WORK AND TRAVEL USA: I dalje se dvoumiš? Pročitaj iskustva i uvjeri se da je odlazak na Work and Travel prilika koju ne smiješ propustiti!

01.02.2022

Work and Travel USA – Work and Travel obavijesti / Work and Travel poslovi / Work and Travel cijena / Work and Travel agencije / Work and Travel Hrvatska / Work and Travel iskustva – sve informacije na jednom mjestu!


BLIŽI SE KRAJ PRIJAVA ZA WORK AND TRAVEL PROGRAM! 

  •  Rokovi prijava za radne ponude sponzorskih agencija završavaju u veljači. 
  •  Većina poslodavaca već je popunila radna mjesta.
  •  Za slobodne pozicije intervjui traju do kraja veljače.
  •  Cijena programa raste.

I dalje imaš vremena prijaviti se, a naša savjetnica Tea može ti pomoći s odlukom i odabirom idealnog posla. Požuri i javi joj se na: t.ivanic@integraledu.hr ili 091 468 3386

 

Marijanino Work and Travel USA iskustvo!

1. Gdje si provela svoje ljeto i što si radila?

Ljeto 2018. godine provela sam u Whitefishu, gradiću u saveznoj državi Montani koja se nalazi uz granicu s Kanadom. Radila sam kao Housekeeper u prekrasnom Whitefish Mountain Resortu koji je popularan po svom skijalištu s obzirom na to da je Montana jedna od najhladnijih američkih saveznih država, no također imaju vrlo razvijen i ljetni adrenalinski turizam stoga je cijelo ljeto bilo jako puno posla. Moj drugi posao bio je u gradu u sushi restoranu imena Wasabi gdje sam radila kao busser.

2. Koliko si znala o programu prije no što si se odlučila prijaviti?

Pretpostavljam da nisam znala previše. Ljeto ranije sam odlučila da definitivno želim ići jer sam imala puno prijatelja koji su već prošli program i koji su imali samo riječi hvale. Upravo zato što mi se cijeli proces činio prilično kompliciran da bih sve sama odradila, odlučila sam se relativno rano prijaviti i potpisati ugovor kako bih imala dovoljno vremena za sve korake koje je potrebno učiniti prije samog odlaska u Ameriku i smatram da je to bila jako dobra odluka.

3. Zašto si se odlučila prijaviti?

Sama ideja da ću 4 mjeseca provesti živeći, radeći i putujući Amerikom mi se činila više nego savršenom! Lagala bih kada bih rekla da nisam imala neke sumnje, nedoumice, pitanja, no velika želja ja na kraju naravno ipak prevladala i ne postoji trenutak u kojem sam požalila. Ono što mi se najviše svidjelo je svakako činjenica da imam 21 godinu  i da sam potpuno neovisna, odnosno da ću sama zaraditi dovoljno za mjesec dana putovanja Amerikom uz misao da se takva prilika ne pruža često i stoga ni ne propušta.

4. Koji ti je bio glavni kriterij za odabir poslodavca?

Prije 3 godine, kada sam se ja prijavljivala, svakako je bilo manje poslodavaca i ponuda nego što je to danas, no ipak dovoljno za izabrati nešto po vlastitoj mjeri.

Najvažniji kriterij za mene su bili datumi početka i završetka rada zato što smo htjeli biti sigurni da će nam ostati dovoljno vremena za putovanje koje nam je bilo u planu. Nadalje, pokušavali smo pronaći radno mjesto na kojem će nam poslodavac osigurati smještaj jer smo procijenili da nam to uvelike olakšava situaciju. Također, u igri je bila i satnica, no zaključili smo da su one vrlo slične gotovo svugdje kada se u obzir uzme fiksni dio i napojnice.

5. Je li ti proces prijave na program bio naporan? Jesi li stigla pravovremeno odraditi sve korake uz sve svoje privatne i fakultetske obveze?

Ne bih rekla da je proces prijave za mene bio izrazito naporan zato što nas je naš koordinator za W&T iz Integrala izuzetno dobro vodio kroz cijeli proces i na vrijeme nam uvijek javljao sve korake koje je potrebno poduzeti. Potrebno je poduzeti dosta koraka prije odlaska, no svakako se sve stigne bez velike drame, osobito ako se krene dovoljno rano. Također, apsolutno se stigne odrađivati cijeli proces prijave uz sve ostale privatne i fakultetske obveze zato što kada se krene u cijeli postupak dovoljno rano, onda su svi koraci koje je potrebno odraditi dovoljno udaljeni jedan od drugog kako ne bi došlo ni do kakvog stresa uzrokovanog nedostatkom vremena.

6. Je li proces viziranja bio strašan?

Proces viziranja je onaj posljednji koji je zapravo kruna cijele prijave i zato je pomalo stresan sam po sebi, no svakako ne bi trebao biti! Zapravo je meni, a i svima koje poznajem, prošao bez ikakvih problema i zato smatram da nema potrebe ni mjesta ni za kakav nepotreban strah. Kroz prijavu ćeš dobiti sve papire koji su ti potrebni i sve savjete koji ti mogu pomoći prilikom intervjua, tako da sam sigurna da ne postoji razlog zbog kojeg bi došlo do određenih poteškoća prilikom dobivanja vize.

7. Kakva je bila tvoja percepcija Amerike prije odlaska na program? Je li se promijenila nakon što si provela nekoliko mjeseci i putovala ili je ostala ista?

Rekla bih i da i ne. Amerikanci slove kao vrlo otvoren i pristupačan narod, kakvi zbilja i jesu oni s kojima sam imala priliku surađivati i biti u kontaktu. Čak je i definicija i slika šefova potpuno drugačija od one koju mi u Hrvatskoj imamo. Svi su vrlo prijateljski nastrojeni, no također „u svom filmu“ što se života u Americi tiče i nisu jako upoznati sa situacijom izvan nje. Svi veliki američki gradovi su poput džungle, baš onakvi kakvim su prikazani. Bilo mi je vrlo zanimljivo prolaziti mjestima koja su toliko često prikazana u filmovima ili koje sam do tada imala priliku vidjeti samo igrajući igrice kao dijete. Nije se dogodilo ništa zbog čega bih promijenila svoju dobru sliku o Americi i ljudima koji tamo žive.

8. Što te najviše dojmilo radeći za američkog poslodavca?

Upravo ono što sam prethodno navela – njihov odnos prema poslu i zaposlenicima. Američkog poslodavca svakako na prvu nije moguće prepoznati zato što su u svakom smislu izjednačeni sa svojim zaposlenicima. S obzirom na to da je Whitefish vrlo malen grad, vrlo često se znalo dogoditi da nekoga od svojih nadređenih sretnem u gradu ili izlasku i u potpunosti je uobičajeno da je i on dio „društva“ u kojima su njegovi zaposlenici, čak i oni na najnižim razinama.

9. Što bi izdvojila kao najveću kulturološku razliku SAD-a u odnosu na Europu?

Amerika je kontinent za sebe u svakom smislu te riječi i to je ono što shvatite tek kada provedete određeno vrijeme družeći se s Amerikancima. Meni je osobno bilo vrlo teško povjerovati da mnogi od njih nisu upoznati sa svim europskim državama, sustavom mjerenja ili načinom pisanja datuma. Trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na valutu, prvenstveno na novac u kovanicama. Također, primanje plaće u čekovima je potpuno drugačije od sustava na našim prostorima što je isto vrlo zanimljivo.

10. Bi li nešto drugačije napravila – odabrala drugi tip posla, poslodavca ili lokaciju?

Nikako, sve je bilo apsolutno savršeno! Moram priznati da sam ja na početku bila vrlo skeptična što se tiče lokacije zbog vremenskih uvjeta, no prijatelji su me nagovorili i neizmjerno sam im zahvalna zbog toga. Whitefish je zasigurno jedno od najljepših mjesta koje sam ikada posjetila, osobito priroda koja ga okružuje. Prvi posao nije uvijek bio iz snova, no imala sam odlične kolege pa mi ni to nije ostalo u lošem sjećanju ili nešto što bih drugačije napravila te su svi bili izuzetno dragi, spremni pomoći i cijeli grad odiše nekom posebnom pozitivnom energijom.

11. Nećemo ulaziti duboko u financije, no možeš li nam reći isplati se sudjelovati, s obzirom na omjer uloženog-dobivenog?

Apsolutno da jer si ti jedino i isključivo osoba koja odlučuje na koji ćeš način rasporediti svoja financijska sredstva. Možeš maksimalno štedjeti tijekom perioda rada, kraće putovati i vratiti se kući s puno većim iznosom od onog kojeg je kod nas za isti posao moguće zaraditi ili možeš živjeti puno opuštenije tijekom perioda rada, duže putovati i sve ostalo. Sve ovisi o tebi i tvom životnom stilu, odnosno načinu na koji odlučiš trošiti zarađeni novac, što je odlično. Ali na kraju dana je u potpunosti isplativo s obzirom na omjer uloženog-dobivenog.

12. Jesi li putovala za vrijeme trajanja programa? Možeš li nam opisati svoje putovanje ukratko?

Naravno, dvojica prijatelja s kojima sam došla u Ameriku i ja proveli smo mjesec dana putujući Amerikom u kojem smo periodu zbilja puno toga vidjeli i doživjeli. S obzirom da smo bili u Montani, svoje putovanje smo započeli u Seattleu nakon čega smo nastavili svoje putovanje Kalifornijom prema San Diegu i Los Angelesu. Zatim smo bili u Disneylandu, a obišli smo i različite nacionalne parkove na tom području. Putovanje smo nastavili Arizonom i Nevadom sve do Las Vegasa. Svoje smo putovanje završili u New Yorku.

13. Top 3 lokacije koje si posjetila za vrijeme svog boravka u SAD-u?

• Arizona – ništa drugo, samo Arizona. Vožnja kroz tu pustinju bez igdje ikoga, samo ponekog kaktusa, je definitivno nešto što je ostalo kao moja slika Amerike
• Nacionalni park Glacier – posjetili smo ga i kampirali s američkim prijateljima tijekom života u Whitefishu i zasigurno je najljepši nacionalni parki koji sam posjetila, priroda je nestvarna!
• Las Vegas – mislim da nisu potrebna dodatna pojašnjenja 

14. Bi li preporučila sudjelovanje drugima?

Apsolutno da! Preporučila bih sudjelovanje svima, čak i ako niste u potpunosti sigurni u ovom trenutku. U potpunosti je vrijedno odvažiti se na ovakav korak jer je nezaboravno i neponovljivo iskustvo. Nemoj čekati, pred tobom je zasigurno ljeto života!

Katarinino Work and Travel iskustvo!

Evo moje „američke priče“! Prvu američku avanturu doživjela sam 2018. godine kada sam otišla na W&T program u Maine (Saco), zatim 2019. godine ponavljam avanturu i odlazim u Colorado (Glenwood Springs). Obje godine radila sam u zabavnom parku kao Ride operator, no park i posao u Coloradu su me puno više dojmili od onoga u Maine-u. Prvu godinu sam išla s prijateljicom s faksa, a drugu godinu sama.


Ovaj program preporučujem svima zato što je savršeno iskustvo, upoznajete ljude iz svih dijelova svijeta, upoznajete nove kulture, učite nove jezike, upoznate sebe kao osobu, vidite kako funkcionirate u novom okruženju s novim ljudima pričajući jezik koji vam nije materinji. Savršeno iskustvo za vježbanje engleskog jezika zbog čega se jako puno studenata i odluči otići na program.


Mislim da ne mogu navesti ništa loše vezano uz odlazak na program. Naravno, bit će i uspona i padova, možda posao i smještaj neće biti onakvi kakve ste očekivali, nećete se složiti sa svim ljudima, šefovima, ali definitivno vrijedno iskustvo za proživjeti.


Nakon što ovo iskustvo prođe, čak i ono loše što ste proživjeli bit će vam u predivnom sjećanju jer ćete steći nova prijateljstva te posjetiti gradove koje gledate u filmovima i vidjeti kako „dišu“ iz prve ruke. Jednog dana pričat ćete kako ste vidjeli Las Vegas, Miami, Denver, Boston, NY. To je neprocjenjivo, a možda pronađete i ljubav kao ja pa vam iskustvo bude u još ljepšem sjećanju.
 

Markovo Work and Travel iskustvo!

1. Gdje si proveo svoje ljeto i što si radio?

Proveo sam ljeto u jednom od najpoznatijih gradova na svijetu, New York Cityju . Inače sam više ljubitelj gradova nego manjih mjesta i prirode, pa mi je ovo sjelo odlično. Radio sam kao server u talijanskom restoranu pored Central Parka.

2. Koliko si znao o programu prije no što si se odlučio prijaviti?

Prvi put sam na program išao davne 2017. i tada nisam znao skoro ništa o programu. Program nije bio toliko „poznat“ kao što je danas i informacija nije bilo puno. Išao sam na program sam bez previše znanja o ičemu. Te godine sam naučio puno i stekao veliko iskustvo. Kada sam išao ponovno na program 2019. bio sam upoznat sa svime i trebao sam samo odraditi tehnički dio s agencijom i naći prijatelje koji će ići sa mnom.

3. Zašto si se odlučio prijaviti?

Još 2016. godine sam razmišljao o turističkom putovanju u Ameriku, točnije u New York. Tako sam guglajući naišao sasvim slučajno na neke članke o Work and Travelu i automatski me program zainteresirao. Četiri mjeseca u Americi, posao, nova okolina i još 2-3 tjedna putovanja gdje god želim. Nisam dugo razmišljao i odmah sam se prijavio. Danas to smatram kao jednu od najboljih odluka koje sam donio u životu.

4. Koji ti je bio glavni kriterij za odabir poslodavca?

Prvi put kad sam išao i nisam imao neke kriterije, samo mi je bilo bitno da odem tamo. Prve godine sam završio kao server iako nisam imao uopće iskustva u tom poslu, ali ispalo je odlično.

Drugi put sam pokušao opet naći posao kao server ili bilo koju drugu poziciju u restoranu. Ali glavni kriterij kod drugog odlaska je bio da nađem posao gdje mogu ići i moja dva prijatelja koji su išli sa mnom.

5. Je li ti proces prijave na program bio naporan? Jesi li stigao odraditi sve korake pravovremeno uz sve svoje privatne i fakultetske obveze?

Prve godine kad nisam baš bio upoznat s cijelim programom mi je bilo malo teže, no ne bi rekao naporno. Treba izvaditi nekoliko potvrda, odraditi intervjue, razgovore itd. I sve mi je to bilo novo.

Kad sam išao drugi put to je bile piece of cake, znao sam već sve korake u prijavi i sve je išlo vrlo glatko i bez ikakvih problema. Ako se svi papiri i dokumentacije pripremi na vrijeme nema nikakvih problema.

6. Je li proces viziranja bio strašan?

Moram priznati da me prvi put bilo dosta strah intervjua u ambasadi. Nisam znao što me očekuje, kolika je uopće prolaznost i uvijek sam slušao priče kako je teško dobiti vizu za Ameriku. Kad je razgovor s konzulom krenuo i strah je nestao, a vizu sam dobio bez ikakvih problema. Drugi put me nije bilo uopće strah i bez ikakvog stresa sam išao na razgovor. Ljudi u ambasadi su jako opušteni.

7. Kakva je bila tvoja percepcija Amerike prije odlaska na program? Je li se promijenila nakon što si proveo nekoliko mjeseci i putovao ili je ostala ista?

Svi uvijek pričaju o Amerikancima svakakve priče, istina je negdje na sredini. U nekim stvarima su ljudi potpuno u krivu. Mi Europljani Amerikance najviše znamo po filmovima i serijama, onda gradimo mišljenje na osnovu toga što vidimo na TV-u , ali prava Amerika je nešto sasvim drugo. U svakom slučaju promijenio sam mišljenje oko nekih stvari. Baš zato je ovaj program odličan, jer ne možete upoznati pravu Ameriku ako odete turistički jednom na 7 dana.

8. Što te najviše dojmilo radeći za američkog poslodavca?

Najviše me se dojmilo poštovanje koje imaju prema radniku, gledaju ga kao nekog tko njima treba. Prepoznaju trud i jako ga dobro nagrađuju, a nerijetko vrlo brzo unapređuju radnike ako misle da su spremni za neku bolju poziciju. Jako su organizirani i ono najbitnije plaća uvijek sjeda isti dan bez kašnjenja, a isplaćuje se svakih tjedan dana ili svaka dva tjedna, a to mi se puno više sviđa od našeg sistema.

9. Što bi izdvojio kao najveću kulturološku razliku SAD-a u odnosu na Europu?

Prvo što mi pada na pamet je hrana, imaju puno drukčiji ukus u vezi hrane. Hrpa toga što sam im pokazao od hrane oni su prvi puta vidjeli.
Drugo što bi naveo je da su puno otvoreniji, stalno su nasmiješeni, spremni pomoći, spremni na razgovor. Najviše me začudilo kad sam stajao na nasumičnoj u lici i razgovor s potpunim neznancem bi krenuo.

10. Bi li nešto drugačije napravio – odabrao drugi tip posla, poslodavca ili lokaciju?

Ne bih. Jednom sam išao u malo mjesto, drugi put sam išao u ogroman grad, doživio sam oba iskustva. Svako ima prednosti i mane. Nikad u životu neću zaboraviti ta dva ljeta, te ljude s kojima sam živio 4 mjeseca i naše razgovore i druženja. Što se posla i pozicije tiče, oba puta sam radio posao koji mi se sviđa i da idem opet tražio bi isti ili sličan posao.

11. Nećemo ulaziti duboko u financije, no možeš li nam reći isplati se sudjelovati, s obzirom na omjer uloženog-dobivenog?

U svakom slučaju se isplati, ja niti jednom nisam išao zbog novaca, ali oba puta sam uspio zaraditi dovoljno da pokrijem trošak programa, kupim si hrpu stvari i nakon radnog dijela putujem 2-3 tjedna po Americi, a nisam štedljiv tip. Onaj tko želi može preskočiti putovanje i vratiti se doma s puno novaca, ali to stvarno ne bi nikome preporučio. S druge strane iskustvo koje tamo steknete ne može se mjeriti u novcu.
Velika je prednost što nakon odrađenog programa dobijete i povrat poreza godinu nakon, u mom slučaju povrat poreza je bio otprilike isti iznos koliko je i trošak programa. U slučaju da imate američki ček za unovčiti, obratite se agenciji IntegralEdu za pomoć. 

12. Jesi li putovao za vrijeme trajanja programa? Možeš li nam opisati svoje putovanje ukratko?

Naravno, to je i glavni razlog zašto sam se prvi put i prijavio. Prve godine mi je plan bio proći sve gradove koji me zanimaju na istočnoj obali pa sam tako prošao New York, Boston, Philadelphiju , Washington DC i Miami. Cijeli život sam te gradove gledao na TV-u i kad sam došao osobno tamo osjećaj je bio neopisiv.
No, prava želja mi se ispunila tek drugi put, tada sam posjetio zapadnu obalu. Išao sam u Las Vegas, San Francisco i Los Angeles te sam posjetio Grand Canyon i Death Valley. Los Angeles mi je oduvijek najdraži grad na svijetu i pošto sam cijeli život navijač LA Lakersa ostvario sam životni san kad sam ih gledao uživo.

13. Top 3 lokacije koje si posjetio za vrijeme svog boravka u SAD-u?

Kao što se vidi iz prethodnih odgovara, nisam baš neki veliki ljubitelj prirode i više volim velike gradove.
Ako baš moram izdvojiti top 3 destinacije to su:
1.    Los Angeles – kao što sam rekao najdraži grad. Dom Hollywooda , Beverly Hillsa i LA Lakersa, treba li reći išta više?
2.    New York City – U New Yorku sam proveo 3 mjeseca živeći tamo. Količina sadržaja koju NYC nudi je neopisiva, svaki dan možeš raditi nešto drugo i tako vjerojatno godinu dana da ispucaš sve što NY nudi. Parkovi, galerije, koncerti, kazališne predstave, arhitektura, šoping, sportski događaji, za svakoga ima nešto.
3.    Grand Canyon – iako sam rekao da nisam veliki ljubitelj prirode, Grand Canyon je možda i najljepši prizor koji sam ikada vidio u životu. Svaka slika koju ste ikad vidjeli od Grand Canyona ni izbliza vam ne može dočarati kako to izgleda uživo.

14. Bi li preporučio sudjelovanje drugima?

Naravno! Mladi ste, puni energije, volite putovati, družiti se, upoznavati nove ljude ili samo želite zaraditi novac? Prijavite se.
Na kraju, što imate za izgubiti?


Nemoj propustiti svoju studentsku mogućnost odlaska u zemlju prilika. Upoznaj se sa svim kulturama svijeta te otkrij kako je to živjeti i raditi u Americi. Javite nam se!

Povezane vijesti

Nove informacije o izdavanju viza za Work and Trav...

Predsjednička proklamacija koja je stupila na snagu 22. lipnja 2020., a koja je onemogućila izdavanje J-1 viza potrebnih za odlazak na radni program, nije produžena te je ukinuta 31. ožujka ove godine...
02.04.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka