Savjeti za brucoše

30.07.2021


Bliži se jesen, a time i početak nove akademske godine! Prijelaz sa srednjoškolskog obrazovanja na sveučilišno možda ti se čini zastrašujuće ali ne brini! Pripremili smo za tebe nekoliko ključnih savjeta za preživljavanje prvih nekoliko mjeseci što možeš primijeniti na studiju u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj. Pa započnimo…

Budžet

Ne moraš svoj budžet isplanirati u lipu, ali imaj ga na oprezu. Uvijek isplaniraj mjesečne troškove i pobrini se da nešto ostaviš sa strane kako bi uštedio. Brojne banke nude opciju zaokruživanja iznosa pri plaćanju, tako možeš vrlo brzo uštedjeti određeni iznos za idući mjesec. 

Hrana

Iako bi rado živio od dostave hrane, ponekad troškovi mogu narasti. Stoga, pripremi se za kuhanje ili barem za pripremu polugotovih jela. A kad je frižider prazan, kantina je uvijek tu. Sprijatelji se s cimerima, organizirajte večeri internacionalne kuhinje i tako iskusi razne kulture kroz najukusniji način. ;)

Smještaj

Bez obzira jesi li smješten u studentskom domu ili stanu s cimerima, trebaš pripremiti nekoliko stvari. Pripremi popis i pobrini se da ćeš to ponijeti sa sobom, dostaviti nekom kurirskom službom ili kupiti na lokaciji. Ikea će ti postati najbolji prijatelj, u inozemstvu se na svakom uglu nalazi dućan s prihvatljivim cijenama. Također, pažljivo odaberi cimere. Provodit ćete puno vremena skupa. 

P.S. U Danskoj je česta pojava da ljudi ostave namještaj koji ne trebaju na ulici, a ti ga možeš slobodno uzeti. Gledaj na to kao second hand shop na otvorenom. Tako ćeš zasigurno uštedjeti. 

Zabava

Način zabave se promijenio u novoj situaciji u svijetu, ali zabavu možeš iskusiti kroz cijelu godinu učlanjenjem u neku od studentskih udruga, društava i asocijacija. Više o tome pročitaj u ovom članku. Mala druženja u stanu, odlazak u kafić, piknik ili jednodnevni izleti u okolicu su samo neke od ideja koje će ti poslužiti za iskušavanje života u inozemstvu.

Studij

Hoće li se predavanja održati online ili uživo, svakako budi uporan i redovno ih pohađaj. U početku stekni dobru naviku odlaska na predavanja. Bio umoran, loše volje ili nezainteresiran – dođi/upali računalo i pridruži se. Dan kad dobiješ zadatak, tad kreni i u pripremu. Pazi na rokove i upijaj sve informacije. 

Self-management

Ne odustaj, iskaži se, sudjeluj! 

Ovo su tri stavke koje bismo svakako istaknuli. U trenutcima kad je obaveza i stresa mnogo, prošeći se, trči, popij šalicu omiljenog čaja ili kave, pročitaj knjigu. Uzmi trenutak za sebe koji će ti pomoći da se vratiš u pravo stanje uma za nadolazeće ispite i zadatke. 


Ne zaboravi – studentski dani su tu da se zabaviš!


Još više savjeta i bitnih informacija vezanih uz zdravstveno osiguranje, administraciju i ostalo možeš doznati na našem online događanju. Idući je u utorak, 25. kolovoza za sve buduće studente u Velikoj Britaniji. Više informacija potraži ovdje

Ključne riječi:
studij u inozemstvu

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka