Rane prijave na sveučilišta pametan su potez

18.06.2021

Odabir i prijava na željeni studij u inozemstvu proces je koji zahtijeva vrijeme i angažman.


U pitanju je velika i važna odluka koja podrazumijeva detaljno istraživanje o obrazovanju u inozemstvu, konzultiranje s obrazovnim savjetnicima te zadovoljavanje svih kriterija koje željeni studiji u inozemstvu zahtijevaju. Kako navedeni proces ne bi bio stresno, već uzbudljivo i pozitivno iskustvo, pametno je započeti na vrijeme! 

 

O rokovima

Za većinu sveučilišta u inozemstvu prijavni rokovi otvoreni su dvaput godišnje, najčešće u proljeće i jesen, a rijetko i triput godišnje. Za svaki se studij u inozemstvu rok razlikuje te do toga datuma sveučilištu mora biti dostavljena prijavna forma. Procijenjeni rokovi za prijavu su tri do četiri mjeseca prije početka akademske godine, a neke obrazovne institucije najvišeg ranga imaju rok koji je gotovo šest do sedam mjeseci prije stvarnog početka nastave.

Zašto započeti s prijavom rano

Proces prijave na željeno sveučilište u inozemstvu razlikuje se od studija do studija te uključuje uvjete koje je potrebno ispuniti kako bi budući student konkurirao za mjesto na sveučilištu koje je odabrao. Kako bismo vam obrazložili svoj savjet za što ranijim početkom procesa informiranja i prijava, u nastavku teksta predstavit ćemo neke od uvjeta koji moraju biti zadovoljeni za prijavu na studij u inozemstvu, ali i stvari o kojima je potrebno razmišljati nakon upisa.

Motivacijsko pismo

Izrazito bitan, mnogima najteži, a često presudan dio prijave za studije u inozemstvu. Motivacijsko pismo prvi je susret sveučilišta s vama i vašim ambicijama, željama, planovima te razmišljanjem o budućnosti i obrazovanju. Iz navedenih razloga, sadržaj motivacijskog pisma toliko je važan. Prilikom procesa obrade prijave kandidata 70% ovisi o motivacijskom pismu, dok je ostalih 30% podijeljeno između rezultata jezičnih ispita, mature, diplome i iskustva. Uz to što je ključan element u prijavi za studij u inozemstvu, kvalitetno napisano motivacijsko pismo otvara vrata mnogim poslovnim prilikama i neizbježno je za karijerni razvoj pojedinca.

 

U agenciji IntegralEdu velik broj budućih studenata odlučuje se za radionicu motivacijskog pisma. Radionica uključuje upoznavanje s pravilima pisanja motivacijskog pisma, grupne rasprave o radnoj verziji pisma, individualne konzultacije, stručno vodstvo i završavanje pisma uz savjete obrazovnih savjetnika. Više informacija pročitaj ovdje.

 

Pismo preporuke

Pismo preporuke važno je jer treća osoba, stručna u određenom području, daje uvid u vaše znanje, vještine i sposobnosti te iz prve ruke govori o vašoj motivaciji za obrazovanjem. Pismo preporuke mora pratiti određenu formu, a profesori su često zauzeti te ih je poželjno na vrijeme zamoliti za pisanje dokumenta!

Odbijanje prijave

U slučaju da vam prijava za željeno sveučilište bude odbijena i dalje imate dovoljno vremena za istraživanje alternativa i kvalitetnu prijavu.

Planiranje troškova i traženje smještaja

Ranijim slanje prijave podrazumijeva raniji odgovor sveučilišta o tome jeste li zadovoljili sve uvjete za upis studija. Ovo vam ostavlja prostor za traženje smještaja na vrijeme te samim time veći izbor u skladu s vašim budžetom. Naša je preporuka da studenti uvijek imaju osigurana financijska sredstva za prva tri mjeseca pri dolasku u novu državu, kako bi se bez stresa prilagodili na novi život i sveučilišne obaveze. Ako na vrijeme saznate u kojem gradu ćete započeti studij, lakše ćete osigurati budžet i isplanirati svoje troškove u skladu sa standardom grada.

 

Za više savjeta i stručno mentorstvo prilikom istraživanja opcija studiranja u inozemstvu te prijavu na studije na vrijeme i bez stresa, kontaktirajte nas.
Ključne riječi:

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka