Work and Travel USA - program kojem se studenti uvijek rado vraćaju

01.11.2023

Iskustvo s Work and Travel USA programa - najvećeg programa kulturalne razmjene u Americi


Razgovarali smo s Magdalenom Leko, studenticom na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu koja je ovo ljeto provela na Work and Travel USA programu u američkom Keene Valley-u, u saveznoj državi New York. Tijekom četiri mjeseca rada i putovanja prošla je kroz pola Amerike, upoznala studente iz cijelog svijeta i stekla neprocjenjivo iskustvo.

Proputovala sam i doživjela dijelove SAD-a za koje sam sigurna da ih u drugim okolnostima ne bi nikad vidjela

Gdje si bila na programu, koliko dugo i što si radila?

Radila sam skoro 3 mjeseca, u country club-u Ausable Club koji se nalazi u blizini malog sela Keene Valley, u saveznoj državi New York. Sam klub nije bio smješten u tom selu već je bio udaljen nekih 5 kilometara od njega. Primarni posao mi je bio Front Desk, odnosno recepcija.

Kako ti je bilo raditi tamo i kako ti se svidio posao?

Posao je jednom kada sam se uhodala bio stvarno lagan. Naravno u početku dok sve ne pohvataš je stres, ali poslodavci i kolege su bili puni razmijevanja i pomagali su kad god mi je trebala pomoć tako da je sve prošlo zbilja bezbolno. Posao nije bio nešto dinamičan, ali nikad mi nije bilo dosadno jer nas je uvijek radilo dvoje ili troje u smjeni i svi smo se odlično slagali. Sa sponzorskom agencijom sam imala samo jedan kontakt i to odmah drugi tjedan jer sam se razbolila i trebao mi je antibiotik. Komunikacija je bila jednostavno i brzo su mi objasnili što moram napraviti da dođem do doktora.

Kako je izgledao proces prijave?

Proces prijave je bio još lakši od mog posla na recepciji haha. Tea mi je već na prvim konzultacijama sve objasnila, ali i na sva pitanja koja sam imala je brzo odgovarala. Nisam morala ništa raditi osim ispuniti aplikaciju i odabrati posao i poslodavca. Kada je došlo vrijeme za intervju za J-1 vizu i kupnju avionske karte, agencija je isto više manje sve odradila i cijeli proces učinila bezbolnim za mene.

Jesi tijekom svog boravka u Americi imala bilo kakvih problema?

Osim tog zdravstvenog problema na samom početku, nisam imala nikakvih problema. Brzo sam sve riješila preko Call-a-doctor aplikacije na koju me moja sponzorska agencija uputila. Doktor me nazvao, poslao recept u meni najbližu ljekarnu i osoba iz HR-a me odvezla da pokupim antibiotik i to je bilo to.

Što je sa smještajem i troškovima života?

Poslodavac mi je osigurao smještaj koji je bio besplatan i bio je fantastičan. Najveći strah mi je bio loš smještaj, loša cimerica ili slično, ali stvarno je sve bilo odlično. Živjela sam u kući sa 11 drugih cura. Iako možda zvuči puno na prvu, imali smo 6 spavaćih soba, 4 kupaonice, veliku dnevnu sobu  i kuhinju, tako da uopće nismo imali dojam neke gužve ili nedostatka privatnosti. Također smo imali besplatno korištenje sušilice i perilice što smatram da je jako bitan faktor o kojem zapravo nisam ni razmišljala do tada. Hrana mi je bila osigurana i besplatna, 2-3 obroka dnevno. Uzevši sve u obzir, imala sam minimalne životne troškove, odnosno, skoro nikakve. Trošila sam samo kada bi išli na izlete ili eventualno online shopping.

Jesi li tražila i dodatan posao? Kako ti se svidjelo iskustvo second joba?

Klub u kojem sam radila je imao svoju službenu babysitting listu. Budući da baš nisam dobra s djecom, više iz zafrkancije sam napisala svoj kontakt i pored toga napomenu da šetam i čuvam pse. Na kraju sam prošla bolje od većine koja studenata koja je dadiljala djecu jer sam radila manje sati, a zarađivala više. U pravilu je trebalo prošetati pse 2-3 puta dnevno, šetnja je trajala 40ak minuta i za svaku šetnju bi dobila 20 dolara.

Kako ti je izgledao tvoj klasični dan tamo?

Razlikovao se ovisno o tome radim li jutarnju, popodnevnu ili noćnu smjenu, ali generalno bi uz posao odradila neki trening, poput trčanja do jezera. Također sam čitala knjige i ono najdraže, družila se s ostalim kolegama koji bi se u tom trenu našli na dvorištu. Ukoliko nisam radila noćnu smjenu, onda bi se navečer družili uz glazbu, cugu, neke igre poput cards against humanity i slično.

S obzirom na gust raspored, imaju li studenti dovoljno vremena za odmor, druženje i izlaske?

Prva dva mjeseca nijedan dan nije bio isti jer smo svaki slobodan trenutak iskorištavali za istraživanje uže i šire okolice. Bili smo okruženi planinama, rijekama i jezerima tako da smo često išli planinariti, kupati se na jezero, veslati i slično. Klub nam je dao i auto na raspolaganje tako da smo često išli u obližnje gradove poput Albanya, Bostona, Burlingtona u Vermontu, Montreala u Kanadi, itd. Vremena za druženje i izlaske ima stvarno svaki dan ako to želite. Nije nužno imati jedan ili dva slobodna dana da bi radili nešto zabavno. Jednom prilikom smo otišli na jednodnevni izlet na Slapove Niagare iako su bili udaljeni 6 sati vožnje.

Što te uopće potaknulo da se prijaviš na Work and Travel USA program?

Prvi i glavni razlog - jer volim putovati. Velika mi je želja bila istražiti SAD i mislila sam da je ovaj program pravi način za to. Nisam bila u krivu. Drugi razlog – jer sam htjela upoznati amerikance, njihove navike i njihov način života. Čujemo puno stereotipa o njima, pa me zanimalo što je od tih stereotipa istina, a što ne.

Mnogi na program idu sami i strahuju da neće upoznati ljude, što misliš o tome?

Jednostavno nije moguće ne upoznati nove ljude. Ja sam osobno više introvert nego ekstrovert i upoznala sam puno novih ljudi. Sa mnom u klubu su radili studenti iz Meksika, Kazakhstana, Uzbekistana, Mongolije, Slovačke, Španjolske, Irske, s Havaja, Filipina, Jamajke… Imali smo jedan super party na koji su svi trebali donijeti neko nacionalno jelo ili piće iz svoje zemlje i uz to smo stavili i zastave svih nacionalnosti koje su tamo.

Koji je tvoj generalni dojam o programu?

Mogu samo reći da mi je jedino žao što nisam otišla i ranije na program. Stvarno je odlična prilika za proputovati i istražiti SAD-a, upoznati ljude iz toliko različitih krajeva svijeta, steći neka nova znanja i iskustva. Program zbilja ne zahtjeva neke nemoguće uvjete, a daje nam puno.

Nakon work dijela, slijedi travel dio programa -  gdje si sve putovala i kakvi su dojmovi?

Osim svih izleta tijekom Work dijela, prva destinacija tijekom Travel dijela mi je bio New York City i tamo sam bila 8 dana. Nakon toga sam otišla na Havaje, točnije otok Oahu na kojem sam bila 6 dana, a nakon toga sam još 4 dana provela na otoku Maui koji je isto dio havajskog otočja. Nakon Havaja sam letila za Las Vegas u kojem sam provela dva dana te sam dva dana provela u Arizoni gdje sam posjetila Grand Canyon, Antelope Canyon i Horseshoe Bend. Zadnja destinacija mi je bio Los Angeles u kojem sam provela 3 dana. Cijeli taj dio Nevada-Arizona-Kalifornija sam prošla autom i preporučila bih svima da uzmu rent-a-car jer je to najjednostavnije za kretanje po SAD-u. Uz sve to sam prošla i dio poznatog Route 66, dijelom u Arizoni, a dijelom i u Kaliforniji.

Misliš li da bi ponovila ovo iskustvo? Što bi promijenila?

Definitivno bi ponovila, a promijenila bi samo mjesto u koje idem jer sam cijeli New York State već istražila. Htjela bih sada otići na neku drugu lokaciju i posjetiti mjesta u kojima do sada nisam bila.

Jedino za čime ćete žaliti je ako ne iskoristite ovu priliku i ne odete na program. Jednom kada odete htjet ćete opet i opet.

Ukoliko vas zanima više informacija i želite se i vi pridružiti stotinama mladih koji svakog ljeta odlaze na Work and Travel USA program, dogovorite termin besplatnih konzultacija  s našim savjetnicima i saznajte odgovore na sva vaša pitanja.

Povezane vijesti

Nove informacije o izdavanju viza za Work and Trav...

Predsjednička proklamacija koja je stupila na snagu 22. lipnja 2020., a koja je onemogućila izdavanje J-1 viza potrebnih za odlazak na radni program, nije produžena te je ukinuta 31. ožujka ove godine...
02.04.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka