Priprema za studij u inozemstvu – vodič za učenike 2. i 3. razreda i njihove roditelje

06.02.2023

Studij u inozemstvu / studiranje u inozemstvu / program profesionalne orijentacije / IELTS ispit / agencija za studiranje u inozemstvu – sve informacije na jednom mjestu!


Studij u inozemstvu predstavlja velik korak za učenike i njihove roditelje, a kako bi sve prošlo što lakše, potrebno je na vrijeme krenuti s istraživanjem i pripremama.

Budući da se većina prijava na studij u inozemstvu otvara već početkom četvrtog razreda, stručnjaci savjetuju započinjanje procesa pripreme već krajem drugog razreda, posebice za kompetitivne studije poput onih u području biomedicinskih znanosti, dizajna, arhitekture, IT-a te prijave na visokorangirana sveučilišta u Velikoj Britaniji, kao što su Oxford i Cambridge. 

Najbolje je započeti s programom profesionalne orijentacije 

Profesionalno usmjeravanje je ključan korak u odabiru odgovarajućeg studija i upoznavanje s karijerama kako bi učenici lakše stvorili viziju svoje budućnost. Preporuka je programu pristupiti tijekom trećeg razreda, kako bi učenici imali dovoljno vremena istražiti studije sukladno rezultatima ispita profesionalne orijentacije. Profesionalna orijentacija u IntegralEdu obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija, a sastoji se od 5 koraka:

1.    preliminaran razgovor s učenikom o viziji buduće karijere
2.    rješavanje ispita profesionalne orijentacije putem online platforme
3.    analiza i tumačenje rezultata s obrazovnim savjetnicima
4.    vlastito dodatno istraživanje prema unaprijed objašnjenim uputama 
5.    izrada strategije o budućem obrazovanju s obrazovnim savjetnicima – odabir karijere i/ili studija.

Profesionalna orijentacija odličan je alat za samoanalizu i provjeru izbora karijere za učenike koji već okvirno znaju što bi željeli studirati kako bi bili sigurni u svoj odabir. 

Važno je definirati daljnje korake i uskladiti ih s akademskim kalendarom, rokovima i potrebnim pripremama za prijemne ispite i selekcijski postupak

Nakon što studenti odaberu karijeru, odnosno studij u inozemstvu koji im je zanimljiv, bitno je da tijekom konzultacija sa svojim obrazovnim savjetnicima definiraju plan koji će ih voditi tijekom procesa prijave na odabrane studije u inozemstvu. 

Primjer takvoga plana uključuje:

1.    upoznavanje sa sveučilištem, kampusom i mogućnostima financiranja studija u inozemstvu
IntegralEdu u suradnji s inozemnim sveučilištima organizira brojne virtualne i fizičke događaje na kojima učenici i njihovi roditelji mogu upoznati predstavnike sveučilišta i iz prve ruke dobiti vitalne informacije, uključujući one o financiranju, stipendijama za studiranje u inozemstvu i studentskom poslu.

Sveučilišta također organiziraju i webinare o studijima u inozemstvu, virtualne otvorene dane, posjete kampusu, a obrazovni savjetnici će studente obavijestiti o načinu prijave na željena sveučilišta u inozemstvu. 

2.    upoznavanje učenika s potrebnom dokumentacijom, rokovima i selekcijskom postupku za prijavu studija u inozemstvu
Učenik do ovog koraka ima jasno definiranu listu studija koje želi prijaviti na inozemnim sveučilištima, a u slučaju učenika trećih razreda taj se korak vremenski podudara s kasnim proljećem. Obrazovni savjetnici će učeniku poslati detaljnu listu svih potrebnih dokumenata za prijavu na studij u inozemstvu, objasniti gdje i kako prikupiti dokumente, utvrditi rokove koje zadaje sveučilište i uputiti studenta u sam tijek prijave. Na taj način učenik će imati vremena cijele ljetne praznike za prikupljanje dokumenata, ali i pisanje životopisa i motivacijskog pisma tako da izbjegne dodatno opterećenje i stres u četvrtom razredu. 

3.    polaganje ispita engleskog jezika. 
Tijekom prijave na studij u inozemstvu učenici moraju priložiti potvrdu o poznavanju stranog jezika na kojem se odvija nastava, a to su najčešće engleski i njemački jezik, ovisno o odabiru učenika. Najpristupačniji ispiti engleskog jezika su:
•    IELTS Academic 
•    TEOFL 
•    Cambridge English: Advanced (CAE).

Preporuka je da učenici polože ispit engleskog jezika krajem trećeg razreda kako ne bi imali ovu obavezu tijekom priprema za maturu u četvrtom razredu. IntegralEdu učenicima nudi mogućnost pripreme za sam ispit tako da tijekom IELTS pripremnog tečaja mogu upoznati strukturu ispita, provjeriti svoju razinu jezika, ponoviti gramatiku i vježbati usmenu i pismenu komunikaciju. 

Prijava studija u području medicine, arhitekture, dizajna, psihologije i prijava na studije Sveučilišta u Oxfordu i Cambridgeu često zahtijeva dodatnu pripremu već od drugog ili sredine trećeg razreda zbog karakteristične prijave. Naime, uz predaju standardne dokumentacije, prijave na ovakve studije zahtijevaju dodatne elemente, poput prijemnog ispita (Oxford i Cambridge, studij medicine), izradu portfelja (studiji dizajna i arhitekture) ili intervju, a ponekad prijava obuhvaća sva tri navedena elementa. Također, osim samog akademskog uspjeha, vrednuje se i dodatan angažman, poput volontiranja, natjecanja, izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, poznavanje novosti iz struke i industrije. 

To je jedan od razloga zašto je važno ranije krenuti s istraživanjem – kako bi učenici imali dovoljno vremena za pripremu uz ovako opsežan kurikulum srednje škole. 

Roditelji i učenici sve više odabiru dodatne aktivnosti kako bi se pripremili za studij u inozemstvu

Unazad nekoliko godina više učenika uz podršku roditelja odabire aktivnosti koje će ih pripremiti za odlazak u drugu zemlju, posebice aktivnosti gdje mogu razviti svoje komunikacijske vještine na stranom jeziku i okušati se u životu u drugoj zemlji na kraći period. 

1.    Ljetni jezični kampovi
Najbolji način da učenici usavrše strani jezik i po prvi puta budu u aktivnoj komunikaciji na tom jeziku sa svojim vršnjacima i u realnim situacijama je svakako kraći boravak u toj zemlji. Učenici će tako na nastavi učiti jezik, dok će u popratnim aktivnostima imati prilike koristiti taj jezik u komunikaciji. Najbolja mogućnost je putovanje na ljetne jezične tečajeve u inozemstvo u grupi s voditeljem tako da učenici uvijek imaju nekoga na raspolaganju iz svoje zemlje za pomoć i savjetovanje.  

2.    Razmjena učenika u SAD-u
Razmjena učenika u SAD-u
putem J-1 vize omogućuje hrvatskim učenicima da provedu jedno polugodište ili cijelu školsku godinu u srednjoj školi u SAD-u. Učenici pohađaju državnu srednju školu te mogu iskusiti kako je to biti tinejdžer u Americi, a smješteni su kod obitelji domaćina. Optimalno vrijeme za prijavu na ovaj program je tijekom 1. ili 2. razreda srednje škole.

I dalje nemaš svog obrazovnog savjetnika? Kontaktirajte IntegralEdu obrazovne savjetnike i dopustite im da vas vode kroz cjelokupni proces prijave na željeno sveučilište – od ideje do realizacije!  

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka