme zamoliti za pisanje dokumenta!

Odbijanje prijave

U slučaju da prijava za željeno sveučilište bude odbijena i dalje imaš dovoljno vremena za istraživanje alternativa i prijavu na druge studijske programe.

Planiranje troškova i traženje smještaja

Ranijim slanje prijave podrazumijeva raniji odgovor sveučilišta o tome jeste li zadovoljili sve uvjete za upis studija. Ovo vam ostavlja prostor za traženje smještaja na vrijeme te samim time veći izbor u skladu s vašim budžetom. 

Naša je preporuka da studenti uvijek imaju osigurana financijska sredstva za prva tri mjeseca pri dolasku u novu državu, kako bi se bez stresa prilagodili na novi život i sveučilišne obaveze. Ako na vrijeme saznate u kojem gradu ćete započeti studij, lakše ćete osigurati budžet i isplanirati svoje troškove u skladu sa standardom grada.

Važno je krenuti na vrijeme, a prvi korak su konzultacije s obrazovnim savjetnicima koji će ti pomoći u procesu istraživanja i odabira pravog studija u inozemstvu! Javi nam se i dogovori željeni termin.

Ključne riječi:
studij u inozemstvu

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka