Pet razloga zašto upisati inženjerski studij

26.10.2021

Inženjerstvo u modernom smislu poznato je još iz rimskog doba.


Rimski inženjeri gradili su akvadukte, dizajnirali grijane podove te izgradili značajne strukture poput astečke i egipatske piramide, Kineskog zida i Visećih vrtova Babilona.

Važnost ove profesije zadržala se do danas, kada su inženjeri odgovorni i zaslužni za stvaranje pozitivnih promjena u svijetu kroz stalne inovacije, predlaganje boljih rješenja i održavanje postojeće uspješne infrastrukture. Stoga, donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o inženjerskom studiju!

1. Inženjerstvo je jedno od najbolje plaćenih zanimanja

Početne plaće inženjera među najvišima su za bilo koju fakultetsku diplomu. Tipična početna plaća za prvostupničku diplomu inženjerskog studija, u ovom slučaju kemijskog inženjerstva, je 57 tisuća dolara godišnje, prenio je Forbes 2015. godine. Inženjeri mogu udvostručiti plaću iskustvom i dodatnim usavršavanjem, a zarađuju u prosjeku 65% više od znanstvenika.

2. Inženjeri se lako zapošljavaju

Inženjeri su vrlo traženi u svim zemljama svijeta te imaju jednu od najnižih stopa nezaposlenosti u bilo kojoj profesiji. To znači da oni koji se odluče za inženjerski studij imaju izvrsne šanse da se odmah nakon studija i zaposle u inženjerstvu. Uz to, istraživanja pokazuju kako su inženjeri u visokom postotku zadovoljni poslom koji rade, a tome vjerojatno doprinose i brojni faktori kao što su fleksibilni raspored, visoke plaće, dobri radni uvjeti i rad u timu.

3. Inženjerstvo je odskočna daska prema profesionalnom napretku i direktorskim pozicijama

Diploma inženjerskog studija najčešća je na popisu najutjecajnijih američkih izvršnih direktora Fortune 500 CEOs s čak 20% onih koji tvrde da su diplomirali inženjerski studij. Druga najčešća diploma je iz područja poslovne administracije (15%), a treća ekonomije (11%). Mnoge vještine koje inženjeri usavršavaju i koriste omogućuju prilike za napredak. Inženjeri uče kako analizirati i rješavati probleme, raditi u timu, komunicirati s drugima, poštivati rokove i upravljati resursima. Također, inženjeri se stalno obrazuju, često u području ekonomije i poduzetništva, pa su idealan odabir za preuzimanje i vođenje postojeće ili osnivanje nove tvrtke.

4. Odličan je odabir ako niste sigurni što biste htjeli studirati

Ako ste dobri u znanosti i matematici, ali niste sigurni u kojem biste smjeru krenuli, inženjerski studij je sigurna opcija. Jednostavnije je prebaciti se sa zahtjevnijeg na lakši studij, a mnogi predmeti koje je potrebno savladati na inženjerskim studijima povezani su s brojnim drugim disciplinama. Inženjeri ne proučavaju samo znanost i matematiku, uče o ekonomiji, poslovanju, menadžmentu, etici i komunikaciji. Mnoge vještine koje inženjeri svladaju prirodno ih pripremaju za druge vrste poslova.

5. Inženjeri čine razliku

Inženjeri se bave stvarnim problemima modernog društva. Popravljaju stvari koje su pokvarene, poboljšavaju one koje rade te stvaraju nove. Pomažu u kretanju svijeta u pozitivnom smjeru rješavanjem problema s onečišćenjem, pronalaženjem načina za iskorištavanje novih izvora energije, proizvodnjom novih lijekova, izgradnjom novih struktura i stalnim inovacijama.

Kako biste saznali više informacija o inženjerskim studijima prijavite se za besplatne individualne konzultacije i našim obrazovnim savjetnicima postavite sva željena pitanja o obrazovanju u inozemstvu.
Ključne riječi:
studij u inozemstvu

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka