Work and Travel iskustva - 3. priča

08.01.2021

Nastavljamo s novim pričama naših klijenata koji su sudjelovali na Work and Travel programu i podijelili svoja iskustva.


Ovaj put to je Marijana, koja je posjetila SAD 2018. godine. U nastavku saznaj kako je njezino Work and Travel iskustvo iz daleke Montane!

1. Gdje si provela svoje ljeto i što si radila?

Ljeto 2018. godine provela sam u Whitefishu, gradiću u saveznoj državi Montani koja se nalazi uz granicu s Kanadom. Radila sam kao Housekeeper u prekrasnom Whitefish Mountain Resortu koji je popularan po svom skijalištu s obzirom da je Montana jedna od najhladnijih američkih saveznih država, no također imaju vrlo razvijen i ljetni adrenalinski turizam stoga je cijelo ljeto bilo jako puno posla. Moj drugi posao bio je u gradu u sushi restoranu imena Wasabi gdje sam radila kao busser.

2. Koliko si znala o programu prije no što si se odlučio prijaviti?

Pretpostavljam da nisam znala previše. Ljeto ranije sam odlučila da definitivno želim ići jer sam imala puno prijatelja koji su već prošli Program i koji su imali samo riječi hvale. Upravo iz razloga što mi se cijeli proces činio prilično kompliciran da bih sve sama odradila, odlučila sam se relativno rano prijaviti i potpisati ugovor kako bih imala dovoljno vremena za sve korake koje je potrebno učiniti prije samog odlaska u Ameriku i smatram da je to bila jako dobra odluka.

3. Zašto si se odlučila prijaviti?

Sama ideja da ću 4 mjeseca provesti živeći, radeći i putujući Amerikom mi se činila više nego savršenom! Lagala bih kada bih rekla da nisam imala neke sumnje, nedoumice, pitanja, no velika želja ja na kraju naravno ipak prevladala i ne postoji trenutak u kojem sam požalila. Ono što mi se najviše svidjelo je svakako činjenica da imam 21 godinu (tada ) i da sam potpuno neovisna, odnosno da ću sama zaraditi dovoljno za mjesec dana putovanja Amerikom uz misao da se takva prilika ne pruža često i stoga ni ne propušta.

4. Koji ti je bio glavni kriterij za odabir poslodavca?

Prije 3 godine, kada sam se ja prijavljivala, svakako je bilo manje poslodavaca i ponuda nego što je to danas, no ipak dovoljno za izabrati nešto po vlastitoj mjeri. Najvažnij kriterij za mene su bili datumi početka i završetka rada zato što smo htjeli biti sigurni da će nam ostati dovoljno vremena za putovanje koje nam je bilo u planu. Nadalje, pokušavali smo pronaći radno mjesto na kojem će nam poslodavac osigurati smještaj jer smo procijenili da nam to uvelike olakšava situaciju. Također, u igri je bila i satnica, no zaključili smo da su one vrlo slične gotovo svugdje kada se u obzir uzme fiksni dio i napojnice.

5. Je li ti proces prijave na program bio naporan? Tj. jesi li stigla odraditi sve korake “uredno” uz sve svoje privatne i fakultetske obveze?

Ne bih rekla da je proces prijave za mene bio izrazito naporan zato što nas je naš koordinator za W&T iz Integrala izuzetno dobro vodio kroz cijeli proces i na vrijeme nam uvijek javljao sve korake koje je potrebno poduzeti. Potrebno je poduzeti dosta koraka prije odlaska, no svakako se sve stigne bez velike drame, osobito ako se krene dovoljno rano. Također, apsolutno se stigne odrađivati cijeli proces prijave uz sve ostale privatne i fakultetske obveze zato što kada se krene u cijeli postupak dovoljno rano, onda su svi koraci koje je potrebno odraditi dovoljno udaljeni jedan od drugog kako ne bi došlo ni do kakvog stresa uzrokovanog nedostatkom vremena.

6. Je li proces viziranja bio “strašan”?

Proces viziranja je onaj posljednji koji je zapravo kruna cijele prijave i zato je pomalo stresan sam po sebi, no svakako ne bi trebao biti! Zapravo je meni, a i svima koje poznajem, prošao bez ikavih problema i zato smatram da nema potrebe ni mjesta ni za kakav nepotreban strah. Kroz prijavu ćeš dobiti sve papire koji su ti potrebni i sve savjete koji ti mogu pomoći prilikom intervjua, tako da sam sigurna da ne postoji razlog zbog kojeg bi došlo do određenih poteškoća prilikom dobivanja Vize.

7. Kakva je bila tvoja percepcija Amerike prije odlaska na program? Je li se promijenila nakon što si provela nekoliko mjeseci i putovala ili je ostala ista?

Rekla bih i da i ne. Amerikanci slove kao vrlo otvoren i pristupačan narod, kakvi zbilja i jesu oni s kojima sam imala priliku surađivati i biti u kontaktu. Čak je i definicija i slika šefova potpuno drugačija od one koju mi u Hrvatskoj imamo. Svi su vrlo prijateljski nastrojeni, no također „u svom filmu“ što se života u Americi tiče i nisu jako upoznati sa situacijom izvan Nje. Svi veliki američki gradovi su poput džungle, baš onakvi kavim su prikazani u javnosti. Bilo mi je vrlo zanimljivo prolaziti mjestima koja su toliko često prikazana u filmovima ili koje sam do tada imala priliku vidjeti samo igrajući igrice kao dijete. Nije se dogodilo ništa zbog čega bih promijenila svoju dobru sliku o Americi i ljudima koji tamo žive.

8. Što te najviše dojmilo radeći za američkog poslodavca?

Upravo ono što sam prethodno navela – njihov odnos prema poslu i zaposlenicima. Američkog poslodavca svakako na prvu nije moguće prepoznati zato što su u svakom smislu izjednačeni sa svojim zaposlenicima. S obzirom da je Whitefish vrlo malen grad, vrlo često se znalo dogoditi da nekoga od svojih nadređenih sretnem u gradu ili izlasku i u potpunosti je uobičajeno da je i on dio „društva“ u kojima su njegovi zaposlenici, čak i oni na najnižim razinama.

9. Što bi izdvojila kao najveću kulturološku razliku SAD-a u odnosu na Europu?

Amerika je kontinent za sebe u svakom smislu te riječi i to je ono što shvatite tek kada provedete određeno vrijeme družeći se s Amerikancima. Meni je osobno bilo vrlo teško povjerovati da mnogi od njih nisu upoznati sa svim europskim državama, sustavom mjerenja ili načinom pisanja datuma. Trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem na valutu, prvenstveno na novac u kovanicama. Također, primanje plaće u čekovima je potpuno drugačije od sustava na našim prostorima što je isto vrlo zanimljivo.

10. Bi li nešto drugačije napravila – odabrala drugi tip posla, poslodavca ili lokaciju?

Nikako, sve je bilo apsolutno savršeno! Moram priznati da sam ja na početku bila vrlo skeptična što se tiče lokacije zbog vremenskih uvjeta, no prijatelji su me nagovorili i neizmjerno sam im zahvalna zbog toga. Whitefish je zasigurno jedno od najljepših mjesta koje sam ikada posjetila, osobito priroda koja ga okružuje. Prvi posao nije uvijek bio iz snova, no imala sam odlične kolege pa mi ni to nije ostalo u lošem sjećanju ili nešto što bih drugačije napravila te su svi bili izuzetno dragi, spremni pomoći i cijeli grad odiše nekom posebnom pozitivnom energijom.

11. Nećemo ulaziti duboko u financije, no možeš li nam reći isplati se sudjelovati, s obzirom na omjer uloženog-dobivenog?

Apsolutno da jer si ti jedino i isključivo osoba koja odlučuje na koji ćeš način rasporediti svoja financijska sredstva. Možeš maksimalno štedjeti tijekom perioda rada, kraće putovati i vratiti se kući sa puno većim iznosom od onog kojeg je kod nas za isti posao moguće zaraditi ili možeš živjeti puno opuštenije tijekom perioda rada, duže putovati i sve ostalo. Sve ovisi o tebi i tvom životnom stilu, odnosno načinu na koji odlučiš trošiti zarađeni novac, što je odlično. Ali na kraju dana je u potpunosti isplativo s obzirom na omjer uloženog-dobivenog.

12. Jesi li putovala za vrijeme trajanja programa? Možeš li nam opisati svoje putovanje ukratko?

Naravno, dvojica prijatelja s kojima sam došla u Ameriku i ja proveli smo mjesec dana putujući Amerikom u kojem smo periodu zbilja puno toga vidjeli i doživjeli. S obzirom da smo bili u Montani, svoje putovanje smo započeli u Seattleu nakon čega smo nastavili svoje putovanje Kalifornijom prema San Diegu i Los Angelesu. Zatim smo bili u Disneylandu, a obišli smo i različite nacionalne parkove na tom području. Putovanje smo nastavili Arizonom i Nevadom sve do Las Vegasa. Svoje smo putovanje završili u New Yorku.

13. Top 3 lokacije koje si posjetila za vrijeme svog boravka u SAD-u?

• Arizona – ništa drugo, samo Arizona. Vožnja kroz tu pustinju bez igdje ikoga, samo ponekog kaktusa, je definitivno nešto što je ostalo kao moja slika Amerike

• Nacionalni park Glacier – posjetili smo ga i kampirali s američkim prijateljima tijekom života u Whitefishu i zasigurno je najljepši nacionalni parki koji sam posjetila, priroda je nestvarna!

• Las Vegas – mislim da nisu potrebna dodatna pojašnjenja 

14. Bi li preporučila sudjelovanje drugima?

Apsolutno da! Preporučila bih sudjelovanje svima, čak i ako niste u potpunosti sigurni u ovom trenutku. U potpunosti je vrijedno odvažiti se na ovakav korak jer je nezaboravno i neponovljivo iskustvo. Nemoj čekati, pred tobom je zasigurno ljeto života!

Ključne riječi:
vijesti

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka