Ukidanje danskih studijskih programa na engleskom jeziku – dodatne informacije

16.07.2021

Danska je vlada, o čemu smo već izvijestili, krajem lipnja donijela odluku o ukidanju studijskih programa na engleskom jeziku na svim danskim stručnim studijima, Academies i Colleges, uz neke iznimke.


Ova se odluka odnosi na akademsku godinu s početkom u rujnu 2022. Akademski programi na Research Universities nastavit će se održavati na engleskom jeziku, ali uz smanjene kvote.

Za sve one kojima je Danska i dalje primarna destinacija za upis željenog studija, nekoliko danskih obrazovnih institucija ponudit će mogućnost upisa u siječnju 2022. godine, što će ujedno biti i posljednja prilika za besplatno studiranje u Danskoj. Svi oni koji se nakon rujna 2022. odluče upisati studij u Danskoj, moći će aplicirati na University programe.

Studenti koji već studiraju te svi oni koji će u rujnu započeti svoj studij na danskim sveučilištima, moći će završiti svoje AP ili Top-up programe na engleskom jeziku. Oni koji odluče nastaviti svoje obrazovanje u Danskoj nakon AP programa, upisujući Top-up programe morat će se pripremiti na ograničene kvote i nastavak studija na danskom jeziku.

Prenosimo vam informacije nekih od najpopularnijih danskih sveučilišta, Business Academy Aarhus, Zealand i IBA, o načinima na koje studenti mogu nastaviti svoje obrazovanje u Danskoj.

Business Academy Aarhus objavilo je kako će nastavak obrazovanja kroz Top-up programe biti moguć, no zahtjevan. Za primjer uzimaju studenticu iz Poljske koja je završila AP program u području IT-a na engleskom te Top-up program IT Security na danskom jeziku. Nakon završenog Top-up programa zaposlila se u danskoj banci te paralelno završava diplomski studij u Poljskoj.

BA Aarhus će, primjerice, studentima pokušati olakšati na sljedeće načine:

  • svi će studenti imati priliku za besplatne satove danskog jezika na kampusu,

  • preporukom aplikacija koje nude internetske tečajeve, videozapise i podučavanje,

  • informiranjem o institucijama, primjerice CLAVIS kojI nude tečajeve jezika (tečaj je besplatan).

Zealand je istaknuo kako će studentima koji će započeti studij na njihovom sveučilištu u rujnu 2021. ili siječnju 2022. godine pružiti jednaku kvalitetu obrazovanja po kojoj su bili poznati i do sada te također potiču studente na učenje jezika i nastavak profesionalnog razvoja u Danskoj.

Ovo je također stav i preporuka sveučilišta IBA koje je objavilo kako će na jesen 2022. morati ukinuti AP programe na engleskom jeziku u području marketing menadžmenta, multimedijskog dizajna te međunarodne prodaje i marketinga, ali da se ova odluka neće odnositi na studijske programe koji su ponuđeni u suradnji s partnerima iz Velike Britanije – Sveučilište Coventry i Leeds Beckett. Također, studenti koji već studiraju na navedenim programima moći će završiti svoje studije na engleskom jeziku uz jednaku kvalitetu i provođenje programa. IBA radi na različitim mogućnostima koje se odnose na nastavak obrazovanja i napredovanja u Danskoj za studente koji završe AP programe nakon veljače 2022. godine. Ističu kako se međunarodni studenti uvijek mogu prijaviti za nastavak studija na danskome jeziku ako ispunjavaju potrebne uvjete, ali da će više informacija predstaviti u rujnu ove godine.

Naši obrazovni savjetnici pomoći će ti u tome da istražiš i informiraš se o drugim opcijama za kvalitetno obrazovanje u inozemstvu te da ostvariš svoj san o opisu studija u željenom području. Kontaktiraj nas i dopusti nam da ti odgovorimo na sva pitanja!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka