Nizozemska: Izazovi za međunarodne studente

16.01.2023

Ideja ograničavanja upisnih kvota za međunarodne studente podijelila je mišljenja sveučilišta.


Neka nizozemska sveučilišta pozivaju vladu da ograniči upisnu kvotu za međunarodne studente kako bi, suočena s brzim porastom broja studenata iz inozemstva i stagnacijom financiranja, zadržala kvalitetu svojih studijskih programa. Navedeno tvrdi dr. Pieter Duisenberg, predsjednik Udruge nizozemskih sveučilišta (VSNU). Dio sveučilišta protivi se ovoj inicijativi, ističući koliko su međunarodni studenti vrijedni za akademsku i poslovnu zajednicu.

U akademskoj godini 2021./22. nizozemska sveučilišta upisalo je 340 346 studenata što je povećanje od 12 000 (4%) u odnosu na rekordnu godinu 2020./21. kada je zabilježeno povećanje od 24 000 studenata (8%). Rast se nastavio i ove godine.

Zahtjevi vlasti: odluka u veljači

Ministar obrazovanja, kulture i znanosti, Robbert Dijkgraaf, najavio je predstavljanje plana za rješavanje ovog problema 9. veljače

Parlament smatra da se odluka mora donijeti što prije. Glavi razlozi su premalo smještajnog kapaciteta za prevelik broj međunarodnih studenata koji dolaze u Nizozemsku svake godine i previsoke cijene dostupnih smještajnih jedinica. Njihovi prijedlozi za ograničenja uključuju:
•    Maksimalan broj studenata izvan Europskog gospodarskog prostora po studijskom programu;
•    Hitnu upisnu kvotu kako bi se zaustavio prekomjerni broj prijava u upisnom postupku;
•    Upisnu kvotu za studijske programe na engleskom jeziku.

Važno je naglasiti kako je ovo samo prijedlog koji može biti odobren ili odbijen. U slučaju da bude odobren, odluka neće imati nikakav utjecaj na upise u akademskoj godini 2023./24.

Najavljena rješenja: mjere za bolje upravljanje brojem međunarodnih studenata

Sveučilišta u Nizozemskoj naglašavaju studentima da je jedan od uvjeta dolaska na upisan studij osiguran smještaj. Obrazovni savjetnici iz agencije IntegralEdu godinama apeliraju na potrebu za ranom prijavom, upravo kako bi studenti na vrijeme mogli pronaći smještaj u željenom gradu.

Glavni problemi s kojima se suočavaju sveučilišta su zabrinutost zbog prevelikog broja preplaćenih smještaja, pretrpanih predavaonica i nedostatka prostora u sveučilišnim laboratorijima. Neka od sveučilišta prijašnjih su godina doskočila ovome problemu uvodeći, uz dopuštenje države, Numerus Fixus programe, dok su neka prilagodila svoje prostore i način rada novonastalim uvjetima.

Ministar obrazovanja Robbert Dijkgraaf najavio je da će mjere za bolje upravljanje brojem međunarodnih studenata o kojima će se raspravljati u veljači uključivati prijedloge o tečajevima nizozemskog jezika za otvaranje mogućnosti međunarodnim studentima te razmatranje ograničenja broja upisnih mjesta na studijskim programima na engleskom jeziku.

UvA: Numerus Fixus programi

University of Amsterdam uvelo je ograničenje broja upisnih mjesta na svoje studijske programe psihologije i političkih znanosti. 

Objasnili su da njihova odluka za uvođenje Numerus Fixus programa nije bila iznenadna i da su godinama lobirali ograničenje broja upisnih mjesta na studijima kao što su komunikacije i mediji koje upisuje sve veći broj međunarodnih studenata. Prošle godine upozorili su da će morati poduzeti 'nekonvencionalne mjere' kako bi se uspjeli nositi sa situacijom koja je uzrokovala manjak smještaja i veliko opterećenje za sveučilišno osoblje. Drugim riječima, uvesti kvote i za dodatne studijske programe.

Upisna mjesta za studij psihologije, primjerice, ograničili su jer moraju razmišljati o zdravstvenom sustavu zemlje i potrebni su im ljudi koji mogu prakticirati kliničku psihologiju na nizozemskom. Upravo zbog toga, jedna od mjera usmjerit će se na poticanje studenata na učenje jezika.

Ministarstvo obrazovanja, kulture i znanosti upozorilo je UvA da im nije dopušteno samovoljno određivati kvote te vrste za studijske programe koje žele ograničiti; potvrda mora doći od vlasti koja ove prijedloge tek razmatra.

Međunarodni studenti i dalje su dobrodošli

Predsjednica Maastricht Universityja Rianne Letschert jedna je od najglasnijih kritičara ograničavanja prilika za međunarodne studente. „Više od polovice naših studenata i akademskog osoblja dolazi iz inozemstva“, rekla je. Smatra da se u javnosti ne smije stvarati narativ da međunarodni studenti nisu dobrodošli jer su upravo oni razlog različitosti nizozemskih sveučilišta.

Leiden University smatra da je potrebno obratiti pažnju na broj međunarodnih studenata koji upisuju sveučilište, ali da nikad ne zaboravljaju da su upravo oni ključan dio akademske zajednice, ali i doprinos stvaranju znanja i nizozemskom gospodarstvu. Naglašavaju da je talent međunarodnih studenata Nizozemskoj prijeko potreban, posebice u područjima kao što je Data Science u kojem nedostaje radnika.

Moderno poslovno okruženje puno je globalnih izazova, a velika prednost nizozemskih sveučilišta upravo je u tome što njihovi student već rade s ljudima različitih nacionalnosti, vrijednosti, perspektiva i pozadina.


Odluka vlasti najavljena je u veljači, a mi ćemo vas obavijestiti o svim novostima. Prijave na studije u Nizozemskoj još su uvijek otvorene i bez ograničenja, ali potrebno je na vrijeme donijeti odluku o izboru studija te s našim obrazovnim savjetnicima završiti proces prijave! Slobodno nas kontaktirajte za sva dodatna pitanja.

Ključne riječi:
vijesti studiranje u nizozemskoj

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka