Veliki vodič kroz profesionalnu orijentaciju: Kada započeti s procesom i što očekivati

23.05.2024


Profesionalna orijentacija proces je istraživanja vlastitih interesa, vrijednosti i ciljeva kako bi se donijele informirane odluke o budućoj karijeri. Iako se radi o procesu koji je namijenjen učenicima, jednako je koristan i za one koji žele promijeniti studij, karijeru ili nisu sigurni koje vještine posjeduju te kako pronaći karijeru srodnu istim.


Za učenike trećih razreda srednjih škola uskoro se približava period odabira fakulteta i studijskih programa, a tim smo povodom razgovarali s Anom Lalić, pedagoginjom i obrazovnom savjetnicom koja nam je pojasnila detalje procesa, ali i kome je on namijenjen.


Kako prepoznati kada je pravo vrijeme za proces te kako učenici, ali i roditelji mogu prepoznati jesu li njihova djeca kandidati za profesionalnu orijentaciju?


Najjednostavnije je prepoznati je li netko kandidat za profesionalnu orijentaciju tako da se odgovori na pitanje Jesam li sigurna/siguran što želim studirati? Ako je odgovor NE, program profesionalne orijentacije je za tu osobu. Također, potrebno je uzeti u obzir koji je dijete razred. U IntegralEdu profesionalnu orijentaciju preporučujemo učenicima na kraju 3. ili početku 4. razreda srednje škole. Ne savjetuje se da se procesu pristupa ranije jer se djeca još nisu susrela s nekim školskim predmetima, niti su imala vremena samostalno razmisliti koje ih područje studija zanima. 


Kako proces profesionalne orijentacije može učenicima pomoći i usmjeriti ih?


Profesionalna orijentacija učenicima, ali i roditeljima može dati dodatnu sigurnost u odluku. Potrebno je uzeti u obzir da je donošenje odluke o budućoj karijeri i studiju vjerojatno najveća odluka koju je jedan tinejdžer ikada trebao donijeti. U slučaju da žele studirati u inozemstvu, učenici tu odluku moraju donijeti još ranije, sa 16 ili 17 godina. Ako dodamo pritisak školskih obaveza, a nekada i roditelja, najbolje je obratiti  se nekome tko obitelji može pomoći u navigiranju navedenog procesa.


Prema istraživanjima, koja su nažalost malobrojna, 57% učenika nije sigurno koji fakultet odgovara onome što žele, a čak 33% maturanata pri završetku školovanja ne zna što žele studirati. Statistika o nesigurnosti još je značajnija kada uzmemo u obzir da 75% studenata prve godine studija nije sigurno u svoj odabir. Čak je 50% učenika preopterećeno odlukom. Kad te podatke usporedimo sa studentima prve godine koji su prošli profesionalnu orijentaciju, njih 89% je na kraju godine potvrdilo da su odabrali ispravan studij i da su zadovoljni svojim odabirom (izvor: Ellucian survey, 2019, Course Correction: Helping Students Find and Follow a Path to Success).


Kako funkcionira proces?


Prvi, uvodni termin, koji zovemo preliminarnim razgovorom traje oko 45 minuta, a nekada i duže, ovisno o tome je li prisutan roditelj i koliko dijete daje iskrene i široke odgovore. Drugi dio ovisi o brzini rješavanja ispita koje učenici rješavaju sami kod kuće. Obično većina učenika riješi ispite kroz dva tjedna od preliminarnog razgovora. Ispit MyCareerChoices traje otprilike 30 minuta, a MyAptitudeTest nekih 90 minuta. Možemo reći da je vrijeme rješavanja ispita 140 minuta. 


IntegralEdu nudi dvije opcije profesionalne orijentacije, koje su ključne razlike među njima i kako odabrati pravu opciju?


Ključna je razlika u tome kome je koji oblik profesionalnog savjetovanja namijenjen. Individualni program namijenjen je onima koji uopće nisu sigurni u ono što bi studirali tj. nemaju nikakvu ideju o tome ili razmišljaju o nekoliko područja. Radionica profesionalnog razvoja odvija se u grupi i namijenjena je onima koji imaju okvirnu ideju koji studijski smjer upisati, ali nisu sigurni koje su karijere i poslovi povezani s tim studijem i kako studij izgleda te bi htjeli uz savjetovanje dublje razmisliti je li taj studijski program prikladan za njih. Za one koji nisu sigurni koju od ponuđenih opcija odabrati, naši će obrazovni savjetnici tijekom razgovora rado predložiti koji program bolje odgovara individualnim potrebama.


Koje se metode koriste tijekom procesa?


Koristi se metoda vođenog razgovora, MyCareerChoices i MyAptitudeTest za provođenje testova, a za koje smo jedini akreditirani centar u Hrvatskoj. Kao opcionalne ispite koristimo 16PersonalitiesTest i Gardner Intelligence Test. MyCareerChoices je ispit od 300 pitanja kojima učenici procjenjuju svoj interes ili zanimanje za određeno područje i povezuje te rezultate s karijernim područjima, dok je MyAptitudeTest nešto kao test inteligencije ali u različitim područjima (numerička, apstraktna, jezična, spacijalna i sl. inteligencije). Što se opcionalnih ispita tiče, 16PersonalitiesTest svrstava ljude u tipove i bazira se na 5 skala:

Introverted (I) vs. Extroverted (E)
Intuitive (N) vs. Observant (S)
Thinking (T) vs. Feeling (F)
Judging (J) vs. Prospecting (P)
Assertive (-A) vs. Turbulent (-T)


Ovaj je test dobra potvrda ranijih rezultata jer su obično usklađene karijere koje pristaju nekom tipu osobnosti i rezultati ostalih ispita. Posljednji test, GardnerIntelligenceTest bazira se na teoriji Howard Gardner o 8 različitih tipova inteligencije. Ovaj je ispit, za razliku od MyAptitudeTesta, baziran na samoprocjeni inteligencije, ali iz iskustva možemo reći da rezultati uglavnom uvijek potvrđuju već dobivene rezultate. Pri profesionalnoj orijentaciji je važno dobiti punu sliku o željama i interesima učenika te zato procesu pristupamo iz perspektive interesa, sposobnosti i osobnosti.


Kako protumačiti rezultate? Dobiva li se neka potvrda?


Rezultati se ne tumače samostalno već s obrazovnim savjetnikom koji pojašnjava rezultate i piše izvještaj o istima na osnovu svih dobivenih rezultata. Pri završetku procesa profesionalne orijentacije roditelji i učenik dolaze na analizu rezultata koja traje oko 90 minuta. Nakon toga putem maila dobiju dodatne materijale za istraživanje i popis studijskih programa, a na raspolaganju ostaju i opcionalne dodatne konzultacije o studiju u inozemstvu. Izvještaj sadrži nekakvih 40 stranica gdje se nalaze informacije o 50 različitih područja studija te  o tome koliko je učenik za njih zainteresiran, ali i koliko ta karijerna područja odgovaraju tom pojedincu. U izvještaju mogu pronaći i informacije o tome koje karijere spadaju u koje područje, ali i dublje rezultate za područja koja učenik treba uzeti u obzir. Primjerice, u kalkulaciju zašto nekom učeniku odgovara karijera u psihologiji ne uzima se u obzir samo njegov interes za psihologiju, nego i njegov rezultat na skalama po pitanju primjerice brige za druge, verbalne komunikacije i sl. Međutim, da bi došli do zaključka o tome što učeniku preporučiti, moramo pristupiti zajedničkoj analizi gdje se u obzir uzima ono rečeno na preliminarnom razgovoru, ali i ostali rezultati. 


Nakon odrađenog procesa, učenik bi trebao uzeti vremena da prouči materijale koje je pripremio obrazovni savjetnik i upozna se s područjima koja su mu ponuđena. Naposljetku, svako dijete mora odluku donijeti samo za sebe. Jako je važno da dio proces profesionalne orijentacije bude alat za savjetovanje i osnaživanje djeteta u sigurnost vlastite odluke. 

 

Ako tražite pomoć pri donošenju odluke o budućoj karijeri ili vam je potrebno stručno usmjeravanje, IntegralEdu savjetnici rado će vam pomoći u tom procesu. Termin za programe profesionalne orijentacije moguće je rezervirati putem linka.
 

Povezane vijesti

Coventry University – iskustvo studentice iz Hrvat...

Uz teorijsko znanje, studenti imaju mogućnost prakse ili studentske razmjene te stječu vještine i iskustva koja ih čine konkurentnijima na tržištu rada po završetku studija u inoz...
07.07.2021 Vidi više

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka