Studiranje u inozemstvu? Što odabrati: A-Levels ili IB program?

09.04.2019

Jedna od najvažnijih odluka koju trebate donijeti ako želite upisati studij u inozemstvu, na primjer u Engleskoj, je izbor programa koji će vas najbolje pripremiti.


Dvije najbolje opcije su: A-Levels ili IB - međunarodna matura. Oba srednjoškolska programa široko su poznata kao sveučilišni pripremni programi. Ti se programi odvijaju posljednje dvije godine srednje škole, a učenici koji ih upisuju moraju biti stariji od 16 godina. No, koji je najbolji program kada se radi o donošenja odluka o sveučilištima u Engleskoj, Americi, Njemačkoj ili bilo gdje drugdje? Možemo reći da to ovisi o tome kakav ste učenik i koje ciljeve imate. Zar ne znate o čemu govorimo? Pročitajte u nastavku i istražite koji je od tih programa najbolji za Vas.

Kako funkcionira A-Levels?

A-Levels je službena kvalifikacija koju dodjeljuju srednje škole u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj. Učenici obično polažu tri ili četiri predmeta na A-Levelsu, ali ne postoji ograničenje broja predmeta koji se mogu izabrati. Program A-Levelsa podijeljen je u dvije faze: razinu AS i razinu A2. Predmeti na razini AS odabiru se tijekom prve godine studija i služe kao "baza" za Vašu posljednju godinu kada se spremate završiti najnaprednije predmete. Učenicima je dopušteno izostaviti neke predmete nakon prve godine kako bi stekli kvalifikacije na razini AS-a za te predmete, pod uvjetom da završe najmanje tri predmeta na razini A2. Predmeti na razini A2 su zapravo oni koji se računaju kao "završne ocjene", dok predmeti iz AS-a mogu poslužiti kao dodatak Vašem nastavnom programu. Većina predmeta A-Levelsa sastoji se od četiri modula. Ocjene se kreću u rasponu od E do A. Ocjene razine AS ispisane su malim slovima (a-e).

Kako funkcionira IB?

Ovaj međunarodni kurikulum sastoji se od šest predmeta. Odabirete predmet iz svake od sljedećih skupina: izučavanje jezika i književnosti (jezik na kojem ste akademski kompetentni), usvajanje stranog jezika, društvene znanosti, eksperimentalne znanosti i matematiku. Posljednji predmet može biti iz područja umjetnosti ili se dodatni predmet može odabrati u jednoj od drugih predmetnih skupina. Također od odabranih predmeta trebate odabrati tri koja ćete slušati na visokoj razini (idealno bi bilo odabrati predmete koji su povezani s Vašim osobnim interesima i onime što biste željeli učiniti s Vašom budućom karijerom) kako biste to područje upoznali temeljitije, dok se ostala tri predmeta proučavaju na standardnoj razini. IB program također uključuje akademsku jezgru, koja se sastoji od predmeta pod nazivom Teorija znanja (Theory of Knowledge -TOC), Proširenog eseja (Extended Essay -EE) i eseja iz kreativnosti, aktivnosti i usluge (Creativity, Action and Service -CAS) koji potiče učenike na dodatne izvannastavne aktivnosti.

Raspon ocjenjivanja u IB programu kreće se od 1 do 7 za svaki predmet. Prošireni esej i TOC mogu učeniku donijeti najviše 3 bonus boda, tako da je najveći broj bodova možete doseći 45. Diploma se dodjeljuje učenicima ako imaju najmanje 24 boda, no postoje i neki drugi uvjeti koji su potrebni kako bi dobili diplomu čak i ako ste dostigli minimum bodova.

Koji srednjoškolski program biste trebali odabrati ako želite upisati studij u zapadnoj Europi ili SAD-u?

IB je vjerojatno najbolji izbor ako ne želite nužno ići na sveučilište u Engleskoj. Budući da se radi o međunarodnom programu, on je prepoznat u više od 90 zemalja. Ali ako ste sigurni da želite studirati u Velikoj Britaniji, preporučuje se A-Levels jer je to tradicionalna srednjoškolska diploma u Engleskoj. Prema Izvješću o upisu na sveučilišta za 2017. godinu, IB je program koji učenicima promiče "globalnu perspektivu", dok im A –Levels daje više "temeljite" stručnosti iz 3 osnovna predmeta. Mnogi zaposleni u sveučilišnim prijemnim uredima u Velikoj Britaniji bili su pozvani ocijeniti oba programa i ustanoviti na koji način svaki razvija različite kvalitete kod budućih studenata. Pokazalo se da postoji značajna razlika u oba programa i da se te razlike odnose posebno na dio usmjeren na preddiplomski studij. Ako ste uvjereni u ono što želite studirati, onda je A-levels prikladniji, no ako još uvijek niste sigurni što bi studirali i želite biti uspješni u nekim predmetima, predlaže se IB program. Program A-Levels je prikladniji ako želite upisati sveučilište na kojima dio prijave čine prijemni ispit ili intervju (poput medicine ili podružnica sveučilišta Oxford i Cambridge), budući da pitanja u prijavnom procesu mogu biti upravo iz kurikuluma A-Levelsa. A-Levels vam daje mogućnost dubljeg uvida u područje koje želite studirati jer postoji vrlo malo predmeta, tako da učenici imaju više vremena za samostalno učenje (iako su predmeti IB programa usmjereni na temeljito znanje, učenici bi također trebali posvetiti potrebno vrijeme predmetima standardne razine). S druge strane, ako niste sigurni za područje koje želite studirati, trebali biste odabrati IB jer je to širi program i omogućit će vam da dotaknete s različitim područjima znanosti. Štoviše, IB teži pripremiti učenike za rad na sveučilišnoj razini učinkovitije, pošto postoje projekti i istraživački radovi koji utječu na formiranje konačne ocjene (interne evaluacije i prošireni esej) tijekom dvije godine, a ne samo na završnim ispitima. Međutim, ne možemo poreći da je IB program s vremena na vrijeme malo zahtjevan, pa ako se ne smatrate super „akademskom“ osobom i želite imati više slobodnog vremena onda IB možda nije pravi program za vas. Kada je riječ o stipendijama za srednje škole u inozemstvu, zapravo je svejedno koji ćete program odabrati. Škole koje nude A-Levels ili IB program će obraditi vašu trenutnu pripremu i ocjene posljednjih nekoliko godina te će procijeniti vaša postignuća. Ono što trebate učiniti je izvrsno položiti prijamne ispite i odlično odraditi intervju. Različite srednje škole u Njemačkoj, Austriji, Portugalu, Engleskoj, Americi, Švicarskoj, Italiji i dr., ovisno o učeniku, nude brojne programe i stipendije u različitim kategorijama.

Ovaj će izbor biti lakši ako se konzultirate s obrazovnim savjetnikom, jer ćete dobiti potpunije informacije o kriterijima za upis i prijavnim procedurama za studiranje u inozemstvu, i to ne samo za program, već i za odabir prave škole. Prijavite se OVDJE već danas za besplatne konzultacije s našim stručnom savjetnicom i osigurajte bolju budućnost za Vaše dijete!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka