STIPENDIJE ZA STUDIRANJE U INOZEMSTVU: Informacije o financijskom aspektu studiranja u inozemstvu!

04.02.2022

Studij u inozemstvu / studiranje u inozemstvu / stipendije za studiranje u inozemstvu / fakulteti u inozemstvu / agencija za studiranje u inozemstvu / studij u Velikoj Britaniji / studij u Nizozemskoj – sve informacije na jednom mjestu!


Često pitanje koje studenti postavljaju jest kako dobiti stipendiju za studiranje u inozemstvu ili neki drugi oblik financijske pomoći koji će im omogućiti upis željenog studija. Financijska pomoć pruža se u različitim oblicima – stipendije za studiranje u inozemstvu, studentski krediti, zajmovi, dodatni financijski poticaji. Mogu se dobiti od države, kao i od privatnih organizacija ili samih sveučilišta u inozemstvu.
 
Stipendije za studiranje u inozemstvu koje su u ovom kontekstu posebno značajne jesu one za studiranje u Velikoj Britaniji. Velika Britanija, odnosno sveučilišta koja se tamo nalaze, svake godine objavljuju brojne stipendije za studiranje u inozemstvu kako bi međunarodnim studentima omogućili da se i dalje obrazuju na najboljim sveučilištima u Europi.
 
U kontekstu destinacija koje su financijski prilagođene studentskim mogućnostima, važno je istaknuti Nizozemsku. Studij u Nizozemskoj pristupačan je svim međunarodnim studentima zbog mogućnosti podizanja zajmova, državne pomoći te dozvoljenog neograničenog rada za vrijeme samog studiranja u inozemstvu.
 
Zanima te kako dobiti stipendiju za studiranje u inozemstvu? Agencija IntegralEdu tu je da te uputi u sve aspekte studiranja u inozemstvu. Obrati nam se za pomoć i sve potrebne informacije!

Vrste stipendija za studiranje u inozemstvu razlikuju se ovisno o sveučilištu i državi, ali su uglavnom podijeljene u 4 vrste:

•    Socijalne stipendije za studiranje u inozemstvu: temelje se na obiteljskim prihodima, a pri prijavi se dostavljaju određeni financijski dokumenti prihoda od zaposlenja roditelja, privatnog poslovanja, nekretnina i ostalo.
•    Akademske stipendije za studiranje u inozemstvu: dodjeljuje se na temelju izvrsnih rezultata diplome o srednjem ili visokom obrazovanju s mogućnošću produženja za sljedeće godine uz održavanje visokog akademskog uspjeha.
•    Stipendije za studiranje u inozemstvu na natječajnoj osnovi: moguća prijava uz prilaganje autorskog motivacijskog eseja, videa ili druge vrste projekta.
•   Sportske stipendije za studiranje u inozemstvu: za kandidate s izvrsnim sportskim uspjesima na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Često je potrebno dostaviti dokaz o izvrsnosti u određenom sportu, što može biti u obliku videozapisa ili preporuke trenera.

Studentski zajmovi za studij u inozemstvu

Kad govorimo o studentskim kreditima, odnosno zajmovima, za studiranje u inozemstvu, mislimo na one koje odobravaju država ili vladine organizacije. To je vrsta financiranja kojom se najčešće pokriva školarina, to jest njezin puni ili djelomični iznos. Uvjeti za povrat su povlašteni – s nižom kamatnom stopom i na određeno vrijeme.

Dvije najpopularnije zemlje sa studentskim zajmovima, ali i stipendijama za studiranje u inozemstvu, su Nizozemska i Velika Britanija. Zajam odobren na školarinu u Nizozemskoj ima kamatnu stopu od 0% za 2021. i počinje se otplaćivati 2 godine nakon završetka studija. S izlaskom Velike Britanije iz EU-a 1. siječnja 2021., samo studenti s pre-settled ili settled statusom imaju pravo na tradicionalni studentski zajam koji dodjeljuje kompanija za studentske zajmove. Iako je tako, u Velikoj Britaniji postoji veliki broj stipendija za studiranje u inozemstvu koje uvelike olakšaju financijski aspekt studiranja svima onima koji odabiru Veliku Britaniju kao destinaciju na kojoj žele nastaviti svoje visoko obrazovanje.

Troškovi prilikom studiranja u inozemstvu

Financiranje troškova života tijekom studiranja u inozemstvu često je uvjetovano ispunjavanjem određenih uvjeta. Socijalne politike zemalja poput Nizozemske i Danske usmjerene su na pružanje financijske pomoći koja se može povezati s kombinacijom rada na nepuno radno vrijeme i redovitim sveučilišnim obrazovanjem, kao i s fiksnim maksimalnim pragom obiteljskih prihoda.

U drugim slučajevima studenti se mogu prijaviti za financiranje dijela mjesečne najamnine za smještaj ili studentski dom. Postoje i mogućnosti financiranja troškova života iz privatnih, dobrotvornih organizacija ili zaklada koje nisu vezane za određeno sveučilište ili studij.

Zanima te više informacija? Preuzmi naš financijski vodič za studente i javi nam se za besplatne konzultacije o studiju u inozemstvu.
 

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka