Sve što trebaš znati o financiranju studija – Nizozemska

27.05.2020

Praktične informacije za one koji planiraju odlazak u Nizozemsku i za one koji su još uvijek neodlučni oko studija u inozemstvu


Studiji u inozemstvu su svima privlačna ideja, ali kako bi ju ostvarili potrebno je isplanirati mnoštvo toga. Jedna od bitnijih stavki o kojima je potrebno razmišljati pri odluci o studiju u inozemstvu su financije. Potrebno je dobro se informirati i upoznati sa svim obavezama i mogućnostima koje određene države ili sveučilišta pružaju.

Prije odlaska na studij u inozemstvo, svakom studentu savjetujemo imati financijski plan za prvu godinu. Prva godina puna je novih iskustava, šokova i nepoznatoga, a financijska sigurnost omogućuje lakše snalaženje i nošenje s novim problemima. Ako studenti odlaze u Nizozemsku, osim što imaju sjajne prilike za obrazovanje, imaju i brojne prilike za financijsku pomoć tijekom studija.

Obveze

Školarina – cijena školarine na preddiplomskoj razini studija je ujednačena te iznosi 2209 eura, a prva godina je snižena 50%. Na diplomskoj razini se školarina razlikuje ovisno o sveučilištu.

Smještaj – u Nizozemskoj je smještaj privatan, bilo da je riječ o smještaju u domu ili kakvom stanu te se cijene uvelike ne razlikuju.

Prosječno, cijena smještaja iznosi oko 400 eura mjesečno. Ispod 30% studenata živi u studentskim domovima te se sobe brzo popune. Većina studenata se odmah odluči za privatni smještaj, bilo u stanu s cimerom ili u stanovima za studente koji se sastoje od više spavaćih soba i dijeljenih prostorija u stanu (dnevni boravak, kuhinja). Dok u domu nije potrebno razmišljati o režijama, u privatnom stanu je – pri izboru smještaja provjerite je li cijena režija uključena u sveukupnu cijenu ili se plaća odvojeno.

Hrana – u inozemstvu ne postoji koncept „menze“ u obliku u kojem ga mi poznajemo nego postoje kantine u kojima je moguće pojesti kakav brzi obrok te zbog toga većina studenata kuha.

Ostalo – ovisno o samom studentu :)

Kako bi studenti bili u mogućnosti pokriti dio ovih svih troškova, mogu se prijaviti za različite zajmove. Zajam je financijska pomoć koja se, pod određenim uvjetima, mora vratiti. Stipendije su financijska pomoć koja se ne mora vratiti – ali one ovise o pojedinom sveučilištu te ne postoje na državnoj razini.

Mogućnosti dodatnog financiranja u Nizozemskoj

Zajam za plaćanje troškova školarine

 • Uvjeti za podizanje ovog zajma su da je student upisan na sveučilište, mlađi od 30 godina kad počinje svoj studij i da je EU državljanin

 • Studenti se za zajam prijavljuju po dolasku u Nizozemsku kad već imaju adresu i nizozemski ekvivalent OIB-u („burgerservicenummer“)

 • Zajam iznosi 2143 eura, tj. moguće je podignuti ukupan iznos školarine

 • Otplata zajma počinje prvog sljedećeg siječnja nakon završetka studija, ali može biti odgođena do dvije godine nakon završetka studija

Standardni zajam

 • Uvjet je da student radi minimalno 56 sati mjesečno barem posljednja tri mjeseca

 • Do 500 eura mjesečno, ali ovisi o imovinskom statusu roditelja

 • Otplata je istovjetna onoj za zajam za pokrivanje školarine

Dodatna studentska subvencija

 • Ukoliko student koristi prethodne potpore u obliku zajmova, zadovoljava uvjete za subvenciju

 • Iznos ovisi o primanjima roditelja primatelja subvencije kroz posljednje dvije godine

 • Subvencija se ne mora vratiti za prvih pet mjeseci studija, a ako se studij završi u roku 10 godina se ne mora uopće vratiti nego se pretvara u svojevrsnu stipendiju

 • Zajam za troškove javnog prijevoza

 • Snižena cijena javnog prijevoza, točnije, zajam u iznosu 98 eura koji je iskoristiv samo za javni prijevoz u Nizozemskoj

 • Zajam je moguće iskoristiti za javni prijevoz tijekom tjedna ili vikendom

 • Ovaj zajam je nepovratan ako se studij završi u roku 10 godina (kao i dodatna studentska subvencija)

Za svaki zajam potrebno je prijaviti se nakon dolaska u Nizozemsku ili s tri mjeseca rada u Nizozemskoj.

Ovako navedene financijske mogućnosti mogu se činiti izrazito kompliciran sustav, ali naši obrazovni savjetnici vam mogu detaljno objasniti koje je sve uvjete potrebno ispuniti i kako se prijaviti. Obrati im se putem prijavnice ili na info@integraledu.hr. Također, na ovoj poveznici možete pročitati naš kratki financijski vodič za studiranje u inozemstvu, a ovdje o financiranju studija u Velikoj Britaniji.

 

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka