Savjeti za polaznike ljetnih kampova za djecu i njihove roditelje

29.06.2022

Odlazak na ljetne tečajeve stranih jezika u inozemstvo sve je bliži!


Planiranje, pakiranje, velika očekivanja i razne emocije – kroz sve ovo prolazite prije odlaska na ljetne tečajeve stranih jezika u inozemstvu. Bez obzira na to je li vam prvi put ili nije. 

Ne brinite! Vaš IntegralEdu savjetnik bit će tu kroz cijeli proces prijave, pripreme i trajanja ljetnih kampova kako bi se pobrinuo da je sve baš onako kako želite. 

Jako je bitno uzeti u obzir sve savjete koje ste dobili od organizatora u dokumentima, a navedene dokumente ćete dobiti na sastancima koji su organizirani u IntegralEdu uredu ili u paketu koji stiže na kućnu adresu. Naravno, kroz sve upute prolazite sa svojim savjetnicima te su tu da vam odgovore na sva pitanja i nedoumice.

Neke od savjeta za uspješan odlazak i boravak u ljetnim jezičnim kampovima za djecu u inozemstvu sumirali smo i u ovom članku!

Priprema prtljage – odlazak je sve bliži!

Što se tiče odjeće, proizvoda za osobnu njegu, dokumenata i ostalih korisnih stvari, iskoristite savjete koji su spomenuti u dokumentaciji organizatora jezičnog tečaja u inozemstvu, pazeći na odabrani program (možda će vam biti potrebna posebna sportska oprema ili laptop kako bi mogli raditi na projektima i slično). 

Većina organizatora navede popis stvari koje trebate ponijeti sa sobom, a sve ono bitno naglasit će vam i vaš savjetnik za ljetne kampove u inozemstvu. Vaši roditelji će također dobiti vodič u kojemu su jasne informacije o potrebnom sadržaju prtljage. Na primjer, ne morate ponijeti sa sobom raznu odjeću za svaki dan koji ćete provesti tamo, ali trebate uzeti u obzir koliko često je omogućeno pranje rublja u učeničkom domu ili kod obitelji domaćina. Najčešće je to jednom tjedno.

Započnite s check-listom i dodajte sve potrebne stvari za jezični tečaj u inozemstvu. Predlažemo da uz potrebne stvari ne nosite nepotrebne vrijedne predmete ili uređaje. Samo ćete imati dodatne brige, kao i vaši roditelji, a u ljetnim kapovima postoji stvarno dovoljno zanimljivog sadržaja. Ne zaboravite ponijeti svoj mobitel (s omogućenim roamingom), punjač i adapter za struju (ako je potreban).

Dugo iščekivano putovanje

Budite znatiželjni i otvoreni prema novim iskustvima! 

U dva tjedna ćete poboljšati jezik više nego što drugi to postignu u godini dana uz regularne tečajeve stranih jezika, a uz to ćete se i dobro zabaviti. 
Informacije i dokumenti koje ste dobili na sastanku u IntegralEdu uredu ili primili na svoju kućnu adresu će vam zasigurno pomoći da stvorite jasnu sliku procesa putovanja od zračne luke, tijekom samoga leta ili kada vas dočeka osoba koja će vas odvesti do učeničkog doma ili obitelji domaćina.

Informacije kako će se odvijati putovanje (primjerice sa stjuardesom koja je tvoja pratnja ako si hrvatski građanin koji je mlađi od 12 godina), što napraviti ako se u putu izgubi prtljaga ili ako se dogode promjene u letu aviona, doznat ćeš od IntegralEdu savjetnika. Broj telefona škole/jezičnog centra i IntegralEdu savjetnika su dostupni 24 sata na dane putovanja te su navedeni u dokumentima.

Ako odlazite na grupni jezični tečaj možete se opustiti – o svemu će se brinuti vaš voditelj puta!
Još jedna bitna stvar je da ne zaboravite nazvati svoje roditelje nakon slijetanja i/ili nakon dolaska u učenički dom ili kod obitelji domaćina. Tako ćete svima smanjiti brigu.

Prvi dan u jezičnom kampu

Jeste li spremni? Prvi dan ćete biti smješten u sobu u učeničkom domu ili kod obitelji domaćina te ćete obići školu ili čak i grad. Proći ćete pravila škole/jezičnog centra te dobiti paket dobrodošlice s korisnim informacijama o svom boravku tamo, kao i tjedni raspored.

Također, kako bi organizatori mogli oformiti grupe ovisno o razini znanja stranog jezika koje ste odabrali, polagat ćete ispit. U popodnevnim satima ćete doznati kojoj grupi pripadate s obzirom na rezultate ispita. Neki jezični centri ovo će tražiti unaprijed online.

Naravno, polagano ćete se upoznati s ostalim polaznicima iz cijeloga svijeta!

Nastava, izleti, sportovi i kreativne aktivnosti

Kada čujete riječ „nastava“, sigurno pomislite na školu. Ovdje to nije slučaj. Nastavnici su prijateljski nastrojeni te se trude stvoriti ugodnu atmosferu s dobrom radnom dinamikom i interaktivnošću kako bi vrijeme proletjelo. Učit ćete bez puno truda. Nemojte oklijevati ako imate dodatna pitanja ili potrebu da izrazite svoje ideje. Svakako ćete doprinijeti kvaliteti nastave i pomoći ćete svom profesoru.

Što se tiče slobodnih aktivnosti i izleta, sigurno će vam biti najdraži dio tečaja. Nastavni program, izleti i slobodne aktivnosti razlikuju se od jednog jezičnog centra do drugog. Program je dostupan kod IntegralEdu savjetnika, a tjedni raspored će vam dodijeliti organizator tečaja. Važno je napomenuti da postoji mogućnost promjena u rasporedu ovisno o vremenskim uvjetima i/ili o broju zainteresiranih polaznika.

Vježbanje stranog jezika

Nemojte izbjegavati korištenje jezika koji ste došli naučiti ili se družiti samo s ljudima iz svoje zemlje jer ćete propustiti priliku za nova iskustva i prijateljstva. Pobijedite strah od nepoznatoga i jezika u koji niste sigurni i sjetite se da ste upravo zbog toga i došli na tečaj stranoga jezika – da ga unaprijedite! 

Pravila jezičnog centra

Važno je poštovati određena pravila jezičnog centra, bila ona pismena ili usmena. Interna pravila škole, odnosno jezičnog centra ćete čuti prvi dan dolaska na jezični tečaj, a u neka će vas uputiti i vaš savjetnik. To uključuje informacije o večernjem vremenskom nadzoru, korištenju mobitela, izostancima s nastave, ponašanju u učeničkom domu. 

Naravno, alkoholna pića, narkotici i pušenje su strogo zabranjeni. Ovisno o težini prekršaja pravila, polaznici će dobiti upozorenja ili čak biti poslani kući bez prava na povrat novca.

Čežnja za domom

Naravno da će vam nedostajati dom, roditelji i najbliži prijatelji. Uvjeravamo vas da ćete se tako osjećati samo prvih nekoliko dana. Istraživanje novog mjesta, novi i zanimljivi prijatelji iz cijelog svijeta, uzbudljive aktivnosti, nastava, izleti – zbog svega ovog će vrijeme proletjeti! Većina polaznika poželi produljiti svoj ostanak, što i učine posebno ako je slobodan smještaj i ako im roditelji to odobre.

Ne zaboravite – eksperimentirajte, učite i uživajte jer imati priliku doživjeti nevjerojatne stvari! Jedva čekamo čuti vaše doživljaje kad se vratite kući. Ako imate bilo kakvo pitanje, tu smo za vas. Kontaktirajte nas!

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka