Upiši studij u inozemstvu usmjeren na zanimanja budućnosti

18.05.2022

Svake godine na sveučilištima u inozemstvu pojavljuju se novi studiji što dokazuje ubrzan razvoj i potrebu za novim vještinama.


Transformacija poslovnog svijeta odvija se nevjerojatnim tempom, a tvrtke su u neprestanoj potrazi za onima čije kompetencije odgovaraju novim zahtjevima tržišta. Najveća prednost studiranja u inozemstvu je ta što sveučilišta prate trendove i zahtjeve tržišta, a svoje studijske programe prilagođavaju pravovremeno. 

Tako se u kontekstu današnjih potreba tržišta govori o zanimanjima budućnosti, odnosno o onim poslovima za koje se smatra da će dugoročno biti poželjni i potrebni za funkcioniranje brojnih industrija, a veliki naglasak stavlja se na zanimanja koja prate ubrzan tehnološki razvoj i digitalizaciju poslovnih procesa.

9. lipnja na online događaju Study STEM, Computer Science and Game Design možeš saznati više o studijima i karijerama budućnosti, ali i na jednom mjestu dobiti informacije od obrazovnih savjetnika i predstavnika vodećih sveučilišta u Nizozemskoj i Danskoj – Tilburg University i University of Southern Denmark. Pročitaj više.

Izbor studija u inozemstvu raznolik je i brojan, a možda će vas privući programi za koje nikada prije niste ni čuli! Svake godine na sveučilištima u inozemstvu pojavljuju se novi studiji što dokazuje ubrzan razvoj i potrebu za novim vještinama, a evo nekih od studija budućnosti visoke zapošljivosti:

AI Specialist

Umjetna inteligencija već je poprimila ulogu sustava potpore u mnogim područjima ljudskih djelatnosti, ali to je tek početak njezinih mogućnosti. Očekuje se da će u bliskoj budućnosti AI postati osnova novih poslovnih modela, rješenja i inovacija – od zdravstvene aplikacija za samostalne dijagnoze do automobila koji ne ovisi o čovjeku. Potražnja za AI stručnjacima izrazito je visoka, upravo zato što će oni predstavljati bitan faktor u opstanku i funkcioniranju mnogih poslovanja, a vrlo je malen broj ljudi specijaliziran za ovo područje. 

S druge strane, sve je više sveučilišta u inozemstvu koja nude ovaj i slične studije, primjerice Cognitive Science and Artificial Intelligence na Tilburgu!

ČINJENICE: Broj stručnjaka za umjetnu inteligenciju povećao se 19 puta od 2015. U vrijeme digitalizacije, samo u SAD-u potražnja za stručnjacima za umjetnu inteligenciju godišnje se povećava za 74%. Kako bi se optimalno pripremili za ovu profesiju, stručnjaci za AI trebali bi imati konkretno znanje u sljedećim područjima: strojno učenje (machine learning), duboko strukturirano učenje (deep structured learning), računalni vid (computer vision), Python, TensorFlow i naravno AI.

Robotics Engineer

Robotika je u procesu transformativnog koraka prema naprijed – u bliskoj budućnosti pametni roboti ne samo da će obavljati sve vrste poslova u tvornicama, već ćemo ih susretati i u brojnim drugim profesionalnim i privatnim područjima primjene. Inženjeri robotike imaju znanje na temelju kojega mogu osmisliti adekvatna rješenja za stvaranje robotiziranih sustava koji olakšavaju ljudsku svakodnevicu, a za koja trebaju i dobro razumjeti makroekonomiju.

University of Southern Denmark i Fontys University of Applied Sciences poznati su po svojim vrhunskim studijskim programima u području inženjerstva, a neki od studija su:

  • Automotive Engineering,
  • Electrical and Electronic Engineering,
  • Industrial Design Engineering,
  • Mathematical Engineering,
  • Mechanical Engineering,
  • Mechatronics.

ČINJENICE: Robotika se trenutno nalazi među najbrže rastućim industrijama u cijelome svijetu. Interes za ovim područjem inženjerstva proizlazi iz činjenice da ono ne uključuje samo rad na hardverskim i softverskim rješenjima, već i na virtualnim i fizičkim botovima. Inženjeri robotike s idealnim kompetencijama vješti su u sljedećim poljima: automatizacija robotiziranih procesa, UiPath, Blue Prism, Automation Anywhere i robotika.

Data Scientist

Tvrtke su u stalnoj potrazi za „znanstvenicima za podatke“ jer oni upravljaju najvećim i najvrjednijim resursima organizacija: podacima o kupcima, proizvodima i tržištu. Ne samo IT stručnjaci, već i izvršni direktori, marketing stručnjaci i menadžeri moraju tumačiti podatke i na njima temeljiti svoje strateške odluke. Dakle, za osmišljavanje učinkovitih rješenja ključna je sposobnost čitanja podataka te su Data Scientists koji pružaju dragocjenu osnovu i znanje za praktičnu primjenu tu vrlo bitan faktor.

Ovaj studij dostupan je na jednom od najboljih sveučilišta u inozemstvu, Tilburg Universityju, a više o samom programu možete pročitati ovdje.

ČINJENICE: Stručnjaci za podatke rade s i na najnovijim saznanjima u područjima data mining, machine learning, Phyton, R ili Apache Spark. Upravo ta raznolikost čini ovaj posao toliko zanimljivim i jedinstvenim.

Chief Ethics & Sustainability Officer

Održivost i razumijevanje njezine uloge u poslovanju značajno su se promijenili posljednjih godina jer su organizacije sve više svjesne, prvenstveno financijskih, posljedica uspješne strategije održivosti. Kao rezultat toga, dugoročni, vrijednosno orijentirani pristup ključan je za ekonomske, ekološke i socijalne inicijative organizacije, a netko za njih mora biti zadužen. Osoba odgovorna za etičnost i održivost osigurava da je strategija održivosti tvrtke dio cjelokupne poslovne strategije i da se strateški ciljevi provode u svakodnevnoj poslovnoj praksi.

ČINJENICE: Ovaj posao, uz dubinsko znanje o organizaciji, zahtijeva i usmjerenost prema asertivnosti. Također, zanimljiv je jer se stručnjaci bave ispunjujućim i smislenim zadacima, dajući vrijedan doprinos i poslovnoj okolini i društvu.

Cybersecurity Specialist

Digitalnim razvojem rizik od kibernetičkih napada eksponencijalno je porastao. To se posebno odnosi na javne institucije, međunarodne korporacije te lokalna mala i srednja poduzeća. U tom kontekstu, organizacijama su potrebni stručnjaci sposobni za provedbu pojedinačnih mjera, kao i za kontinuirani nadzor poslovnih sustava. Ovi stručnjaci razrađuju koncepte i strategije zaštite kako bi dugoročno osigurali učinkovitost mjera.

ČINJENICE: Izvješće Data Breach QuickView Report naglašava važnost stručnjaka za kibernetsku sigurnost. Broj kibernetičkih napada 2020. povećao se za 50% u cijelom svijetu u odnosu na prethodnu godinu, a predviđa se da će se taj trend nastaviti u tijeku ere digitalizacije. Kibernetska sigurnost dobiva na važnosti jer će u budućnosti uspjeh ili neuspjeh organizacije još više ovisiti o tome koliko se učinkovito organizacija štiti u digitalnoj sferi. Dobar stručnjak za kibernetsku sigurnost ima sljedeće vještine: stručnost u informacijskoj sigurnosti, mrežnoj sigurnosti, procjeni ranjivosti i cyber sigurnosti općenito.

Digital Transformation Manager

Svi govore o digitalnoj transformaciji – ali tko ju provodi? Razgovor o digitalnoj budućnosti organizacije ovisan je o ljudima koji tranformaciju moraju potaknuti i razvijati. Stručnjaci za navedeno područje suočeni su s ogromnim izazovima i moraju posjedovati mnoštvo vještina kako bi učinkovito ispunili svoje zadatke koji uključuju definiranje, izvršavanje i nadziranje projekata povezanih s digitalnom transformacijom.

ČINJENICE: S obzirom na njihov zahtjevan profil posla, menadžeri digitalne transformacije ne trebaju samo dobro razumijevanje makroekonomije, već i vještine upravljanja projektima. Moraju razumjeti tehnološke i poslovne zahtjeve te biti sposobni primijeniti interdisciplinarni pristup kako bi surađivali sa stručnjacima iz različitih odjela. Napokon, uspješna digitalna transformacija može uspjeti samo ako uključuje timski rad.

Ako ste zainteresirani za neko od zanimanja koja će oblikovati budućnost posjetite naš online događaj na kojem će se predstaviti najbolja europska sveučilišta i studijski programi u STEM, Computer Science i Game Design područjima. Prijave su moguće ovdje.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka