Pripremi se za odlazak u SAD s ovim savjetima

21.05.2021

Zasigurno si se već počeo pripremati za svoje veliko putovanje u SAD


Na Work and Travelu te očekuju nova poznanstva, iskustva, istraživanje i učenje. Ali, kako ne bi slučajno nešto zaboravio i požalio na pola puta preko Atlantika pripremili smo ovaj kratki vodič sa savjetima. Budi spreman za avanturu zvanu Work and Travel USA!

Novci bez kojih ne možeš

Za početak, financije. Po dolasku u SAD će ti trebati određena svota novaca za prvih par tjedana kako bi se u potpunosti smjestio. Isplaniraj budžet i koliko ti je stvarno potrebno za ugodno „preživljavanje“. Sigurno ne želiš moliti starce ili prijatelje za ekstra novce dok stojiš gladan ispred 7-Eleven. Uvijek uračunaj i moguće neočekivane troškove, gledaj na to kao dodatnih 10 %.

Preporuka: Pripremi između 800 i 1000 $.


Putovanje i dolazak u SAD

Bez potrebne dokumentacije, nažalost nema putovanja. Provjeri imaš li svu dokumentaciju sa sobom. Isprava koji svakako trebaš imati sa sobom je tvoja putovnica. U njoj se nalazi i tvoj najvažniji dokument – J1 viza. Dodatni dokumenti koji su potrebni su avionska karta, radna dozvola te radna ponuda.

Ne zaboravi se u prvih deset dana boravka prijaviti kako bi dobio svoj social security number koji služi za legalan rad i boravak u Americi. Pri dolasku u SAD kupi novu SIM karticu s američkim brojem mobitela i odluči se za jednog od povoljnijih operatera. Ovo će ti olakšati komunikaciju i boravak tijekom tih ljetnih mjeseci.

Preporuka: Dobro zapamti svoje datume dolaska i odlaska iz SAD-a! 



Pripremi se za kulturološki šok

Bez obzira na to što život u Americi gledamo svakodnevno na televiziji i internetu te mislimo da smo svjesni što nas čeka, moramo se ipak pripremiti za brojne kulturološke promjene. Jedna od njih je zasigurno i davanje napojnice, odnosno tipping. On se najviše odnosi na osoblje u ugostiteljskom sektoru i vozače. Vjerojatno ćeš i ti raditi na sličnoj poziciji tijekom Work and Travel programa i rado primiti napojnicu - uzvrati uslugu. Napojnica iznosi između 1 - 5$, a u restoranima oko 20% iznosa računa.

Pripremi se da ćeš za neke stvari plaćati puno više nego u Hrvatskoj poput odlaska u kafiće i restorane, a proći ćeš jeftinije što se tiče samog goriva i brze hrane.

Preporuka: Uvijek u novčaniku imaj sitni novac, najviše novčanica od 1 $ kako bi bio spreman za ovo.


Opusti se i uživaj

Konačno ti se ispunio san o dolasku u SAD i sad imaš priliku u potpunosti se prepustiti američkoj kulturi, načinu života, gastronomiji te istražiti njezine znamenitosti i prirodu. Pobrini se da ovo ljeto bude ono koje ćeš najdulje pamtiti.

Preporuka: Počni na vrijeme planirati onaj Travel dio programa. Pobrini se da uspiješ vidjeti što više.

Planiraš ići na Work and Travel program iduće godine? Više o samom programu pročitaj ovdje.

Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka