Studij u Austriji – sve što trebaš znati!

08.12.2020

Studij u Austriji je već dugi niz godina jedan od najpopularnijih i najomiljenijih obrazovnih destinacija za hrvatske studente.


Razlozi za to su blizina Austrije, kvaliteta obrazovnog sustava, niske školarine, a svakako i činjenica da više od 25 % svih studenata u Austriji čine strani studenti.

Također, studenti iz Hrvatske su jedni od najmnogobrojnijih i stoga se sigurno nikada nećeš osjećati kao potpuni stranac! Austrijska sveučilišta su osobita po tome što se na njihove studije moguće upisati dva puta godišnje – osim na početku akademske godine, to jest, početkom listopada, postoji mogućnost i upisa na ljetni semestar, to jest početkom ožujka.

Dvojni sustav visokog obrazovanja

Praksa je u većini zapadnih zemalja, pa tako i u Austriji, da se visokoobrazovne institucije dijele na universities (die Universität) i universities of applied sciences (die Fachhochschule).

Govoreći o universities (die Universität), Austrija ima 35 sveučilišta te većina preddiplomskih studija na austrijskim sveučilitima traje 3 godine, dok mali broj traje 4 godine. Na sveučilištima se studiraju tradicionalni studiji poput poslovanja, medicine, psihologije, sociologije, prirodoslovnih znanosti, veterine, rudarstva i slično. Diplomski studiji koji slijede nakon preddiplomskih za veliku većinu studenata traju 2 godine ili u iznimnim slučajevima godinu dana, te stoga možemo zaključiti da studij u Austriji funkcionira na vrlo sličan način kao i u Hrvatskoj.

Universities of Applied Sciences (die Fachhochschule) kao tip sveučilišta orijentiran je na praksu i stjecanje praktičnog znanja još tijekom studija. Prakse tijekom studija su sastavni dio studijskog programa bez kojeg se ne može diplomirati, a nakon diplome studenti koji završe ova sveučilišta su spremni za tržište rada, tako da se od studenata ne očekuje da nakon preddiplomskog studija nastavljaju dalje na diplomski studij. Vrlo često studenti koji studiraju na ovakvim sveučilištima i rade uz studij što im omogućava fleksibilnost studijskih programa kakva se može naći na ovim sveučilištima te će nakon završetka studija biti specijalizirani u posebnim područjima poput poslovanja, tehničkih znanosti i slično.

Neka od sveučilišta u Austriji s kojima surađujemo su:

  • Webster University Vienna

  • MODUL University Vienna

  • FH Kaernten (Carinthia University of Applied Science)

Ostala popularna sveučilišta u Austriji:

  • Universität Wien

  • WU Wien

  • TU Wien

  • Universität für angewandte Kunst

  • Universität Klagenfurt

  • Universität Graz

  • FH OÖ - Fachhochschule Oberösterreich

  • Universität Linz

  • Universität Salzburg

Troškovi studija u Austriji

Ono što studije u Austriji čini omiljenima je svakako činjenica da je usprkos poskupljenjima koja se trenutno događaju na sveučilištima u mnogim državama, studiranje u Austriji za Hrvate je i dalje u većini slučajeva besplatno! Doduše, obavezna je uplata članarine u Austrijskoj studentskoj uniji (Die Österreichische HochschülerInnenschaft), bez koje se nije moguće ni upisati na studij, no ona iznosi samo 20 eura po semestru što svakako ne predstavlja financijsko opterećenje. Samo je na nekolicini sveučilišta potrebno platiti 363 eura po semestru što je i dalje neusporedivo jeftinije nego na većini drugih sveučilišta u Europi. Privilegija besplatnog studiranja zasada je uglavnom rezervirana za domaće studente i studente iz zemalja Europske unije.

Studiranje u Austriji - na njemačkom ili engleskom jeziku?

Većina studija koja izvode sveučilišta na preddiplomskoj razini je na njemačkom jeziku te učenici do početka nastave moraju priložiti potvrdu o poznavanju njemačkog jezika na B2 ili C1 razini, ovisno o studiju. Polaganje ispita znanja njemačkog jezika poput DSD II ispita najpogodnija je mogućnost za buduće studente austrijskih sveučilišta, ali potrebno je naglasiti da postoje i drugi certifikati na istoj razini znanja jezika koji su prihvaćeni. Moguće je upisati studij i na engleskom jeziku, ponajviše na Fachhochschule, a sveučilišta nude veći izbor studija na engleskom jeziku na diplomskoj razini studija.

Studij u Austriji - kako se prijaviti?

Za neke studijske programe ne postoje prijamni procesi niti ograničen broj studenata koje primaju, međutim, za studije poput medicine, veterine i stomatologije, prijamni procesi su vrlo kompleksni i dugotrajni te uključuju poznavanje kako prirodoslovnih znanosti tako i napredno poznavanje latinskog jezika. Kako su za neke studijske programe potrebne posebne vještine i znanja, većina studija će imati prijemne ispite te ograničen broj studenata koje primaju. Također, za upis na studije u Austriji na engleskom jeziku, prijamni proces je prisutan u većini slučajeva.

Što je potrebno za upis studija u Austriji?

Kao i kod svake prijave na sveučilište potrebni su dokumenti vezani uz školovanje, certifikat određene razine stranog jezika te dodaci poput motivacijskog pisma i pisma preporuke. Za sve ostale informacije, obrati se našim obrazovnim savjetnicima za konzultacije. No svakako treba imati na umu da su sveučilišta u Austriji autonomna što znači da svako sveučilište za sebe određuje uvjete prijave.

Iako su rokovi upisa na austrijska sveučilišta relativno kasno, nemoj predugo čekati i prijavi se na vrijeme! Na taj ćeš način osigurati dovoljno vremena za prikupljanje dokumentacije, pronalazak smještaja i pripremu za eventualni selekcijski proces. Izdvoji se iz mase i odvaži na veliki korak u svojoj karijeri – studiranje u Austriji! Kontaktiraj naše obrazovne savjetnike putem linka.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka