Top savjeti za polaznike jezičnih tečajeva

30.07.2021

Često je teško držati korak s vremenom, posebno kada je tijek događanja drugačiji od onog što smo planirali.


Planiranje, stvaranje popisa, pakiranje, velika očekivanja i razne emocije – kroz sve ovo prolaziš prije odlaska na jezični tečaj u inozemstvu. Bez obzira je li ti prvi put ili nije, svako iskustvo je jedinstveno.

Tvoj IntegralEdu savjetnik će biti uz tebe kroz cijeli proces prijave i trajanja jezičnog tečaja kako bi se pobrinuo da sve teče u najboljem redu. Jako je bitno uzeti u obzir sve savjete koje ti je napomenuo organizator u dokumentima. Te dokumente ćeš dobiti na sastancima koji su organizirani u IntegralEdu uredu ili u paketu kojeg ćemo ti poslati na kućnu adresu, a dodatne informacije ćeš dobiti i od našeg savjetnika. Za tebe smo odlučili rezimirati sve savjete u ovom članku:

Priprema prtljage – znak da se odlazak bliži

Ovo iskustvo će biti vježba vlastite nezavisnosti za tebe od početka do kraja. Zato je jako važno, čak ako si mlađi, sudjelovati u pripremi tvoje prtljage zajedno s roditeljima. U suprotnom, pronaći češ se u nepoznatom, kada na svojoj destinaciji budeš pretraživao prtljagu za nečim što možda nije u njoj.

Što se tiče odjeće, proizvoda za osobnu njegu, dokumenata i ostalih korisnih stvari, iskoristi savjete koji su spomenuti u dokumentaciji organizatora jezičnog tečaja, pazeći na odabrani program (možda će ti biti potrebna posebna sportska oprema ili laptop kako bi mogao raditi na svojim projektima i slično). Većina organizatora navedu popis stvari koji trebaš ponijeti sa sobom. Tvoji roditelji će također dobiti od nas Vodič za roditelje u kojemu su jasne informacije o sadržaju prtljage. Na primjer, ne moraš ponijeti sa sobom raznu odjeću za svaki dan koji ćeš provesti tamo, ali trebaš uzeti u obzir koliko često ti je omogućeno pranje rublja u učeničkom domu ili kod obitelji domaćina. Najčešće je to jednom tjedno.

Započni s check-listom i dodaj sve potrebne stvari za jezični tečaj. Znamo da se često dogodi da u prtljagu staviš razne stvari potrebne za sve moguće situacije, ali mi predlažemo da uz potrebne stvari ne spremaš vrijedne predmete ili uređaje. Imat ćeš samo dodatne brige, kao i tvoji roditelji. Ne zaboravi ponijeti svoj mobitel (s omogućenim roamingom), njegov punjač i adapter za struju (ako je potreban).

Dugo iščekivano putovanje

Pripremi se za mogućnosti novih iskustava i oslobodi svoju znatiželju. U dva tjedna ćeš se razviti kako drugi u jednoj godini. Ako je trajanje tvog jezičnog tečaja dulje, to je još bolje. Ali prije nego odeš od kuće kako bi započeo novu avanturu, pobrini se da nisi zaboravio ništa bitno, te ponovno pregledaj check-listu.

Informacije i dokumenti koje si dobio na sastanku u IntegralEdu uredu ili si primio na svoju kućnu adresu, će ti zasigurno pomoći kako bi ti se iskristalizirala slika onoga što će se dogoditi na zračnoj luci, tijekom leta ili kada te dočeka osoba koja će te odvesti do učeničkog doma ili obitelji domaćina.

Informacije kako će se odvijati putovanje (sa stjuardesom koja je tvoja pratnja – ako si hrvatski građanin koji je mlađi od 12 godina, ovo je obavezno tijekom napuštanja Hrvatske), što napraviti ako izgubiš svoju prtljagu ili ako se dogode promjene u letu aviona, doznat ćeš od IntegralEdu savjetnika ili u dokumentima koje ćeš dobiti na sastanku ili na kućnu adresu. Broj telefona škole/ jezičnog centra i IntegralEdu savjetnika su dostupni 24 sata na dane putovanja te su navedeni u dokumentima.

Još jedna bitna stvar je da ne zaboraviš nazvati svoje roditelje nakon slijetanja i/ ili nakon dolaska u učenički dom ili kod obitelji domaćina. Tako ćeš svima smanjiti brigu.

Prvi dan u jezičnom kampu

Jesi spreman? Jer počinje avantura koju čekaš cijelu godinu! Prvi dan ćeš biti smješten u sobu u učeničkom domu ili kod obitelji domaćina te ćeš proći obilazak škole ili čak i grada. Podsjetit će te na pravila škole/ jezičnog centra te ćeš dobiti paket dobrodošlice s korisnim informacijama o tvom boravku tamo i tjedni raspored.

Također, kako bi organizatori mogli oformiti grupe ovisno o razini znanja stranog jezika koji si odabrao, polagat ćeš ispit. U popodnevnim satima ćeš doznati kojoj grupi pripadaš s obzirom na tvoje rezultate ispita. Neki jezični centri će zatražiti od polaznika da riješe online ispit prije početka nastave na jezičnom tečaju.

Naravno, polagano ćeš se upoznati s djecom i mladim ljudima iz cijelog svijeta te ćete postati prijatelji.

Nastava, izleti, sportovi i/ ili kreativne aktivnosti

Kada čuješ riječ „nastava“, sigurno ćeš pomisliti na školu. Ali ovdje, to nije slučaj. Nastavnici su prijateljski nastrojeni te se trude stvoriti ugodnu atmosferu s dobrom radnom dinamikom i interaktivnošću kako bi vrijeme što brže proletjelo. Učiti ćeš bez puno truda. Nemoj oklijevati ako imaš dodatna pitanja ili potrebu da izraziš svoje ideje. Svakako će doprinijeti kvaliteti nastave i pomoći će tvom nastavniku.

Što se tiče slobodnih aktivnosti i izleta, oni će ti sigurno biti najdraži dio tečaja. Ako imaš manje od 16 godina, onda se smatraš maloljetnom osobom. Jesi li razmislio o tome da bi najzabavnije aktivnosti možda trebale potvrdu tvojih roditelja?

Nastavni program, izleti i slobodne aktivnosti razlikuju se od jednog jezičnog centra do drugog. Program je dostupan kod IntegralEdu savjetnika, a tjedni raspored će ti dodijeliti organizator tečaja. Važno je napomenuti da postoji mogućnost promjena u rasporedu ovisno o vremenskim uvjetima i/ ili o broju zainteresiranih polaznika.

Vježbanje stranog jezika

Ako se ne osjećaš kao riba u vodi oko uporabe stranog jezika kojeg želiš unaprijediti na jezičnom tečaju, možda ćeš oklijevati u strahu od sramoćenja pred drugima. Ali, ako ćeš izbjegavati korištenje tog jezika, znači da ćeš propustiti priliku za nova iskustva i prijateljstva. Jednostavno, pobjedi tu neugodnost i strah, sjeti se da želiš uvelike unaprijediti svoje znanje stranog jezika! Dodatno, ako ćeš vježbati taj jezik tijekom jezičnog tečaja, na kraju ćeš shvatiti koliki si napredak napravio od početka.

Pravila jezičnog centra

Kako bi sve teklo glatko, potrebno je poštovati određena pravila, bila ona pismena ili usmena. Zato, interna pravila škole/ jezičnog centra ćeš čuti prvi dan dolaska na jezični tečaj. To uključuje informacije o večernjem vremenskom nadzoru, korištenju mobitela, izostancima s nastave, ponašanju u učeničkom domu/ obitelji domaćina. Naravno, alkoholna pića, narkotici i pušenje su strogo zabranjeni. Ovisno o težini prekršaja pravila, polaznici će dobiti upozorenja ili čak biti poslani kući bez prava na povrat novca.

Čežnja za domom

Naravno da će ti nedostajati tvoj dom, roditelji i najbliži prijatelji. Uvjeravamo te da ćeš se tako osjećati samo prvih nekoliko dana. Istraživanje novog mjesta, novi i zanimljivi prijatelji iz cijelog svijeta, uzbudljive aktivnosti, nastava, izleti – zbog svega ovog će vrijeme proletjeti! Većina polaznika poželi produljiti svoj ostanak, što i učine posebno ako je slobodan smještaj i ako im roditelji to odobre.

Ne zaboravi – eksperimentiraj, uči i uživaj! Jedva čekamo čuti tvoje avanture kad se vratiš kući.

PONUDA JEZIČNIH TEČAJEVA U INOZEMSTVU

Sigurno ćeš imati puno pitanja o tome što se sve može dogoditi na jezičnom tečaju. Obrati se svom IntegralEdu savjetniku već danas!

 

Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka