Program profesionalne orijentacije – ključan korak za odabir odgovarajućeg studija, upoznavanje s karijerama, provjeru izbora karijere te samoanalizu

01.03.2022

Mentorski program usmjeravanja učenika u odabiru studijskog programa i buduće karijere.


Zašto je profesionalna orijentacija korisna za sve učenike?

Za ostvarivanje uspješne karijere potrebno je jako puno vremena, ako osoba zna u kojem smjeru se želi specijalizirati i kako maksimalno razviti vlastite potencijale. Završavanje studija i razvitak karijere uključuje i ambicije prema određenom području, želje, interese, ali i posjedovanje određenih vještina i sposobnosti. Sve to obuhvaća razdoblje od 10 godina, ako osoba ima razvijene ciljeve, strategiju i svjesna je vlastitih želja i mogućnosti. Navedeno razdoblje obuhvaća ulaganje jako puno vremena i truda u završetak studija i osposobljavanje na radnom mjestu. Naravno, taj rok je puno kraći ako sam studij uključuje i praktično osposobljavanje, a ne samo teorijsko usvajanje znanja. 

Istraživanje Veleučilišta u Rijeci iz 2019. godine pokazalo je da samo oko 22% učenika zna u kojem smjeru želi nastaviti svoje obrazovanje, a čak 42% smatra da neće biti u mogućnosti pronaći posao u željenoj domeni ili će ostvariti loše rezultate ako krenu u tom smjeru. Iako nam ovo govori da većina studenata upisuje studij prema tome što im se okvirno sviđa ili što su saznali informirajući se od vršnjaka, to znači da zapravo nisu u potpunosti informirani o mogućnostima koje im se pružaju i o tome što koja karijera zapravo, u njihovoj budućnosti, obuhvaća. 

Program profesionalne orijentacije u IntegralEdu obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija, a program uključuje i rješavanje dvaju ispita profesionalne orijentacije. Samo pisanje ispita nije dovoljno kako bi učenici srednje škole odredili svoj životni put, ipak je potreban dodatan trud učenika, ali i vođenje procesa otkrivanja uz pomoć mentora.

U Integral Edukacijskim Programima, cjelokupni program profesionalne orijentacije sastoji se od pet koraka:

Prvi korak je upoznavanje s učenicima, procjena njihovih kompetencija i ambicija te razumijevanja određenih ciljeva. S 18 godina učenici su upoznati s raznolikim poslovima i temama, ali većinom površno te s dosta općenitim shvaćanjem što koja uloga obuhvaća i jesu li spremni na određene vrste rada. 

Dakle, na prvim besplatnim konzultacijama upoznajemo učenika, njegove vještine i potencijale te objašnjavamo proceduru pisanja ispita profesionalne orijentacije. 

Drugi korak je rješavanje dvaju ispita profesionalne orijentacije na online platformi. Ispite je razvio tim stručnjaka Cabirdge Occupational Analysts (MyFuture Choice) te vodeći britanski psiholozi, a trenutno su najbolji ispiti profesionalne orijentacije u Velikoj Britaniji. Učenik zatim samostalno, online, rješava ispite.

Jedan ispit testira interese i želje učenika te razumijevanje određenih karijera, a drugi ispit testira sposobnosti učenika u 6 različitih domena:

  • govorno izražavanje,
  • brojevno razmišljanje,
  • apstraktno razmišljanje,
  • prostorno razmišljanje,
  • aritmetički izračun,
  • pravopis i jezik,
  • brzina i točnost rada.


Treći korak započinje nakon što učenici riješe ispite, a odnosi se na proces u kojem naši obrazovni savjetnici detaljno prolaze i tumače rezultate riješenih ispita s učenikom i, najčešće, roditeljima.

U većini slučajeva tijekom ovih konzultacija istaknu se dvije do tri domene interesa u kojima bi se učenik mogao uspješno ostvariti. 

Poslije konzultacija učenici dobiju niz zadataka i uputa za samostalan rad i istraživanje što obuhvaća četvrti korak programa profesionalne orijentacije.

Samoprocjena i samostalno prikupljanje informacija omogućuju učeniku aktivno sudjelovanje u procesu, za razliku od pasivnog primanja informacija o različitim poslovima ili studijima. 

Kad učenik završi samostalno istraživanje na temelju dobivenih upute, prelazi na peti korak programa gdje zajedno sa svojim obrazovnim savjetnikom izrađuje strategiju o budućem obrazovanju i odabiru studija i/ili karijere. Obrazovni savjetnik učeniku predlaže idealne studijske karijere koji mu omogućuju ostvarivanje željene karijere.

Odabir i preporuka odgovarajućih sveučilišta, zemalja i studija provodi se u skladu s:

  • postavljenim budžetom,
  • zajedničkim preferencijama,
  • osobnom akademskom razinom,
  • rang ljestvicom obrazovnih ustanova,
  • sadržajem studija.

 

Nakon odabira studijskih programa koje će učenik prijaviti, s obrazovnim savjetnikom dogovara daljnje korake za sam upis studija u inozemstvu. 

Profesionalno usmjeravanje je ključan korak za odabir odgovarajućeg studija i upoznavanje s karijerama kako bi učenici lakše stvorili viziju svoje budućnost. Preporuka je programu pristupiti tijekom trećeg razreda, kako bi učenici imali dovoljno vremena istražiti studije sukladno rezultatima ispita profesionalne orijentacije.

Ponosni smo što je IntegralEdu jedina obrazovna agencija u Hrvatskoj i Sloveniji koja je ovlaštena provoditi ove ispite profesionalne orijentacije te što program profesionalne orijentacije u agenciji IntegralEdu obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija.

Kontaktirajte naše obrazovne savjetnike za više informacija o programu profesionalne orijentacije ili kako biste rezervirali program. 

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka