STUDIJ U INOZEMSTVU: Kako odabrati pravi studij i idealnu karijeru!

21.12.2021

Studij u inozemstvu / studiranje u inozemstvu / stipendije za studiranje u inozemstvu / profesionalna orijentacija – sve informacije o studiju u inozemstvu na jednom mjestu.


Kako bi odabir studija u inozemstvu bio uspješan, a učenik dugoročno zadovoljan, potrebno je razmišljati o brojnim faktorima – interesi, vještine, talenti, mogućnosti učenika, njegove želje i ambicije, područja u kojima se ističe, predmeti koji ga vesele i slično samo su neki od njih.
Kako bi jasno vidjeli koja ih područja zanimaju, koje su njihove preference što se tiče buduće karijere i poslovnog okruženja, koje su im vještine posebno razvijene te samim time koji su studijski programi i buduće karijere za njih najpogodnije, sve više učenika odlučuje se za program profesionalne orijentacije.

Česti problemi pri odabiru studija

•    Studij uopće ne postoji;
•    Studij postoji, ali je integriran u neku drugu disciplinu;
•    Studij postoji, ali ima male kvote;
•    Studij postoji, ali ti program i način izvođenja nastave ne odgovaraju;
•    Nisi siguran/na koji je pravi studij, odnosno karijera za tebe.

Ograničava li te neki od ovih problema da upišeš studij u inozemstvu, razmisli o programu profesionalne orijentacije i detaljnom obrazovnom savjetovanju s našim savjetnicima Ivom i Filipom kako bi dobio/la korisne smjernice za odluku o svojoj budućoj karijeri.


 O programu profesionalne orijentacije

Ispiti profesionalne orijentacije pomažu učenicima da stvore viziju svoje obrazovne i karijerne budućnosti. Oba ispita razvio je tim stručnjaka Cambridge Occupational Analysts i vodeći britanski psiholozi, a trenutno su najbolji ispiti profesionalne orijentacije koje možete odabrati. Sastoje se od raznolikih pitanja, a na temelju odgovora, dosadašnjeg obrazovanja, interesa i sposobnosti istaknut će najbolje studijske programe i karijere.


Ponosni smo što je IntegralEdu jedina obrazovna agencija u Hrvatskoj i Sloveniji koja je ovlaštena provoditi ove ispite profesionalne orijentacije te što program profesionalne orijentacije u agenciji IntegralEdu obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija u inozemstvu.

Koncept programa profesionalne orijentacije u agenciji IntegralEdu: 

1.    Preliminarni razgovor i upoznavanje s učenikom
a.    razgovor o viziji buduće karijere, radnim uvjetima, ured-teren i slično
b.    upoznavanje s formatom ispita

Program profesionalne orijentacije u agenciji IntegralEdu započinje preliminarnim razgovorom i upoznavanjem s učenikom. Na prvim besplatnim konzultacijama upoznajemo učenika i savjetujemo ga o tome koji je ispit profesionalne orijentacije za njega najpogodnije, odnosno koji će mu najviše koristiti.

2.    Ispit profesionalne orijentacije – MyCareerChoice i MyAptitude
a)    upute za rješavanje testa
b)    test se može riješiti od kuće

Učenik zatim rješava ispit koji se uglavnom sastoji od dva dijela. Ispit MyCareerChoice odlična je opcija ako učenik još nije siguran što bi želio studirati jer MyCareerChoice zapravo mjeri koje discipline i buduće karijere najviše odgovaraju učenikovim interesima i sposobnostima.

Uz sam MyCareerChoice ispit dolazi i Cambridge Aptitute Test Score koji mjeri kako učenik konkurira svojim vršnjacima u sljedećim kategorijama:
•    verbal reasoning
•    numerical reasoning
•    abstract reasoning
•    spatial reasoning
•    arithmetic calculation
•    spelling
•    working quickly and accurately

3.    Tumačenje rezultata testa s obrazovnim savjetnicima

Nakon što rezultati stignu, naši obrazovni savjetnici detaljno prolaze i tumače rezultate riješenih ispita s učenikom i njegovim roditeljima. Za vrijeme čitave analize rezultata test se referira i na gore spomenute vještine/kategorije i koliko su iste potrebne u određenim profesijama. MyCareerChoice ne nudi popis studija, već profesija te ga upravo iz tog razloga preporučujemo učenicima koji još nisu sigurni što bi studirali.

4.    Refleksija i vlastito dodatno istraživanje prema uputama obrazovnih savjetnika

Sljedeći korak uključuje vrijeme koje se ostavlja učeniku kako bi promislio o rezultatima i sugestijama testa te dodatno samostalno istražio studije koji odgovaraju njegovim mogućnostima i interesima. Kad učenik izrazi želju, sa svojim obrazovnim savjetnikom izrađuje strategiju o budućem obrazovanju i odabiru studija i/ili karijere.

5.    Izrada strategije o budućem obrazovanju s obrazovnim savjetnicima – odabir karijere i/ili studija

Profesionalna orijentacija u IntegralEdu zapravo obuhvaća cijeli proces mentorstva i vođenja učenika od preliminarnog razgovora do odabira studija. 

Kontaktraj naše obrazovne savjetnike Ivu i Filipa te zajedno pronađite idealan obrazovni i profesionalni put za tebe! Program je prije svega zanimljiv te koristan za buduće studente koji i dalje nisu sigurni u kojem bi smjeru krenuli, ali i one koji već studiraju i zanima ih koja su područja, s obzirom na vještine i ambicije, idealna za njihov profesionalni razvoj! Javi nam se.

Iva: 091 468 3385, i.kuzina@integraledu.hr
Filip: 091 468 3383, f.cirkvencic@integraledu.hr

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka