Swiss Education Group: Elitni studij pod okriljem nestvarne prirode

20.06.2023

Posjetili smo prekrasnu Švicarsku i naše partnere Swiss Education Group pod čijim se nazivom skrivaju čak četiri vrhunske škole ugostiteljstva, kulinarstva i hotelskog menadžmenta


Swiss Education Group (SEG)

Swiss Eduaction Group objedinjuje četiri fakulteta s različitim fokusom. Svi su fakulteti u top 10 sveučilišta u svijetu specijaliziranih za Hospitality Management, a svi programi unutar SEG-a imaju obaveznu jednu do čak tri prakse unutar akademskog programa. Studenti mogu birati hoće li praksu odraditi u Švicarskoj ili na bilo kojoj drugoj destinaciji u svijetu (npr. u Aziji, Americi, na Filipinima ili slično), a pri tome im je na raspolaganju pomoć centra za razvoj karijera gdje je svakom studentu dodijeljen njegov savjetnik koji mu pomaže pri definiraju njegovih interesa i odabiru prakse. Iako je naglasak na hospitality industriji, mnogo studenata karijeru nastavlja graditi i u drugim industrijama poput bankarstva, fondova, HR-u, event industriji i sličnima.

Četiri fakulteta u top 10 sveučilišta u svijetu

Swiss Hotel Management School (SHMS) fakultet je smješten na čak dva kampusa – Caux i Leysin. Studenti imaju priliku učiti u palači Caux koja je, od svoje izgradnje 1902. godine, bila jedan od najluksuznijih hotela ikada izgrađenih. Fokus fakulteta je na hospitality menadžmentu, a preddiplomski program, nakon kojeg slijedi diploma Bachelor of Arts in International Hospitality Management, nudi čak tri specijalizacije: Hospitality Management, Event Management i Design Management. Osim što steknu mnoštvo praktičnog iskustva, studenti putem projekta Digital Portfolio, tijekom školovanja uče i kako to iskustvo što bolje prezentirati.

Drugi SEG fakultet je Cesar Ritz Colleges Switzerland koji se također proteže na dva kampusa – Brig i Le Bouveret. Studenti ovog fakulteta uglavnom su usredotočeni na poduzetništvo. Preddiplomski studij nudi diplomu usmjerenja u Hospitality Business Managementu, a diplomski u Hospitality and Tourism Entrepreneurshipu. Fakultet je usmjeren na iskustveno učenje što često uključuje najmoderniju tehnologiju, poput VR-a, koji studentima omogućuje da vizualiziraju stvari koje nisu zapravo pred njima, ali i da, na primjer, prošeću vinogradima cijelog svijeta.

Još jedan od fakulteta unutar SEG-a je Culinary Arts Academy Switzerland koji obućava studente da postanu vrhunski chefovi i slastičari. U njihovim moderno opremljenim kuhinjama i restoranima imali smo priliku uživati u eukacijama izrade koktela i čokolade gdje su nam predavači svojim pristupom potvrdili vanserijski profesionalizam i kvalitetu podučavanja. Po završetku preddiplomskog studija studenti dobivaju diplomu Bachelor Of Arts In Culinary Arts dok po završetku diplomskog studija dobivaju diplomu Master Of Arts In Culinary Business Management.

Posljednji fakultet unutar SEG grupacije je Hotel Institute Montreux koji je usmjeren na poslovanje. Kampus se smjestio u istoimenom gradiću koji pruža prekrasan pogled na ženevsko jezero, a zahvaljujući mediteranskoj klimi, nudi osjećaj prave idile. Ovaj program moguće je pohađati samo na preddiplomskoj razini, a nakon završetka studenti dobivaju diplomu Bachelor of Business Administration in Hospitality Management.

Važno je napomenuti da svi fakulteti nude dvojnu diplomu što znači da će svi studenti, ovisno o tome koji su fakultet završili, dobiti švicarsku i britansku ili američku diplomu s vrhunskih sveučilišta – University of Derby (UK), Washington State University (SAD) ili Northwood University (SAD).

Školarina koja pokriva sve troškove

Iako svaki fakultet ima svoje zahtjeve za upis, kako biste započeli studij unutar SEG-a potrebno je predočiti svjedodžbe srednje škole (za upis na preddiplomski studij) ili prijepis ocijena i diplomu fakulteta (za upis na diplomski studij), motivacijsko pismo, životopis te potvrdu o znanju engleskog jezika (IELTS, TOEFL, Duolingo). Uz to je još potrebno i platiti školarinu koja u ovom slučaju varira ovisno o fakultetu i programu. Tako primjerice cijena preddiplomskog studija može varirati od 115 000 do 168 000 švicarskih franaka za cijelo trajanje preddiplomskog studija, dok se za diplomski studij cijena kreće između 43 000 do 47 000 švicarskih franaka. Ono što je bitno znati jest da taj iznos pokriva sve troškove studija, ali i ostale troškove poput smještaja, hrane, uniforme pa čak i računala. Studenti tijekom studija također imaju pristup i svim popratnim sadržajima na kampusu poput teretane, saune, play station room-a i slično.

Iako ovo nisu programi za cjenovno osjetljive studente, fakultet ovisno o financijskim potrebama može odrediti niži iznos školarine koji se reflektira u popustu od primjerice 5% do maksimalno 10%.

Elitno obrazovanje i fokus na praktičnom dijelu nastave

Studenti na SEG fakultetima imaju priliku učiti od pravih profesionalaca u određenim poljima koji im pomažu da teoriju testiraju u praksi i da se okušaju na različitim pozicijama. Tako se tijekom studija mogu okušati u liderskim pozicijama te iz prve ruke naučiti kako voditi tim, kreirati budžet, organizirati evente i slično. Takav način učenja pomaže im da izbruse svoje vještine i stvore mindset usmjeren na rješavanje problema.

Zanimljiva je činjenica da je svim studentima prva praksa u Food & Beverage sektoru što često nije nimalo glamurozno. Od studenata se očekuje da uslužuju goste, pripremaju hranu, a sve s ciljem kako bi jednog dana svojim klijentima nudili najbolju moguću uslugu, znajući sve procese od osnovnog kontakta s gostima do vođenja poslovanja.

Na kampusu također postoji i fine dining restoran gdje studenti imaju priliku pripremati i posluživati hranu te usavršavati svoje vještine rada s ljudima, a nerijetko njihovi projekti rezultiraju stvarnim proizvodima poput događaja za stotinjak ljudi gdje studenti moraju osmisliti sve do najsitnijeg detalja - poput menu-a i nabavke namirnica pa sve do organizacije poslovanja i podjele uloga. Kad su u pitanju ostale prakse, studenti najčešće biraju područja u kojima se žele usavršavati poput financija, marketinga, dizajna i slično.

Networking i prilike

Fakulteti unutar SEG-a surađuju s brojnim internacionalnim partnerima pa studenti od početka studija imaju priliku za različite prakse, dok putem različitih studijskih posjeta i međunarodnih natjecanja imaju priliku širiti svoju profesionalnu mrežu. Primjerice SEG dva puta godišnje za svoje studente organizira International Recruitment Forum na kojem više od 170 poslodavaca iz čitavog svijeta dolazi regrutirati njihove studente.

Studenti tamošnjih fakulteta također godinama sudjeluju u natjecanju Sustainable Hospitality Challenge koje nastoji poticati održivo poslovanje u ugostiteljstvu, a 2022. bili su i finalisti natjecanja.

Prekrasna priroda i dobra prometna povezanost

A da ne bi sve ostalo samo na knjigama i praksi, fakulteti za svoje studente organiziraju i brojne izlete u njihovo slobodno vrijeme, a ne izostaju ni mnoge studentske udruge te sportski klubovi kojih su studenti često članovi.

Dok su neki kampusi poput Cauxa, Leysina i Le Bouvereta smješteni u manjim mjestima koja oduševljavaju šarmom i zelenilom, u Montreuxu i Brigu može se naći dosta kafića, restorana i klubova, a do većih mjesta i gradova moguće je doći kraćom vožnjom vlakom. Od ostalih popratnih sadržaja važno je reći da je cijela regija poznata po zimskim sportovima kao i po jazz festivalu te božićnom sajmu.

Više informacija moguće je pronaći na linku: https://www.swisseducation.com/en/

Ukoliko vas zanima više informacija i želite i vi studirati na ovim prestižnim fakultetima, dogovorite termin besplatnih konzultacija s našim obrazovnim savjetnicima i saznajte odgovore na sva vaša pitanja.

 

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka