Posjetili smo privatno sveučilište u Beču čiji se kampus nalazi u palači iz 19. stoljeća

29.05.2024

Webster Private University Vienna američko je sveučilište koje jedan od svojih mnogobrojnih kampusa ima u Beču.


Posjetili smo Webster Private University Vienna, američko sveučilište koje jedan od svojih mnogobrojnih kampusa ima u Beču. Za vrijeme 4-dnevnog boravka u Beču upoznali smo predstavnike sveučilišta, kao i programske koordinatore svakog studija te otkrili sve o tome kako izgleda studiranje u Austriji, a posebice ono na Websteru.  

Osim nevjerojatnih mogućnosti koje sveučilište nudi studentima, poput mogućnosti za plaćanje školarine radom na fakultetu, njegova je posebnost i u tome što se nalazi u pravoj palači pa tako boravak tamo podsjeća na prestižna britanska sveučilišta. Palača Wenkheim izgrađena je 1835., a od 2014. godine dom je sveučilišta Webster.

Osim obilaska grada i sveučilišta, svi su obrazovni savjetnici koji su bili pozvani na ovo putovanje, imali čast prisustvovati svečanoj promociji studenata u dvorcu Hofburg. 

Sveučilište koje nudi austrijsku i američku diplomu 


Webster Private University Vienna ističe se po tome što je akreditirano i u SAD-u i u Austriji pa studenti imaju priliku dobiti obje diplome. Osim toga, studenti sami kroje svoj kurikulum i tako utječu na to koju diplomu dobivaju pri završetku studija. Kad je u pitanju austrijska diploma, studentima se savjetuje da uzmu više znanstvenih predmeta jer ih na kraju čeka pisanje završnog rada što primjerice nije uvjet za američku diplomu.

U pravilu, studenti prilikom upisivanja studija odabiru glavni smjer ili “major” koji studiraju, a uz to biraju i niz predmeta odnosno “minor“  pa tako oni zainteresirani za više područja svoj studij pretvaraju u interdisciplinarni studij te nadopunjavaju svoja znanja i razvijaju nove vještine. 

Sveučilište nudi programe na preddiplomskoj, diplomskoj i MBA razini te prati američki pristup obrazovanja što znači da preddiplomski studij traje četiri godine, a diplomski dvije. Na preddiplomskoj razini nude BSC Business Administration s fokusom na International Business ili na Marketing. Uz to nude i BA u područjima kao što su Psychology i Strategic Communication. Na diplomskoj razini nude diplomu iz područja International Relations, Counseling Psychology i Master of Business Administration. Na obje razine studenti mogu izabrati izborne predmete iz nekog drugog područja.


Nastava se odvija u malim grupama od 8 do 30 studenata što fokus stavlja na projekte i bolju povezanost s profesorima. Na nastavi se često provode studije slučaja, terenski zadaci, gostujuća predavanja i sl. Pravi primjer načina na koji se odvija nastava imali smo priliku vidjeti tijekom predavanja o Risk Managementu. Obrađujući ovu temu, studenti uče putem programa koji simulira jednu kriznu situaciju u medijima, a oni onda imaju zadatak razraditi plan rješavanja problema, dok program kasnije analizira njegovu uspješnost tako da plan kojeg su osmislili studenti unosi u simulator i promatra kako se situacija odvija s obzirom na predloženo rješenje.

Nastava na studiju iznimno je visoke kvalitete i priprema studente za globalno tržište rada. Pogledamo li alumnije fakulteta, većina radi na visokim pozicijama u međunarodnimm kompanijama ili institucijama. 

 

Pri upisu važnija motivacija nego ocjene


Uz akademski uspjeh, za upis na preddiplomski studij potrebno je priložiti i motivacijsko pismo te obaviti obavezni intervju koji sveučilište smatra ključnim dijelom upisnog procesa, a koji može prevagnuti u pozitivan odgovor čak i uz lošije ocjene. Za upis na diplomski studij potrebno je priložiti CV, prosjek ocjena s preddiplomskog studija te motivacijsko pismo, dok će se za MBA gledati i određeno iskustvo.

Sveučilište nudi i stipendije koje se dodjeljuju na osnovu prosjeka ocjena, rezultata na ispitu engleskog jezika, financijske pozadine učenika i eseja na određenu temu. Ovisno o svim tim kriterijima, učenici mogu ostvariti pravo na stipendiju u iznosu od 4 000 do 12 000 EUR.

Školarinu je moguće platiti i na rate, ali postoji i mogućnost studentskog zajma gdje studenti započinju otplaćivati studij tek kada se zaposle i zarađuju iznad 25 000 eura godišnje.

 

Beč je jedan od gradova s najvećom kvalitetom života u Europi


Iako je život u Beču nešto skuplji od života u Hrvatskoj, postoji veliki broj studentskih popusta. Javni prijevoz funkcionira savršeno i prilično je povoljan. Cijena dnevne karte u Beču je 4.80 EUR za neograničen broj vožnji.

Dojam studentskog života dodatno je obogatio i smještaj odnosno The Social Hub, studentski dom udaljen tek 15 minuta hoda od samog sveučilišta koje se smjestilo u centru Beča. Studentima su tamo dostupni različiti sadržaji kao što su teretana, prostori za učenje, za pranje odjeće, druženje (biljar, karaoke i sl.), kuhinje, kantina i sl.

Ostali smještaji koje Webster nudi su domovi Stuwo, The Fizz, i Milestone gdje se cijene najma soba kreću od 350 eura.
Beč je svakako jedna od najinternacionalnijih destinacija u Europi, a Webster nastoji studentima omogućiti jedinstveno i korisno iskustvo za vrijeme studija. Primjerice na sveučilištu je moguće pronaći velik broj klubova koji doprinose iznimnoj kvaliteti studentskog života, a studenti imaju pravo osnovati bilo koji klub koji žele. Ponose se iznimno jakim sportskim klubovima, a s obzirom na to sveučilište da  broji tek oko 450 studenata, svi su jako povezani i fakultet jako naglašava obilježavanje svih važnih trenutaka tijekom studija.

Nastava je u potpunosti na engleskom jeziku, štoviše sve usluge koje sveučilište nudi su na engleskom, a vrijedi spomenuti da postoje službe za gotovo sve što studenti mogu poželjeti, od karijernog razvoja do pomoći u brizi za mentalno zdravlje.

 

IntegralEdu službeni je upisni centar u Hrvatskoj za Webster Vienna Private University. Ako vas zanima više o ovom ili bilo kojem drugom inozemnom sveučilištu rezervirajte termin za besplatne konzultacije s našim obrazovnim savjetnicima koji će vam rado ponuditi informacije, savjet te pomoć pri upisnom procesu.
 

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka