STUDIJ U INOZEMSTVU: Zašto je Italija sve popularnija destinacija?

17.01.2022

Studij u inozemstvu / studiranje u inozemstvu / stipendije za studiranje u inozemstvu / fakulteti u inozemstvu / agencija za studiranje u inozemstvu / studij u Italiji – sve informacije na jednom mjestu!


Studij u Italiji sjajna je opcija za sve one koji su u potrazi za visokokvalitetnim sveučilištima u inozemstvu te obrazovanjem uz pristupačne životne troškove i troškove školarine. Svi oni čija je želja upis privatnih sveučilišta u Italiji, u tome im mogu pomoći stipendije za lakše studiranje u inozemstvu koje neke institucije nude. 

Umjetnički studiji, društvene znanosti, ekonomija i poslovanje ili medicina? Italija nudi sve od navedenoga! Posjeti online događaj Study in Italy i informiraj se o talijanskom obrazovnom sustavu, sveučilištima i studijima u području svoga interesa.

Što je karakteristično za sveučilišta i studiranje u Italiji?

•    Visokokvalitetan obrazovni sustav, međunarodno cijenjena sveučilišta, raznoliki studijski programi na talijanskom i engleskom jeziku, diplome priznate u cijelom svijetu,
•    sveučilišta u Italiji sama odlučuju o visini svojih školarina
•    prosječne školarine za visoko obrazovanje u Italiji kreću se između 850 i 3000 eura godišnje, ovisno o sveučilištu i studiju,
•    privatna sveučilišta skuplja su od državnih, a iznos godišnje školarine kreće se od 3600 eura,
•    prosječni troškovi života kreću se od 700 do 1000 eura mjesečno, uključujući smještaj, hranu, prijevoz i zabavu,
•    međunarodni studenti imaju pravo na 20 sati rada tjedno tijekom studija.

Studij u Italiji – financijski aspekt

Studiji u Italiji visoko su rangirani u usporedbi s većinom europskih zemalja zbog bolonjskog procesa i velikog izbora studija na preddiplomskoj i diplomskoj razini na preko 60 sveučilišta. Jedan od glavnih uvjeta pri odabiru studija u inozemstvu su školarina, stipendije i smještaj, a i u ovom pogledu Italija nudi opcije za svakoga. 

Školarina

Redovne školarine na talijanskim sveučilištima ovise o obiteljskim primanjima studenata te o studiju na koji se prijavljuje. 

Iznos godišnje školarine varira od nekoliko stotina eura za državna sveučilišta i najmanje 3600 eura (za studente nižeg imovinskog statusa i jeftinije studije) do maksimalnih 8900 eura (za studente višeg imovinskog statusa i skuplje studije) za privatna sveučilišta poput Università Cattolica del Sacro Cuore. 

Naravno, iznos školarine moguće je umanjiti pomoću stipendije za studiranje u inozemstvu koje svake godine sveučilišta dodjeljuju talentiranim i uspješnim međunarodnim studentima.

Troškovi života

Ukupni životni troškovi u Italiji ovise o odabiru grada. Milano i Rim su jedni od najskupljih, dok su manji sveučilišni gradovi povoljniji. Trošak može varirati između 700 i 1000 eura mjesečno. Studenti mogu raditi tijekom studija i to maksimalno 20 sati tjedno što može biti odličan dodatni izvor zarade.

Stipendije

Neka privatna sveučilišta u Italiji nude stipendije u raznim kategorijama koje se odnose na smanjenje iznosa godišnje školarine.

Università Cattolica del Sacro Cuore

Jedno od najvećih katoličkih sveučilišta u Europi s pet kampusa u Milanu, Piacenzi, Cremoni, Bresci i Rimu na kojima se nalazi 12 fakulteta s preko 26 studija na engleskom jeziku. Izbori su brojni – inovativni studiji u području ekonomije, agronomije, psihologije, lingvistike kao i filozofije i umjetnosti. Sveučilište se ponosi svojom multikulturnom zajednicom s preko 4400 međunarodnih studenata iz 100 zemalja svijeta.  

Za EU studente školarine iznose minimalno 3600, a sežu do 16 000 eura, ovisno o obiteljskim prihodima.

Studenti mogu koristiti djelomične ili potpune financijske olakšice ako pripadaju sljedećim kategorijama: studenti koji rade; studenti koji pripadaju istom domaćinstvu te upisuju sveučilište; domaćinstva s osobama s invaliditetom; studenti upisani u prvu godinu studija matematike; studenti s teškoćama u razvoju.

Cattolica i Istituto Giuseppe Toniolo di Studi Superiori provode inicijativu naziva 100 Scholarships + 100 Study Awards u sklopu koje stipendiraju studente koji se značajno ističu u nekim područjima.

NABA-Nuova Accademia di Belle Arti

Međunarodno priznata akademija umjetnosti i dizajna nalazi se u centru Milana. Osnovana 1980., NABA je najveća privatna umjetnička akademija u Italiji koja nudi multidisciplinarni, globalni pristup podučavanju na svojim kampusima u Milanu i Rimu- NABA nudi studentsku podršku i savjetovanje tijekom prijelaza iz akademije u poslovni svijet sa snažnim naglaskom na pripravništva u visoko cijenjenim kompanijama.

Trošak školarine također se određuje na temelju obiteljskih primanja. 

NABA nudi mnoge stipendije:

NABA SCHOLARSHIPS – PROJECT-BASED

NABA podržava visoko motivirane i inovativne mlade ljude nudeći stipendiju temeljenu na projektu koju mogu osvojiti tri studenta na svakom studijskom programu. Svaki program ima drugačiji projektni izazov.

NABA SCHOLARSHIPS – PORTFOLIO-BASED

Ova stipendija rezervirana je za one koji apliciraju za diplomsku razinu studija, a dodjeljuju se onima s izvrsnim portfeljima.

FINANCIJSKA POMOĆ

NABA nudi financijsku pomoć koja se sastoji od djelomičnog smanjenja školarine svim studentima slabijeg imovinskog statusa.

Također, školarina je 10% jeftinija ako student pošalje prijavu u prvom upisnom krugu, do 14. siječnja.

Istituto Marangoni

Poznati Istituto Marangoni je globalna mreža prestižnih škola za modu i dizajn u Milanu, Firenci, Parizu i Londonu. Ova međunarodna škola s preko 4000 studenata iz više od 107 zemalja ujedinjena je u dijeljenju iskustva i dijalogu među mladim talentiranim pojedincima koje vodi strast prema modi i luksuzu. 

Svake godine Istituto Marangoni dodjeljuje stipendije najdarovitijim studentima koji žele ostvariti karijeru u modnoj, dizajnerskoj i umjetničkoj industriji, a svoje obrazovanje žele steći na Maragonijevim preddiplomskim ili diplomskim studijima u Milanu, Firenci, Parizu i Londonu.

John Cabot University Rome

Sveučilište John Cabot neovisno je sveučilište u Rimu, specijalizirano za društvene znanosti, koje nudi studijske programe na engleskom jeziku studentima iz više od 70 zemalja. Tijekom studija studenti imaju priliku započeti praksu u međunarodnim tvrtkama i organizacijama, konzultantskim i nevladinim organizacijama, muzejima i slično, kao i putovati izvan Italije, u zemlje Afrike, Bliskog istoka, Azije i Europe.

Godišnja školarina na JCU-u iznosi 19 000 eura, ali preko 80% studenata godišnje dobije stipendije koji smanjuju troškove školarine.


Informacije o Italiji kao studentskoj destinaciji te navedenim sveučilištima u Italiji možeš saznati 20. siječnja od 14 do 17 sati prijavom na online događaj Study in Italy

Također, ako nisi u mogućnosti pridružiti se u navedenom terminu, uvijek možeš kontaktirati naše obrazovne savjetnike te na besplatnim individualnim konzultacijama saznati sve informacije u vremenu koje ti najbolje odgovara. Javi nam se i upiši željeni studij u inozemstvu!

Ključne riječi:
studij u inozemstvu financiranje

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka