Coventry University – iskustvo studentice iz Hrvatske

07.07.2021

Coventry University sveučilište je u Engleskoj koje studentima nudi visokokvalitetno obrazovanje u inozemstvu, najmodernije objekte, motivirajuće okruženje i strateški položaj u blizini Londona.


Uz teorijsko znanje, studenti imaju mogućnost prakse ili studentske razmjene te stječu vještine i iskustva koja ih čine konkurentnijima na tržištu rada po završetku studija u inozemstvu. Coventry University proglašeno je sveučilištem godine prema iskustvu studenata u The Times and Sunday Times Good University Guide 2019.

Iskustva iz prve ruke daju najbolji uvid u kvalitetu studija, okruženje i način života u novoj zemlji. Razgovarali smo s Martinom, studenticom na sveučilištu Coventry, koja nam je svim budućim studentima predstavila sveučilište i dala korisne savjete za lakšu odluku ili snalaženje pri dolasku na Coventry!

Predstavi studij i Coventry University iz svoje perspektive?

Coventry University nalazi se u istoimenom gradu u regiji West Midlands, oko sat i pol sjeverozapadno od Londona. Sveučilište nudi ogroman broj studijskih programa od kojih većina nije dostupna u Hrvatskoj. Predmet koji ja studiram je International Relations koji je kombinacija politike, povijesti i ponešto sociologije, te ono što je meni iznimno važno, priprema studente za rad u međunarodnom okruženju.

 

Kako je koncipirana nastava? Jesu li projekti zanimljivi? Kakvi su profesori?

Nastava se odvija na kampusu koji je u centru grada, što je idealno jer gdje god da živite stići ćete brzo na predavanja. Najbitnije zgrade na kampusu su Hub, središte studentskog života s kinom, restoranom i različitim studentskim organizacijama, te knjižnica koja nudi mjesta za učenje, individualna i grupna.

Studij traje tri ili četiri godine, ovisno o tome da li student odabere otići na jednogodišnji work ili study placement. Akademska godina traje od sredine devetog do sredine četvrtog mjeseca i ima dva semestra, a tijekom svakog semestra slušamo od dva do četiri predmeta. Nastava se sastoji od klasičnih predavanja kojima prisustvuju svi studenti koji slušaju taj određeni predmet, a njihova je svrha saznati što više informacija u što kraćem vremenu. Svaki predmet ima i svoji workshop/seminar čiji je fokus izmjena mišljenja i diskusija studenata i profesora. Ono što je bitno naglasiti je to da su profesori prijateljski nastrojeni prema studentima i da im se obraćamo s ti, dakle ne odnose se prema nama sa superiornošću i naša su mišljenja uvijek uvažena.

Kakve su dodatne aktivnosti; sportske ekipe, znanstveni/umjetnički sadržaji i slično? Kampus?

Za društvene predmete veći dio nastave je baziran na self-study, odnosno student uči kada i koliko želi, stoga imamo i više nego dovoljno vremena za posao, druženje i ostalo. Osim nastave Coventry nudi pregršt različitih aktivnosti i svatko može naći nešto za sebe. Tijekom moje prve godine dok nije bilo pandemije priključila sam se različitim društvima (zovemo ih societies) i aktivnostima, kao što su Book Club i Language Exchange Society, te tečaju francuskog i njemačkog jezika. Trenutno se sve odvija online, a program koji je meni posebno zanimljiv je Virtual World Tour, skupina Zoom seminara na kojima gostujući predavači predstavljaju različite regije svijeta.

Imaš li dovoljno slobodnog vremena za studentski život? Radiš li možda? Može li se pronaći vremena i za to?

Što se tiče posla, puno studenata radi, ne samo zbog zarade, već i zbog iskustva koje se uzima kao prednost kada nakon završetka studija šaljete prijave za posao. Studenti iz Europske unije raditi part-time i nakon Brexita uz presettled status za koji se treba prijaviti preko stranice britanske vlade.

Što te se najviše dojmilo kod studija u VB i na Coventryju?

Od svega mi se najviše sviđa sloboda koju studenti imaju što se tiče prilagodbe studija svojim vlastitim interesima. Postoje određeni zadani materijali koje svatko mora proći, ali većinu toga student odabire i prilagođava svojim interesima, kao na primjer prilikom odabira teme za esej. Profesori su fleksibilni te nas čak potiču da smišljamo vlastite teme jer se tako pripremamo za završni rad.

Možeš li dati savjet neodlučnim budućim studentima koji i dalje razmišljaju hoće li upisati Coventry ili ne?

Sve u svemu, prije finalne odluke o prijavi na studij najbitnije je istražiti što je više moguće ne samo o sveučilištu, već i o gradu i životu u njemu. Ne postoji savršeno sveučilište; sve ovisi o onome što je vama bitno i treba se voditi prioritetima. Zato pogotovo preporučujem neodlučnima da stupe u kontakt sa studentskim službama i sa studentima te se raspitaju o svemu što ih zanima.

Zanima te studij na sveučilištu Coventry ili studij u inozemstvu općenito? Želiš dobiti odgovore na pitanja i saznati dodatne informacije o željenim studentskim destinacijama? Zanima te financijski aspekt studija u inozemstvu? Kontaktiraj nas i pomoći ćemo ti odlučiti koji je najbolji studij za tebe.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka