Posjetili smo Bredu - nizozemski studentski gradić s dva vrhunska sveučilišta primjenjenih znanosti

07.09.2023


Šarm malog grada koji oduševljava na prvu

Prije nego što odaberu studij, mnogi studenti vole provjeriti kakva je ponuda društvenih sadržaja, smještaj, javni prijevoz i ostale stvari koje olakšavaju svakodnevicu svakog studenta. Breda, studentski gradić na jugu nizozemske, po nas je pitanju u potpunosti oduševio. Atmosfera u gradu je odlična, ulice su i u večernjim satima prepune studenata, pokraj kanala i mostova moguće je pronaći prekrasne terase restorana, a ponuda kafića, pubova i barova svakako ne zaostaje. Osim toga je tu i sadržaj za rekreativce, sportske aktivnosti, šetnje u prirodi ili pak zabavni parkovi. Sunce zalazi kasnije nego u Hrvatskoj, pa poseban dojam ostavlja i činjenica da je ljeti dan čak do 22.30h. Iako je grad vrlo dobro prometno povezan, svi imaju i voze bicikle, što ide u korist identitetu pravog malog nizozemskog grada.

Moderni kampusi na kojima se osjećaš kao kod kuće

Breda University of Applied Sciences i AVANS University of Applied Sciences studentima nude raznolik izbor programa – od biznisa i hoteljerstva pa sve do menadžmenta i održivosti. Na oba smo kampusa imali organizirane ture koje su uglavnom vodili studenti tih sveučilišta, a posebno nas je oduševila njihova pristupačnost. S nama su podijelili svoja iskustva preseljenja u Nizozemsku i početka studija, a sada ta ista iskustva dijele sa budućim studentima kako bi im olakšali prilagodbu.

Na sveučilištima smo, osim predstavnika, imali priliku upoznati i profesore i studente sa svakog studijskog programa, a s kojima smo razgovarali o projektima, putovanjima i praksi.

Udobnost kampusa ostavlja dojam topline, a studentima su prostori sveučilišta maksimalno prilagođeni pa smo tako tamo pronašli čajne kuhinje, produkcijski studio, gluhu sobu za sviranje instrumenata, knjižnicu u kojoj sve može posuditi oprema poput kamera, mikrofona i stalaka za projekte, a na samim kampusima ima i nevjerojatno puno mjesta za sjedenje, odmor, ali i rad. Skroz je normalno cijeli dan provesti na kampusu – slušati nastavu, učiti, vježbati, odmarati i slično.

Breda University of Applied Sciences

Breda nudi zanimljive kreativne studije poput Creative Business, Creative Media and Game Technology ili pak Built Enviroment – smjer koji je spoj akrhitekture, građevine i dizajna koji studentima omogućavaju konstantnu praksu. Sveučilište je također poznato i po smjerovima turizma i ugostiteljstva, primjerice Hotel Management, Leisure & Events Management ili Intenrational Facility Management. Studente tih smjerova na kampusu je moguće vidjeti u uniformama, a pojedini su prostori na sveučilištu rezervirani i za simulaciju uvjeta restorana ili kušaonice vina.

AVANS University of Applied Sciences

AVANS je poznatiji po programima za poslovanje i menadžment poput Finance and Control ili International Business. Sveučilište također ima jako dobro opremljene ustanove, a posebice laboratorije, što je populariziralo programe poput Environmental Science for Sustainability, Ecosystems and Technology.

Izvođenje nastave bazirano na projektima

Ono što definitivno izdvaja ova dva sveučilišta je njihova orijentacija na projekte i praksu. Način izvođenja nastave baziran je na konceptima Problem-based learning (PBL) i Design-Based Education (DBE) gdje studenti praksu povezuju s teorijom. Studente se ohrabruje i da uče na greškama pa je tako skroz normalno da se one događaju, a studenti onda objašnjavaju što su naučili iz toga.

Prednosti i izazovi studija u najpopularnijoj destinaciji u Europi

Breda je, baš kao i ostatak Nizozemske, odlično povezana s ostalim gradovima unutar zemlje. Do Brisela, Amsterdama, Haga i Rotterdama potrebno je manje od dva sata, i to redovnom linijom. Za mjesečne troškove života u koje nije uključen smještaj, potrebno je izdvojiti 350-400 €, rekli su nam studenti. U taj budžet uglavnom ulazi hrana, putovanja, shopping i druženja.

Oba sveučilišta u Bredi koja smo posjetili u potpunosti su prilagođena internacionalnim studenntima. Osim što nude pregršt programa na engleskom, na nekim smo mjestima vidjeli i dvojezične plakate, dok se na drugima nalaze table na kojima stoji podsjetnik da se na kampusu govori engleski jezik.

Najveći trenutni izazov je u pronalasku smještaja. S obzirom na svoju otvorenost prema internacionalnim studentima, opcije stipendija, ali i najraznolikiju ponudu studijskih programa, Nizozemska godinama privlači golem broj studenata, pa i ne čudi da je zbog toga teško doći do smještaja. Vlada se velikom reformom već uključila u rješavanje tog problema na državnoj razini, a sveučilišta rješavanje problema podupiru u vidu housing priručnika, housing buddy-ja (studenta koji pomaže budućim studentima u pronalasku smještaja), ali i širenjem partnerstava te specijaliziranim uredom koji se bavi isključivo smještajem studenata.

Nizozemska nudi i financijsku pomoć pa tako svi EU studenti koji u Nizozemskoj rade minimalno 56 sati mjesečno imaju pravo na široki spektar financijskih subvencija – od Basic granta koji iznosi oko 440€ mjesečno do Suplementary granta (temeljem primanja roditelja) do 416€ mjesečno. Uz to studenti mogu podići i studentski zajam za plaćanje školarina i troškova života kojeg vraćaju po završetku studija.

Za one zainteresirane za studij u inozemstvu, uz dobru pripremu i organizaciju, Nizozemska, a tako i Breda, mogu postati pravi mali studentski raj u kojem će svatko pronaći nešto za sebe. Javi se za konzultacije s našim obrazovnim savjetnicima i započni s procesom prijave na studij u inozemstvu na vrijeme. Rezerviraj svoj termin ovdje.

Za one koji žele saznati više o studiju u Bredi, a posebice na Breda University of Applied Sciences imamo dvije odlične prilike. U sklopu naših studijskih posjeta sveučilištima posjetit ćemo i Breda UAS. Više o programu, moguće je saznati ovdje.

Predstavnike Breda University of Applied Sciences možete pronaći i na našem sajmu World Education, u Zagrebu, 14. listopada. Sudjelovanje je besplatno, a moguće se prijaviti na linku.

Rezervirajte savjetovanje

Korak 1 od 3

PRETPLATITE SE NA NOVOSTI I TRENUTNE PONUDE

Primajte ažurirane informacije od Integrala

Molimo odaberite za koje programe želite primati novosti i ponude:

Pravila o zaštiti osobnih podataka